De kracht van het ochtendritueel

Succes gaat vaak gepaard met krachtige rituelen. Ongemerkt hebben we er in onze dagelijkse leefgewoonten aardig wat: gedragingen die we bewust of onbewust hebben aangeleerd en die onze effectiviteit ofwel tegenwerken of juist ondersteunen. Hoe kun je op een zo effectief mogelijke manier gebruik maken van deze rituelen?

Prime Time

Het meest krachtige ritueel is ons ochtendritueel: daarin leggen we de basis voor een productieve dag. De ‘prime time’ (de tijd dat we het scherpst zijn en ons het best kunnen concentreren) ligt bij de meeste mensen in de ochtend. Het is dus verstandig om je ochtenden zo in te richten dat je effectief gebruikmaakt van deze prime time.

Prime Time

Boost

Een aantal tips om een boost aan je dag te geven:

Begin de dag met de belangrijkste taak
Als je dat wat er écht toe doet afhandelt in de ochtend, begin je de dag met een voldaan gevoel. Laat je inbox daarbij even voor wat het is en begin direct aan de belangrijke taak. Laat je omgeving vooraf wel even weten dat je pas na het afhandelen hiervan weer goed bereikbaar bent.

De kracht van de voorbereiding
Bekijk aan het einde van je werkdag waar je de volgende dag mee wilt beginnen en leg zoveel mogelijk spullen alvast klaar: zo kun je in de ochtend direct aan de slag. Denk bijvoorbeeld aan een gevulde sporttas bij de deur of de stukken die je nodig hebt om aan je eerste taak te kunnen werken.

Fysieke inspanning
Onderzoek wijst uit dat twintig minuten sporten in de ochtend onze gemoedstoestand en concentratie positief beïnvloedt. Sporten op gemiddeld niveau is al voldoende: een ochtendwandeling, yoga of fietsen naar het werk zijn allemaal manieren om de dag met een boost te beginnen.

 

Hoe starten anderen hun werkdag?
Barack Obama        Fitness Om het hoofd leeg te maken en stress tegen te gaan
Tony Robbins    Visualisatie Visualiseren hoe je de dag wilt doorbrengen
David Karp   Het echte werk Niet eerst je e-mail doorspitten, maar meteen  beginnen met het echte werk
Steve Jobs   Een vraag aan             mezelf “Elke morgen stel ik mezelf de vraag: als dit de laatste dag van mijn leven zou zijn, wil ik dan bezig zijn met wat ik vandaag ga doen?”

Oefening

Neem tien minuten de tijd om voor jezelf een ochtendritueel op papier te zetten. Hou de beschrijving kort en krachtig en start je dag morgen met deze boost.

 

Inkie Struyk
Trainer ICM Opleidingen & trainingen
Inkie verzorgt onder andere de cursussen:
– ICM Trainersopleiding in 5 maanden
– ICM Coachingsopleiding in 5 maanden
– Trainingstechnieken en -instrumenten

Inkie Struyk


Meer in Persoonlijke groei