Marleen du Clou: “Die transformatie die mensen doormaken, die vind ik het allermooiste”

Even voorstellen… Dit is Marleen du Clou, een van de enthousiaste en gewaardeerde docent-trainers van ICM. Sinds 2014 is ze verbonden met ICM. Eerst als accountmanager en later als docent-trainer. Haar passie is om mensen op inspirerende wijze te motiveren om het heft in eigen hand te nemen en soms spannende keuzes te maken die uiteindelijk duurzamer zijn voor henzelf én hun omgeving. Maak kennis met Marleen!

Hoe ben je het trainersvak ingerold?

“Ik ben, geloof het of niet, ooit begonnen als tuinarchitect. Ik wilde absoluut nooit op een kantoor werken. Ik besefte me al snel dat het best eenzaam was en ik behoefte had aan collega’s. Maar wat wilde ik dan wel? Uiteindelijk heb ik lang als accountmanager gewerkt en binnen deze rol ontstond mijn interesse in psychologie. Wat drijft mensen, hoe gedragen ze zich en hoe kun je ze beïnvloeden? Nu ongeveer 20 jaar geleden, besloot ik dat ik meer wilde doen met psychologie. Ik heb toen een driejarig opleidingstraject gevolgd tot coach bij het Instituut voor Toegepaste en Integrale Psychologie (ITIP). Daarna ben ik Mindfulness trainer geworden en zette ik mijn eigen bedrijfje op. Mindfulness kwam pas net op, dus ik kreeg het nog niet goed van de grond. Ik besloot daarop weer als accountmanager aan de slag te gaan en kwam bij ICM terecht. Ik heb hier een aantal jaar met plezier gewerkt en mocht als medewerker de trainersopleiding volgen. Na de periode bij ICM leek de timing nu goed om weer als ZZP’er in coaching verder te gaan. Na een aantal jaar vroegen ze vanuit ICM of ik trainingen voor hen wilde verzorgen! En zo geschiedde..”

Welke trainingen geef je bij ICM?

“Ik geef eigenlijk alles wat te maken heeft met coaching, zoals de ICM Coachingsopleiding, Praktische Coachingsvaardigheden, Online Coachen en Loopbaancoaching. Verder geef ik Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en verschillende sales- en communicatievaardigheden. Daarnaast verzorg ik ook cursussen die met vitaliteit en weerbaarheid te maken hebben.”

Wat vind je het mooist aan het geven van de coachgerelateerde opleidingen?

“Deelnemers weten wel dat deze opleiding niet alleen gaat om het leren van modellen en instrumenten maar dat het gaat over henzelf als persoon. Toch zijn ze op het eind vaak verbaasd over het proces waarin ze zelf terecht zijn gekomen. Die transformatie die mensen doormaken, die vind ik het allermooiste. Natuurlijk is het prachtig dat ze praktische tools krijgen, maar dat mensen zelfbewuster worden en ontdekken welke patronen ze hebben ontwikkeld en deze durven te doorbreken… Ja, dat is het mooiste wat je mensen mee kunt geven!”

Hoe vond je het om tijdens corona docent-trainer te zijn?

“De afgelopen anderhalf jaar heb ik bijna alle cursussen online gegeven. Niet alleen als cursist, maar ook als docent ga je dat proces in met wat weerstand. Hoe kan dat nou, de Coachingsopleiding online?! Om dit te laten slagen hebben we het online programma zorgvuldig opgebouwd en alle werkvormen aangepast zodat deze online even effectief zouden zijn. Door mensen online met elkaar in contact te brengen, het interactief te houden en door het gebruik van break-out rooms zijn er ontzettend mooie dingen gebeurd. Ik denk dat zowel docent als deelnemer verrast was door de kwaliteit van de trainingen, omdat we eigenlijk niet verwacht hadden dat online een training volgen zo fijn zou zijn.”