Ervaring met loopbaancoaching: “Die frisse blik van een ander is echt een eyeopener”

Johan is werkzaam als consultant in de industriële automatisering. Begin 2021 meldde hij zich aan voor loopbaancoaching bij ICM. Vanuit de subsidieregeling NL Leert Door kon hij gratis ontwikkeladvies ontvangen om de gevolgen van ontwikkelingen binnen zijn werkveld te bespreken. Nu, een jaar later, blikken we met Johan terug op deze ervaring.

Wat was voor jou de aanleiding voor dit traject?

“Ik ben ruim 12 jaar werkzaam als consultant en ik heb nog 30 jaar te gaan. Ik vroeg mezelf af: “Is dit echt wat ik wil, nog 30 jaar?”. Dat klinkt een beetje als een ‘midlifecrisis’, maar de gedachte is voornamelijk ontstaan door de coronacrisis en de hele transitie naar thuiswerken. Ik reisde altijd de hele wereld over voor mijn werk en dit vond ik één van de mooiste dingen aan mijn functie. Toen dit wegviel, vroeg ik mezelf af of ik het nog leuk vond op deze manier. Ik zag gewaardeerde onderdelen van mijn functie steeds meer afnemen en ik wilde daarom ontdekken welke andere mogelijkheden er voor mij waren en welke andere functies ik leuk zou vinden.”

Wat was voor jou het voornaamste doel van het traject?

“Het was tweeledig. Aan de ene kant was het dus kritisch kijken naar mijn huidige functie en of ik daar nog 30 jaar mee door wilde gaan en aan de andere kant werd er een ontslagronde aangekondigd gedurende dit traject. Ik wist niet hoe dat voor mij ging eindigen, dus toen was het natuurlijk helemaal nuttig om alvast vooruit te kijken en voorbereid te zijn. Het traject was voor mij op beide vlakken dus oriënterend.”

Hoe heb je het traject ervaren?

“Ik heb het positief ervaren om met iemand die je niet kent te sparren over waar je mee bezig bent en waar je heen wilt. Hoe kijkt een compleet onbekende aan tegen jouw situatie? De vragen die mijn coach Carmen Junte mij stelde en de opdrachten die ik kreeg waren zinvol. Zo moest ik bijvoorbeeld aan mensen uit mijn omgeving vragen wat mijn kenmerkende eigenschappen en kernkwaliteiten zijn. Ik stelde de vragen aan mensen die ik nog niet lang kende, die ik wel lang kende, zowel aan vrienden als aan collega’s. Verrassend genoeg kwamen hier nagenoeg dezelfde resultaten uit. Ik kon me goed vinden in wat men over mij zei en dat was een prettige bevestiging. Daarnaast hebben de persoonlijkheidstesten mij ook nuttige inzichten gegeven.”

Wat had voor jou het meeste impact van dit traject?

“Ik denk toch uiteindelijk de bewustwording dat het oké is dat je af en toe gewoon hulp nodig hebt bij hoe je verder moet in je loopbaan. Je denkt misschien van tevoren: ‘Het zal wel, zo’n coach. Gaat dit mij echt helpen?’. Maar die frisse blik van een ander is echt een eyeopener. Ik ben van mening dat dit voor echt iedereen waardevol zou zijn. Veel mensen hebben een afwachtende houding wat betreft hun loopbaan. Ik zou hen willen meegeven dat je zelf in de ‘driversseat’ zit om het werk te doen wat je leuk vindt. “

Deze deelnemer wil graag anoniem blijven. Om deze reden is niet de echte naam van de deelnemer gebruikt in dit artikel.

Heb je ook interesse in loopbaancoaching bij ICM? Bekijk meer informatie en vraag een gratis intakegesprek aan.