De 10 tips voor een frisse start na je vakantie

Je kent het wel: je hebt een heerlijke vakantie gehad, voelt je helemaal opgeladen en gaat met frisse zin weer aan het werk. Je wilt graag de ‘vakantievibes’ zolang mogelijk vasthouden en niet meteen overspoeld raken door de waan van de dag. Met deze 10 tips pak jij zo ontspannen mogelijk je werk weer op.

1. Houd prettige vakantiegewoontes zoals lezen en bewegen aan

Waarschijnlijk genoot je op vakantie heerlijk van ontspannen een boek lezen bij het zwembad of van wandelen door de natuur. Het is niet altijd makkelijk om die goede vakantiegewoontes door te zetten als je weer aan het werk moet. Maar, het is goed om die ontspanning juist op te blijven zoeken. Probeer daarom de tijd ervoor te nemen (desnoods te plannen – zie tip 2), ook al lijkt het alsof je die nergens vandaan kunt halen. Je zult zien, na een half uurtje in je boek of buiten wandelen, kun jij er weer met frisse energie tegenaan!

2. Zet goede voornemens om in een concreet stappenplan

Misschien heb je door de tijd en rust op vakantie wel bij jezelf ontdekt dat je dingen anders wilt doen? Het is soms nodig om even stil te staan bij waar we minder blij van worden of wat ons eigenlijk te veel energie kost. Een vakantie is zo’n moment van stilstaan en reflecteren. Mis je de tijd en ruimte om een boek te lezen? Plan die momenten voor jezelf in. Ben je erachter gekomen dat je geen energie krijgt van dat ene project? Of dat een conflict met een collega je niet lekker zit? Maak het bespreekbaar en kijk, samen met je collega’s, hoe het anders zou kunnen.

3. Wil niet te veel tegelijk

Het is sowieso verstandig om niet te veel tegelijk te doen. Alles tegelijk willen doen kost veel energie. Je batterij is op vakantie (hopelijk) weer helemaal opgeladen. Het zou zonde zijn om die frisse energie in een dag weer te verliezen omdat je probeert alle ballen in de lucht te houden. Ben jij bijvoorbeeld bij meerdere projecten betrokken? Begin dan met je in te lezen in één daarvan en ga na of je daar belangrijke openstaande taken voor hebt. Neem niet alle informatie over al je projecten in één keer tot je. Dan loopt je hoofd snel over.

4. Begin de dag met de belangrijkste taak

Het lijkt voor veel mensen logisch om op je eerste werkdag meteen je mailbox in te duiken, maar dat kan juist afleiden van de taak die het belangrijkst is. Bedenk voordat je op vakantie gaat welke taken er na je vakantie het belangrijkst zijn. Misschien loopt een project tijdens jouw afwezigheid door waar je van op de hoogte moet zijn? Of er kunnen taken voor je klaarstaan vanuit een proces of werkstroom? Misschien heb je een taak overgedragen aan iemand en is het handig dat je kijkt hoe dat is gegaan? Je mailbox kan daarbij natuurlijk een bron van informatie zijn, maar probeer te voorkomen dat je mailbox leidend wordt voor de invulling van je dag.

5. Houd je eerste werkdag vrij van afspraken

Je eerste werkdag heb je het waarschijnlijk al druk genoeg met er weer inkomen en je inlezen in alles wat er gebeurd is. Het is niet handig om op je eerste dag meteen inhoudelijke afspraken te hebben. Bovendien vragen de meeste afspraken enige voorbereiding. Het kan dan juist fijn zijn om op je eerste dag ruimte in te plannen om dat goed te doen. Het kan goed dat die voorbereiding je net wat meer tijd kost dan normaal omdat je er even uit bent geweest. Je kunt er zelfs voor kiezen om je eerste werkdag even thuis te werken of thuis te beginnen. Dan heb je echt helemaal geen afleiding. De keerzijde daarvan is dat je je collega’s niet tegenkomt om het over je vakantie te hebben ;).

6. Neem tijd om even te acclimatiseren

Het is echt heel normaal als je na je vakantie even tijd nodig hebt om er in te komen. Je hebt op vakantie waarschijnlijk veel minder van je brein gevraagd dan op een normale werkdag. De toestroom van informatie en het bijkletsen met je collega’s kost tijd en energie. Neem die tijd dus ook om dat goed te doen. Je mag best weer even wennen aan de drukte.

7. Maak je mailbox ‘schoon’

Als je er eenmaal aan toe bent om je mailbox te doorlopen, ga dan niet meteen over tot acties vanuit die mails, maar maak je inbox eerst ‘schoon’. Door je mails eerst te ordenen, krijg jij inzicht in de prioriteiten. Begin altijd bovenaan, bij de meest recente mails. Op deze manier lees je in maildiscussies meteen wat de laatste stand van zaken is. Oudere mails zijn soms niet meer relevant: taken kunnen tijdens jouw afwezigheid al door anderen zijn opgepakt of blijken inmiddels niet meer zo belangrijk te zijn.

Verwijder of archiveer eerst alles waar je niets meer mee kan of moet: denk aan verlopen uitnodigingen of reacties op agenda-afspraken of nieuwsbrieven die je toch niet meer gaat lezen. Accepteer of reageer op alle uitnodigingen voor afspraken in de toekomst. Maak van de openstaande mails een to-do-lijst en werk deze (niet meteen!) af naar prioriteit. Zo heb je na het doorlopen van je mailbox een heldere to-do-lijst waar je na je eerste werkdag mee aan de slag kunt.

8. Gun jezelf momenten om na te genieten

Ken je dat als iemand later in de week vraagt ‘hoe was je vakantie?’ je heel diep moet graven om te vertellen hoe het ook alweer was en wat je allemaal hebt gedaan en gezien? Dat komt omdat we na onze vakantie al heel snel weer overspoeld worden met informatie. Gun het jezelf om af en toe terug te denken aan de vakantie. Bekijk je foto’s nog eens, of beter nog, laat ze aan je collega’s zien. Spreek (na je eerste werkdag) af om koffie te drinken met iemand om te vertellen hoe je vakantie was. Zo verleng jij de napret en houd je langer het ontspannen gevoel vast.

9. Ga met regelmaat de buitenlucht in

Dikke kans dat jij op vakantie bovengemiddeld veel buiten was. Of je nu in de frisse berglucht bent gaan hiken of je hebt vitamine D getankt op het strand, de buitenlucht doet ons goed. Ga tijdens je werkdagen ook eens naar buiten. Zoek bij voorkeur een rustige plek op met veel groen. Ga lekker een stukje lopen met een collega of even alleen op een bankje zitten. Laat de wind door je haren waaien, de zon je gezicht raken en ontspan door het geluid van de vogeltjes om je heen. Het voelt misschien niet meteen zo, maar door even naar buiten te gaan, boots je een klein beetje het vakantiegevoel na. Zo kom jij ontspannen je dag door!

10. Vergeet nooit te lachen!

Deze tip is een logisch vervolg op de tips hierboven. Als je bewust die ontspanning pakt en met een goed gevoel je werk weer oppakt, dan volgt die lach vanzelf!