Ervaring met loopbaancoaching: “Het ging niet alleen over mijn loopbaan, maar ook écht over mij als mens”

Sabina werkt als adviseur en trainer bij Gemeente Amsterdam. Ze ontving begin 2021 gratis ontwikkeladvies bij ICM, vanuit de subsidieregeling NL Leert Door. Samen met een gecertificeerde loopbaancoach onderzocht ze de volgende stap in haar loopbaan. In dit artikel lees je wat het advies Sabina heeft opgeleverd.

Wat was voor jou de aanleiding om je op te geven voor het gratis ontwikkeladviestraject?

“Ik werk al een aantal jaar voor de Gemeente Amsterdam. Ik ben een paar maanden gedetacheerd geweest en de terugkomst hiervan was nogal overweldigend. Mijn werk werd een stuk anders dan ik gewend was. Ik was een beetje kwijt wat ik aan het doen was en waar ik heen wilde. Ik had bij mijn eigen werkgever al eens een loopbaantraject doorlopen, maar de timing was niet helemaal goed en het was misschien ook iets ‘te dichtbij huis’. Toen ik deze kans voorbij zag komen in de ICM nieuwsbrief besloot ik ervoor te gaan.”

Wat waren je verwachtingen van dit loopbaantraject? En zijn deze uitgekomen?

“Ik had eigenlijk nog nooit loopbaancoaching ontvangen op deze manier, dus ik wist niet zo goed wat ik ervan moest verwachten. Ik dacht eigenlijk met twee gesprekken er wel uit te zijn, dat ik dan wel wist wat ik wilde en wat ik moest doen. Maar de vraag wat je écht wilt is groot en uitdagend. Mijn coach, Annoek Kogelman, heeft me hier enorm bij geholpen en uiteindelijk zijn we tot de conclusie gekomen dat een leidinggevende functie goed bij mij zou passen.

Wat ik niet verwacht had, en heel mooi vind, is dat het niet alleen over mijn loopbaan ging, maar ook écht over mij als mens. Niet alleen over mijn wensen voor mijn loopbaan, maar ook over wat ik wil en wat ik toevoeg. Ik ben aangezet om na te denken over mezelf. Waar kom ik vandaan en waar ga ik naartoe? Dat was voor mij wel een gewaardeerd extraatje.”

En, ben je wat wijzer geworden van dit loopbaan traject?

“Absoluut. Toen ik weer begon bij mijn baan na een detachering, kreeg ik een ander account. Daar was het onduidelijk wat de kaders en mijn taken waren. Samen met mijn coach heb ik dat kunnen trechteren en corrigeren: dit ga ik niet doen, dit ga ik wel doen. Dit gaf me enorm veel lucht. We hebben samen de volgende stappen in mijn loopbaan ontdekt en ook besproken hoe dit bij mij past. Verder heeft zij me geleerd te kijken naar mogelijkheden en minder naar de problemen waar nu toch geen oplossingen voor zijn.”

Heb je de besproken actiepunten ook in de praktijk kunnen brengen?

“In hoeverre dat mogelijk was wel. Ik ben doorgegaan met de studie familieopstellingen en ik ben bezig met een deelmodule Management & Organisatie bij de Open Universiteit. Daarnaast heb ik als doel gesteld om mezelf meer uit te dagen in mijn werk. Ook dit lukt aardig, er ligt genoeg werk op de plank!”

Hoe heb je je coach ervaren?

“Ik voelde me bij mijn coach altijd gehoord en gezien. De gesprekken met haar hebben veel impact gemaakt, ze is een onwijs prettige gesprekspartner en een bijzondere vrouw. Het was heel prettig dat ik niet uitgebreid uit hoefde te leggen wat ik bedoelde, maar dat zij snel op mij kon inhaken. Het leek soms wel of ze mij kon lezen, dat verraste me erg maar was heel prettig.”

Zou je dit traject aanraden?

“Dat heb ik al gedaan! Ik stuur de website van ICM geregeld door naar kennissen met het advies het ook te gaan ervaren. Ik wil ICM onwijs bedanken voor deze kans. Super dat jullie dit op deze manier hebben aangeboden! Werk is niet alleen maar je salaris, het is ook onwijs belangrijk om plezier te hebben in je werk en je talenten in te zetten. Jullie maken het mogelijk dit te ontdekken en dat is ontzettend gaaf!”

Wil jij dit ook?

Heb je ook interesse in loopbaanbegeleiding bij ICM? Bekijk deze pagina voor meer informatie.

Plan een gratis intakegesprek