Deze factoren beïnvloeden jouw ontwikkeling

Ervaringen en gebeurtenissen vormen onze ontwikkeling. Het maakt niet uit of dat mooie of minder mooie belevingen zijn of waarom we ze meemaken, maar vooral hoe we omgaan met wat op ons pad komt bepaalt onze ontwikkeling.

De rol van ons persoonlijk energieveld

Hoe we omgaan met gebeurtenissen is afhankelijk van de persoonlijke kwaliteiten en valkuilen die we in de loop van ons leven ons eigen hebben gemaakt. Emoties worden gestuurd door ons vecht- en vluchtmechanisme en laten precies weten wat onze valkuilen zijn door ons onrustig te maken. Gevoelens daarentegen voelen we vanuit ons hart en zeggen iets over waar we blij mee zijn. Zowel emoties als gevoelens zijn nodig om ons te ontwikkelen. Ons persoonlijk energieveld verandert ten positieve als we hartgerichte gevoelens ontwikkelen waardoor je merkt: wat je geeft krijg je terug.

De rol van ons kosmisch energieveld

Dan is er ook nog een kosmisch energieveld: het trillingsveld dat ons allen omringt. Hier kunnen we gebruik van maken als we gaan waarnemen. Emoties sturen ons in de dualiteit van vechten of vluchten en gevoelens brengen ons in verbinding met dit veld.

Door bewust te worden van onze lichamelijke reacties leren we het verschil tussen emoties en gevoelens te herkennen. Emoties geven aan dat we nog iets kunnen ontwikkelen in onszelf.

Vragen die je helpen onderzoeken

Zelf ben ik aan mijn manier van ontwikkelen gaan werken toen ik op mijn 24e acht maanden door Zuid-Amerika reisde. Waarnemen en onderzoeken stonden voor mij centraal. Vragen die mij hielpen waren: Wat kom ik tegen? Wat doet dat met mij? Wat maakt dat ik dat doe en voel? Waar kom ik vandaan? Wat heb ik meegekregen? Wat doe ik daarmee? Wat levert mij dat op? Welke stem spreekt er in mij? In hoeverre wil ik dit volgen?

Hierover nadenken heeft me het gemak gegeven om te zijn wie ik ben. Bedenk eens wat jouw antwoorden op deze vragen zouden zijn en aarzel daarbij niet om het met anderen daarover te hebben. In groepsverband kunnen we elkaar ondersteunen in ons groeiproces. Onthoud: waar een wens is, ligt de weg open!