Dit levert het volgen van de IT Basisopleiding jou op

Digitale vaardigheden worden steeds meer als vanzelfsprekend beschouwd en vrijwel iedere organisatie werkt tegenwoordig met informatietechnologie. Wil je snappen en meepraten over hoe de applicaties en systemen waar iedereen mee werkt gekozen worden? En wil je weten hoe je deze veilig beschikbaar maakt? Dat leer je gedurende vier maanden in de IT Basisopleiding. Eric Kaim, docent én IT Consultant bij ICM opleidingen & trainingen, legt uit wat het volgen van de opleiding je oplevert.

Is IT iets voor jou?

Een bekende misvatting over IT is dat het een vakgebied is waar veel ‘computernerds’ werken die weinig sociaal contact hebben. Maar voor veel IT-functies is het tegenwoordig meer van belang dat je goed kunt communiceren en samenwerken dan dat je veel kennis hebt. Bij steeds meer functies (zowel bij leveranciers van IT als ontvangende organisaties) staat niet het ontwikkelen van techniek centraal, maar het optimaliseren van relaties en processen.

Er is genoeg diversiteit aan IT-functies. In veel IT-functies houd je je bijvoorbeeld bezig met het uitvragen van behoeftes, met klantrelaties of het voldoen aan afspraken. Ook in projectmanagement of functioneel beheer zijn soft skills belangrijk. Natuurlijk zijn er ook mensen nodig die het liefst bezig zijn met de techniek van IT.

Is de IT Basisopleiding voor iedereen geschikt?

Omdat de IT Basisopleiding is bedoeld voor iedereen die meer wil weten van informatietechnologie heb je geen voorkennis nodig om te starten. Aangezien je opdrachten gaat uitvoeren binnen de organisatie waar je werkt is het wel handig als je werkzaam bent bij een organisatie. Deze opleiding is geschikt als opstap naar een professionele carrière in de IT, een goede manier om te ontdekken wat jij leuk vindt aan IT en in welke richting jij je verder wilt ontwikkelen.

Wat kan ik verwachten van de IT Basisopleiding bij ICM?

De opleiding bestaat uit vijf modules, verdeeld over acht bijeenkomsten binnen een tijdsbestek van vier maanden. Stap voor stap worden de belangrijkste kennisgebieden, termen, systemen, netwerken en software op een interactieve manier behandeld en er is veel ruimte voor eigen inbreng. Om de theorie aan de praktijk te koppelen hoort bij iedere bijeenkomst een opdracht die je binnen je eigen organisatie kunt uitvoeren, zoals het in kaart brengen van welke hardware, operating systems en infrastructuur in jouw organisatie gebruikt wordt. Doordat de opleidingsgroepen bestaan uit cursisten met diverse achtergronden krijg je de kans om binnen te kijken bij andere organisaties.

Op de voorlaatste bijeenkomst leer je wat ICM allemaal gebruikt aan systemen en komt alle geleerde kennis bij elkaar. Tot slot ligt de focus bij de laatste bijeenkomst op jou als mens. Wat voor type mens ben jij? Wat zijn jouw kwaliteiten en hoe passen die kwaliteiten binnen de wereld van IT? Daarnaast wordt er door middel van een creatief ingestoken eindopdracht teruggeblikt op wat je geleerd hebt in de opleiding. Deelnemers leren tijdens de opleiding ook veel van elkaar doordat ze eigen cases plenair bespreken.

Meer over de opbouw van deze opleiding lees je hier

Bestaat er een verschil tussen IT en ICT?

In Nederland worden de termen IT en ICT vaak door elkaar gebruikt. IT is de afkorting van Informatie Technologie en verwijst naar het volledige informatiedomein. Dit domein omvat hardware, software databases, netwerken en randapparatuur. De term ICT werd vroeger meer gebruikt dan nu. De C staat voor (digitale) communicatie en de techniek die daarvoor nodig is. Tegenwoordig noemen we alles IT, zoals dat internationaal ook gebeurt.

Reacties van deelnemers

Eric Kaim: “Deelnemers vinden het vrijwel allemaal jammer als de laatste bijeenkomst voorbij is. Als trainer is dat het mooiste compliment wat je kunt krijgen. We proberen mee te geven hoeveel voldoening je kunt krijgen van bezig zijn met informatietechnologie omdat het zowel leuk als belangrijk is. Wanneer we dan later een bericht krijgen van iemand die zijn droombaan heeft gevonden, dan weten we waar we het voor doen.”

Vier maanden te lang?

Eric geeft ook de training IT Essentials, een driedaagse training waarin een selectie van de onderwerpen van de opleiding op het programma staat. De training is bedoeld voor mensen zonder IT-achtergrond maar die over IT of met IT’ers moeten kunnen overleggen.

Heb je nog vragen die we in dit artikel niet beantwoorden? Neem dan contact op met onze studieadviseurs via 030 29 19 888 of mail je vraag naar info@icm.nl

Over Eric Kaim

Eric heeft meer dan 25 jaar ervaring met IT, zowel sturend als inhoudelijk en is nog altijd enthousiast over de toepasbaarheid van nieuwe en gevestigde techniek.

Hij zet zijn passie voor het werkveld en relevante kennis graag in bij het ontwikkelen en geven van trainingen op het gebied van digitale vaardigheden en IT. Hij heeft samen met trainer Christiaan Knopper de IT Basisopleiding ontwikkeld. Met succes verzorgen zij de opleiding al meerdere jaren samen.