De 10 tips voor Succesvol Netwerken

1. Durf zelf het gesprek aan te knopen

Veel mensen vinden het ongemakkelijk om een vreemde aan te spreken. Je zult uit je comfortzone moeten stappen. Als je dit lastig vindt, spreek dan iemand aan die eruit ziet zoals jij je voelt. Het zal voor diegene een opluchting zijn een gesprekspartner te hebben en het netwerkevenement voor jullie beiden makkelijker maken.

2. Toon oprechte interesse in je gesprekspartner

Om effectief te netwerken is het belangrijk om je niet alleen te richten op het uiteindelijke resultaat dat je met netwerken wilt bereiken. Het contact moet gemeend zijn. Laat je interesse in de ander blijken. Stel vragen die over de beleefwereld van de ander gaan. Begin het gesprek met zowel professionele als persoonlijke vragen. Luister goed en probeer gezamenlijke aanknopingspunten te zoeken. Hier kun je later op inhaken.

3. Blijf dicht bij jezelf

Laat niet alleen zien wat je doet, maar laat vooral zien wie je bent. Je bent namelijk meer dan werk. Ontspan, wees jezelf en heb geloof in je eigen kwaliteiten.

4. Wat je geeft, ontvang je terug

Het gaat er bij netwerken niet alleen om wat de ander voor jou kan doen, maar ook wat je voor een ander kunt doen. Het gaat om wederkerigheid en elkaar kunnen inschakelen wanneer dit nodig is. Anderen aan elkaar voorstellen werkt ook heel goed. Je bewijst hiermee dat je niet alleen bent gekomen om dingen te halen, maar dat je juist anderen ook wat gunt.

5. Zorg dat je iets zinnigs te vertellen hebt

Presenteer jezelf kort en bondig in een soort mini-elevator pitch en maak jouw gesprekspartner nieuwsgierig. Noem niet alleen je functienaam als mensen vragen wat je doet.

6. Zorg dat mensen zich jou herinneren

Heb je een leuk gesprek gehad of hebben mensen je al ergens mee geholpen? Bedank hen de volgende dag nog even met een mailtje en vertel wat je aan het contact hebt gehad.

7. Let tijdens netwerkbijeenkomsten op je houding

Je hebt nooit een tweede kans op een eerste indruk. Zorg dat je representatief bent. Zorg voor nette kleding die past bij wie je bent. Let op je non-verbale communicatie. Houd je rug recht en houd altijd één hand vrij voor het schudden van handen. Laat moeilijke hapjes dus staan, een glas in één hand is meer dan voldoende.

8. Zorg voor een goed netwerk-administratie systeem

Voeg als je thuiskomt van een netwerkbijeenkomst contacten toe op LinkedIn en sla contactgegevens op. Berg visitekaartjes (iedereen heeft ze nog) zorgvuldig op en maak daarbij aantekeningen wat de ander voor jou zou kunnen betekenen.

9. Onderhoud je netwerk

De kunst van het netwerken is niet zozeer het aangaan van nieuwe contacten, maar het onderhouden van je netwerk. Je netwerk hoeft je niet per se iets op de korte termijn op te leveren, maar kan op de lange termijn erg handig zijn. Onderhoud daarom je contacten. Wees hierin pro-actief.

10. Vergeet nooit te lachen!

In onze communicatie heeft lachen een groot effect. Mensen die vaak en makkelijk lachen, hebben over het algemeen een magnetische werking op anderen. Lachen ontspant en relativeert, waardoor je beter contact maakt met anderen.