Harrie Brakel: “Ik vind het mooi om mensen te begeleiden bij een verandering”

Even voorstellen… Dit is Harrie Brakel: een van onze ervaren en gewaardeerde trainers! Harrie heeft een psychologische en bedrijfskundige achtergrond en heeft naast een militaire carrière een rijke loopbaan gehad met veel verschillende functies. De verscheidenheid in functies en organisaties legden de basis voor zijn kennis en brede expertise als trainer.

Hé Harrie, hoe begon jouw avontuur bij ICM?

‘’Ik hoorde via via dat ICM een goede opleidingsclub is met een bepaalde filosofie die me erg aansprak. Ik sta helemaal achter deze bedrijfsfilosofie waar de ontwikkeling van de cursist voorop staat en het niet enkel gaat om opleidingen verkopen. Ook ben ik te spreken over hoe posities van de docent-trainers zijn binnen ICM. Ook al ben ik ZZP’er, ICM voelt toch als een soort familie. Destijds stuurde ik naar ICM een mail over wat mijn palet was en of ze er wat aan hadden en de rest is geschiedenis!’’

Met welke cursussen ben je toen gestart?

“Volgens mij was dit de ICM Coachingsopleiding, in Enschede. Later kwam daar Projectmanagement, IPMA D en IPMA C bij en nu is mijn palet nog breder geworden. Verschillende communicatievaardigheden, NLP, Verandermanagement en straks het gloednieuwe ICM Leiderschapstraject die in september start. Ik durf niet te zeggen welke mijn favoriet is, maar mijn hart gaat wel sneller kloppen van alles wat te maken heeft met persoonlijke ontwikkeling en communicatie. Ik stond zelf aan de basis van de ontwikkeling van het Leiderschapsprogramma, dus daar heb ik ook veel zin in”.

Wat vind je het mooiste aan het docent-trainersvak?

“Ik vind het heel mooi dat je mensen in staat stelt om hetgeen wat zij nodig hebben ook daadwerkelijk in de praktijk te brengen. Het is belangrijk om stappen te maken en iedere stap die je maakt is er een. Met name vind ik het mooi als mensen een bepaalde verandernoodzaak voelen en ik ze daarbij kan begeleiden om die verandering te realiseren. Dat je samen ontdekt wat er nog nodig is om te kunnen veranderen, wat de meest waardevolle stappen zijn en wat er al in de cursist zit om die stappen te kunnen maken. Daarnaast vind ik het fantastisch dat je dan op verschillende dimensies mag en kunt insteken en dat er geen vast raamwerk of curriculum bij hoort waar je je aan hoort te houden.”

“Zelf ben ik ook continu bezig met leren en ontwikkelen. Zeker binnen het vakgebied van psychologie zijn er steeds nieuwe ontwikkelingen en onderzoeken waar ik dan graag weer in duik. Ik ben steeds bezig met: is dit nu wat er is, of is er meer? Ik ben ontzettend nieuwsgierig en daarom past het trainersvak me heel goed!”