“Door de opleiding Toegepaste Psychologie ben ik bij mijn ‘echte ik’ gekomen”

Kort geleden rondde Karina Bijnsdorp de opleiding Toegepaste Psychologie af bij ICM. Tijdens deze opleiding leerde zij veel over zichzelf en daar heeft ze nog dagelijks profijt van. Wil je weten wat Karina leerde? Dat lees je in dit artikel.

Waarom koos je voor de opleiding Toegepaste Psychologie bij ICM?

“Al eerder volgde ik verschillende trainingen en seminars bij ICM. Die bevielen erg goed. Ik vind de trainers bij ICM heel positief en toegankelijk en het is fijn dat je al het lesmateriaal online bij de hand hebt. Een paar maanden geleden wilde ik graag weer een nieuwe opleiding starten om mezelf te blijven ontwikkelen. Hoewel toegepaste psychologie niet bij mijn professionele functie past, trok deze opleiding mijn aandacht en stond mijn werkgever ervoor open. Ik was altijd al geïnteresseerd in de psyche van de mens. Daarnaast was ik heel benieuwd waarom ik bepaalde dingen doe, het leek me mooi om meer zelfkennis op te bouwen.”

Hoe beviel de opleiding?

“Heel erg goed! Ik vond de opleiding razend interessant en voelde me meteen veilig in de groep. Hoewel de eerste paar bijeenkomsten online plaatsvonden, voelde ik meteen een klik met de trainer en de andere deelnemers. Door het gebruik van break-out rooms was er veel interactie waardoor je elkaar al goed leerde kennen. De theorie vond ik onwijs leuk, die we in de bijeenkomsten altijd in de praktijk brachten via één of meerdere oefeningen. Toen we vervolgens fysiek aan de slag mochten was dat helemaal geweldig. Tijdens de oefeningen lagen we vaak in een deuk als groep, omdat je op een positieve manier geconfronteerd wordt met je acties.”

“Het maken van de casussen vond ik in het begin eng. Tot dan toe was mijn basisschool spreekbeurt denk ik het spannendste dat ik ooit had gedaan. Ik heb de havo gevolgd en ben daarna meteen aan het werk gegaan, dus ik heb nooit een scriptie of iets dergelijks geschreven. Toch lukte het me goed om met de opdrachten aan de slag te gaan. De ICM trainer gaf me veel handvatten en op de opleidingsdagen was veel ruimte om te sparren met mijn intervisie groepje en de andere deelnemers. Samen bespraken we hoe we de opdrachten aanpakten, iedereen was bereid om elkaar te helpen. Uiteindelijk heb ik alles ingeleverd en hele mooie cijfers ontvangen. Ik ben trots op mezelf!”

Wat zijn de belangrijkste lessen die je hebt geleerd in de opleiding?

“Door de opleiding heb ik geleerd dat het oké is wie ik ben en wat ik doe. Daarnaast merk ik dat ik nu makkelijker uitspreek wat ik wil en waar ik behoefte aan heb. Ik heb geleerd dat je niet altijd de strijd met iemand aan hoeft te gaan in een discussie, maar dat het wel heel fijn is om uit te leggen wat het met je doet als iemand iets tegen je zegt of doet. Na het afronden van de opleiding durf ik bijvoorbeeld aan te geven dat bepaalde kritiek me verdrietig maakt maar ook dat een compliment me blij maakt.”

“Ook heb ik een paar mooie krachten van mezelf ontdekt. Ik werk onder andere als stoelmasseur en merkte altijd al dat mensen tijdens een massage soms hun hele levensverhaal aan me vertellen. Ik heb geleerd dat het heel normaal is dat mensen zo op me reageren omdat ze zich veilig bij me voelen en ik opensta voor anderen. Daarnaast heb ik geleerd dat ik een enorme helper ben. Dat is een hele mooie eigenschap, maar ik moet er wel voor zorgen dat ik mezelf niet voorbij ga.”

“De opleiding was een proces van een lach en een traan. Soms moet je wroeten om erachter te komen waarom je dingen op een bepaalde manier doet. Dit proces is een fantastische manier van zelfreflectie, dat gun ik iedereen. Ik ben bij mijn ‘echte ik’ gekomen en daar heb ik dagelijks profijt van.”