Even kennismaken… Dit is Marcel Wilmink!

Als surfleraar en zeilinstructeur ontdekte Marcel zijn passie voor trainen en overdragen van kennis. Gecombineerd met zijn expertise in projectmanagement en zijn Agile mindset maakt dit hem een vaardige en inspirerende trainer in zijn vakgebied. Met zijn wil om zelf ook te blijven leren en ontwikkelen belichaamt hij de leermentaliteit die hij ook bij cursisten aanmoedigt. Hoe is Marcel het trainersvak ingerold? Wat maakt hem precies zo’n goede trainer? En wat voor boeken- en podcasttips heeft hij voor je? Lees het hieronder, en maak kennis met projectmanager, Agile Coach en ICM-trainer Marcel Wilmink!

Hoe ben je trainersvak ingerold, Marcel?

“Lang geleden – in 2000 – ben ik begonnen als zelfstandige. De projectmanagementmethode PRINCE2® kwam op mijn pad en ik besloot me hierin te bekwamen. Ik had contact met een organisatie die mensen opleidde en detacheerde bij klanten, en ze vroegen of ik wat wilde komen vertellen over PRINCE2®. Dit heb ik gedaan! Het sloeg aan, en de meeste mensen haalden hun examen daarna.”

“In het begin gaf ik hobbymatig op zaterdagen trainingen, daarna ben ik het steeds serieuzer gaan doen. Als PRINCE2®-approved trainer ben ik uiteindelijk onder de vlag van een trainingsorganisatie trainingen gaan geven. Het begon allemaal vanuit passie en liefde voor het vakgebied.”

“Het overdragen van kennis heb ik trouwens altijd al leuk gevonden. In mijn studententijd was ik zeilinstructeur en surfleraar. Mijn interesse in het lesgeven ging van surfen en zeilen uiteindelijk langzaam richting het vak projectmanagement.”

Wat typeert jou als trainer?

“Ik ben een trainer die heel snel de link met de praktijk legt, omdat ik zelf voor 90% in de praktijk sta. De theorie en methodes gebruik ik als handvat, de focus heb ik op de praktijk. Ik krijg vaak terug dat ik snel begrip en oplossingen heb voor de situatie van cursisten, omdat ik in mijn eigen praktijk zelf alles ook al gezien en meegemaakt heb.”

“Verder krijg ik regelmatig van cursisten terug dat ze me enthousiast vinden en dat ik een veilige setting in de groep weet te creëren. Dat de cursisten zich op hun gemak voelen om dingen te delen en in te brengen, en zich gezien voelen. Ik vind dat heel belangrijk.”

“En: ik krijg er echt energie van om met de groep interactieve oefeningen te doen. Energieke werkvormen waarbij je gaat staan, wisselt van plek, beweegt in de ruimte en een-op-een oefeningen moet doen. Lekker in de ruimte werken waar dat kan!”

Wat vind je leuk aan werken voor ICM?

“Bij ICM hangt altijd een leuke, ontspannen en persoonlijke sfeer. Ik voel me gezien, gehoord en betrokken.”

“Wat mooi was: ik werkte er nog niet zo lang – volgens mij had ik pas drie trainingen gegeven en kende dus nog niet zo veel mensen – toen het jaarlijkse ICM-evenement voor trainers plaatsvond.”

“We begonnen bij het Spoorwegmuseum. Ik had me voorgenomen om na het bootje varen naar huis te gaan, maar het was zo leuk dat ik nog op het eindfeest ben beland en nét mijn laatste trein heb gehaald. Dit illustreert voor mij de gezellige, goede sfeer en de aardige, warme mensen bij ICM!”

Wat zijn jouw podcast- en boekentips?

“Een van de belangrijkste boekentips die ik heb is het boek The Seven Habits of Highly Effective People van Stephen Covey.”

“Het is een boek uit ’89 maar de tijdloze principes zijn nog steeds heel erg van toepassing op persoonlijke effectiviteit, teams en organisaties. Ik kan het boek daarom iedereen aanraden. Er zit zoveel wijsheid in. Het is echt een klassieker.”

“Qua podcasts: ik luister veel naar Kukuru, van Giel Beelen. Deze podcast gaat voornamelijk over persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit. Ik geloof dat persoonlijke ontwikkeling net zo belangrijk is als vakinhoudelijke ontwikkeling.”

“Daarnaast is een maatje van mij, Ward Grootens, onlangs begonnen met een podcast: de 3 Dingen Podcast. Hij interviewt mensen over leiderschap en alles wat er speelt op leiderschapsgebied: communicatie, omgang met mensen, ontwikkeling van teams, persoonlijke ontwikkeling en meer. Erg interessant, en ik ben echt verrast door de kwaliteit en de mensen die hij interviewt. Dit is overigens geen reclame hoor, haha!”

“Verder luister ik nog een podcast over Oekraïne en eentje van een stel techneuten dat het over waterstof heeft.”

Welk advies geef jij graag door?

“Ik zou iedereen willen adviseren om naast theorieën en modellen etc. te focussen op persoonlijke ontwikkeling. Kijk, voor jongere mensen is een stuk ontwikkeling aan de methodekant ook heel belangrijk. Maar vanaf een bepaald punt zit de winst daar niet meer, maar veel meer in je eigen persoonlijke ontwikkeling.”

“Kijk naar je historie, je jeugd, naar wat jouw triggers zijn. Waardoor en hoe word jij geraakt en waar komt dit vandaan? Welke overtuigingen heb je meegenomen vanuit vroeger?”

“Voor veel issues en conflicten van mensen geldt dat het deels problemen zijn die zich nu aandienen, maar dat voornamelijk zaken die nog vanuit vroeger spelen verantwoordelijk zijn. Als je kunt achterhalen welke zaken dit zijn, kun je ermee aan de slag gaan en het eventueel oplossen. Hierin zit veel meer antwoord en heling dan in alle managementmodellen en theorieën die je kunt bedenken.”

“Steven Covey legt dit mooi uit in zijn boek. In de milliseconde tussen stimulus en respons – het moment tussen de gebeurtenis en je intuïtieve reactie – gebeurt iets. Als je kijkt waarom je primaire reactie is zoals deze is en uit welke overtuigingen hij voortkomt, kun je een beter passende reactie aanleren. Dit heb ik zelf ook gedaan en heeft me veel gebracht.”

Welke activiteit raad je mensen aan die zich willen ontwikkelen?

“Mijn ervaring is dat we tegenwoordig veel met ons hoofd bezig zijn, en het voelen met ons lijf verleren.”

“Mijn advies is daarom om je persoonlijke ontwikkeling niet alleen vanuit je hoofd te benaderen, maar ook te ervaren met je lijf. Verbind je lijf met je hoofd. Of je dat nu doet met een ijsbad, een meditatie of iets anders: het gaat erom dat je minder in je hoofd zit. Van denken naar voelen naar zijn.”

Wat wil jij zelf nog leren?

“Wat ik altijd interessant heb gevonden, maar nooit iets mee heb gedaan: lassen. Ik wil heel graag een cursus lassen volgen en dan gewoon echt metalen dingen in elkaar leren zetten. Daar zit ik altijd met veel bewondering naar te kijken, en het lijkt me echt heel gaaf om zelf te kunnen. Ja, dat ga ik echt een keer doen!”

Benieuwd naar meer ICM-trainers?

Klik op de onderstaande knop voor meer interviews.

ICM Campus blogs