Een goede middle manager moet VALS zijn

De kwaliteit van management heeft veel invloed op het succes van organisaties. Maar wat is goed management? Als middle manager moet je vooral VALS zijn. In dit artikel lees je waarom en hoe je jouw valsheid ontwikkelt.

Veelzijdig

Weinig functies zijn zo veelzijdig als die van een middle manager. Hiermee beginnen we gelijk aan de eerste letter van het acroniem VALS. Als middle manager sta je letterlijk midden in de organisatie. Je vertaalt opdrachten van je leidinggevenden naar werkbare processen voor jouw team.

Dit is zeker geen eenrichtingsverkeer. Je adviseert de leiding over de te bereiken doelstellingen waarbij je de kennis en ervaring van je team meeneemt. Houd hierbij rekening met processen op verschillende afdelingen, zoals marketing, financiën en logistiek. Niet voor niets wordt de middle manager ook wel de linking pin van de organisatie genoemd.

Adaptief

Je moet kunnen omgaan met wijzigende situaties en met verschillen tussen medewerkers. Het is jouw taak om het beste uit je medewerkers naar boven te halen. Geef medewerkers verantwoordelijkheid en waar mogelijk de vrijheid om zelfstandig te werken. Een goede relatie met medewerkers is gebaseerd op vertrouwen. Goede communicatie is hierbij een voorwaarde.

Leider

Wissel flexibel tussen verschillende leiderschapsstijlen. Jouw eigen voorkeursstijl van leiderschap moet je op de achtergrond kunnen plaatsen om je stijl aan te passen op de behoefte van je medewerkers.

Hanteer een instructieve stijl als een medewerker enthousiast is, maar nog niet zoveel ervaring heeft. Gebruik een coachende stijl als iemand wat zelfvertrouwen nodig heeft. Een begeleidende stijl is geschikt voor ervaren medewerkers die af en toe ondersteuning nodig hebben. Delegeer taken aan ervaren en taakvolwassen medewerkers.

Stressbestendig

Geen baan zo mooi als die van middle manager, maar ook intensief door het werken met vele mensen, vele belangen, tijdschema’s en planningen. Vind een goede balans tussen de belangen van je organisatie, je medewerkers en jezelf.

FUJERIA - CIRCA 1966: A stamp printed in Fujeira shows image of

Winston Churchil, een van de grote leiders van de vorige eeuw, gebruikte al het V teken.

Hij wist het al, hoe valser hoe beter. Mocht je ook je valsheid willen verbeteren dan is de opleiding middle management van het ICM de juiste keuze

John van Dorst
Docent Middle Management