Domme klussen horen er nu eenmaal bij, toch?

Het leven kan niet alleen maar leuk zijn. Dat is de realiteit. Je hebt het niet allemaal voor het kiezen. Maar wat doe je met de keuzes die je wel kan maken? Kies je dan wat je ‘moet’ of wat je ‘wil’?

Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg

We zijn een Calvinistisch volk. ‘Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’. Hoe vaak ik deze uitspraak thuis wel niet heb gehoord. Als ik ’s avonds op stap ging zei mijn vader altijd ‘niet te gek doen he’. Ik zei dan, ‘ja pap’, maar kleurde zo nu en dan natuurlijk tóch wel een stukje buiten de lijntjes. Mijn vader wilde vooral dat ik geen dingen zou doen waarvan ik later spijt zou krijgen of waardoor ik in de problemen zou komen. Hij wilde mij de overtuiging bijbrengen dat iedereen zich aan bepaalde regels moet houden.

Een overtuiging is iets waar je sterk in gelooft over wat wel of niet hoort. Een overtuiging helpt je de wereld om je heen te begrijpen. Door je overtuigingen heb je een mening over je omgeving. Spreekwoorden of gezegden zijn vaak een uiting van een bepaalde overtuiging. ‘Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’ is er zo een. Tijdens onze opvoeding leren we overtuigingen ons eigen te maken. We krijgen met de paplepel ingegoten wat wel en niet oké is. Soms zijn we ons bewust van deze overtuigingen, maar vaak ook niet.

Inzicht in je overtuigingen

In mijn werk als (team)coach kom ik veel overtuigingen tegen. Iedereen heeft ze namelijk. Inzicht hebben in je eigen overtuigingen helpt om te snappen waarom je op een bepaalde manier handelt. Bijvoorbeeld: ik denk voordat ik iets zeg (gedrag) omdat ik vind dat je geen domme dingen moet zeggen (overtuiging). Klinkt logisch. Om de overtuiging echt te begrijpen draai ik het voorbeeld om. Dan wordt het: ik zeg wat me te binnenschiet (gedrag) omdat ik vind dat anderen me dan beter kunnen begrijpen (overtuiging). Klinkt ook logisch toch?

Terug naar de opening van dit verhaal: het leven kan niet alleen maar leuk zijn. Er gebeuren dingen in ieders leven die niet leuk te noemen zijn. Dingen waar je boos, bang, of bedroefd van wordt. Hier hebben we allemaal mee te dealen en veerkracht helpt ons om ermee om te gaan. Ook hier schuilt een overtuiging in. De overtuiging dat stomme klussen in je werk er nu eenmaal bij horen. Het kan immers niet alleen maar leuk zijn toch? Mijn uitspraak: 100% doen wat je leuk vindt, stuit dan ook vaak op veel weerstand.

Kies voor wat je wil, de beloning is groot

Mijn punt is dat je keuzes kunt maken in alles wat je doet. Je kunt kiezen voor dingen die je (denkt te) moet(en) doen of keuzes maken voor dingen die je wil doen. Je overtuigingen hebben een grote stem in deze keuzes. Moet je iets van jezelf of wil je het? Als je het onderscheidt tussen ‘moeten’ en ‘willen’ moeilijk vindt kun je jezelf de volgende vraag stellen: ‘voel ik me trots op mezelf als ik dit doe’? Het is niet altijd een makkelijke weg om te kiezen voor wat je wil en wat je leuk vindt. Het is vaak zelfs de moeilijke weg met spannende obstakels. Maar als je het doet, dan is de beloning groot. Je bent trots op jezelf.

Durf jij te kiezen voor (eigen) geluk?