De 10 tips om jezelf te motiveren

Ben jij na je vakantie weer opgestart maar vind je het lastig om jezelf te motiveren? Deze 10 tips laten je zien hoe motivatie werkt en helpen je er weer met frisse moed tegenaan te gaan.

1. Weet wat motiveert

In zijn boek Drive gaat Daniel H. Pink op zoek naar wat ons mensen motiveert. Wanneer hij terugkijkt op veertig jaar aan motivatie-onderzoek komt hij tot de conclusie dat er een grote mismatch is tussen wat de wetenschap weet over motivatie en wat organisaties doen om hun medewerkers te motiveren. Kern van het verhaal: mensen motiveren met beloningen zoals (meer) geld werkt voor veel moderne beroepen niet.

Geld
Uiteraard is geld belangrijk. Wanneer je werkt onder slechte financiële voorwaarden en je salaris veel lager is dan mensen die vergelijkbaar werk doen, werkt dit demotiverend. Ook is het niet zo dat het uitkeren van bonussen geen effect heeft, dat heeft het namelijk wel. Echter, deze bonussen werken alleen bij routinematig werk (waarvan men niet intrinsiek gemotiveerd raakt) en alleen op de korte termijn. Voor ander, meer creatief werk, hebben bonussen juist een negatief effect.

Een ‘als… dan….’ beloning beperkt de intrinsieke motivatie, verslechtert performance, vernietigt creativiteit, leidt tot kortetermijndenken, zorgt ervoor dat mensen het minimale opleveren en is verslavend (men doet de taak niet meer zonder beloning en eigenlijk moet de beloning elke keer hoger zijn dan de vorige keer). Bonussen die soms wel werken (wanneer het niet te vaak wordt toegepast) om creatief werk te belonen zijn ‘omdat je…’-beloningen. Dat zijn bonussen, in welke vorm dan ook, die pas achteraf kenbaar worden gemaakt om goed werk te belonen.

Intrinsieke motivatie
Een goede financiële basis is dus belangrijk, maar de meeste mensen raken gemotiveerd door andere dingen. Daniel Pink komt tot drie belangrijke elementen:

  • Autonomie (zelfbeschikking hebben over wat je doet, hoe je het doet, wanneer je het doet en met wie je aan de slag gaat)
  • Meesterschap (het boeken van progressie en beter worden in iets dat er toe doet)
  • Nut (werken aan iets dat je eigen werk overstijgt, je bijdrage aan het grotere geheel)

2. Doe de ‘flowtest’

Mihaly Csikszentmihalyi (Amerikaans/Hongaars psycholoog) beschrijft de staat waarin je verkeert als je helemaal opgaat in je werk en het lijkt alsof de tijd stil staat als ‘flow’. Vaak kom je in de ‘flow’ bij taken waarbij je een duidelijk doel hebt, je meteen feedback ontvangt en er een balans is tussen het inzetten van je capaciteiten en mogelijkheden. Naast dat hij het concept ‘flow’ bedacht, bedacht hij ook een manier om je activiteiten aan een ‘flowtest’ te onderwerpen. Met deze test kom je erachter welke activiteiten jou motiveren.

Zo doe je de ‘flowtest’
Stel op je telefoon wekkers in op 40 willekeurige momenten in je werkweek. Als je wekker afgaat schrijf je op wat je doet, hoe je je voelt en of je in een flow zit. Bekijk na een week wat je hebt opgeschreven, kijk naar patronen en stel jezelf de volgende vragen:

  • Wanneer zat je in een flow? Wat deed je? Waar was je? Waaraan werkte je? Met wie was je aan het werk?
  • Zit op je op sommige momenten van de dag meer in een flow dan op andere momenten? Kun je je dag anders indelen als je hiernaar kijkt?
  • Hoe kun je momenten van flow nog meer opzoeken?
  • Wat zeggen deze bevindingen over je huidige baan en je intrinsieke motivatie?

3. Oefen

Het boeken van progressie en ergens beter in worden motiveert. Hoe word je ergens beter in? Door te oefenen.

Daag jezelf dus steeds verder uit en vraag continu om kritische feedback. Je doel is om je prestaties te verbeteren, dus zoek naar alternatieve manieren om je taak te volbrengen. Blijf je technieken aanscherpen en herhaal, herhaal, herhaal. Een vrijetrappenspecialist in het voetbal neemt na de training niet tien vrije trappen, hij of zij neemt er driehonderd.

4. Zie je bijdrage aan het grotere geheel

Een andere bron van motivatie is het gevoel hebben dat jouw werk betekenisvol is. Dat je het gevoel hebt dat je werk bijdraagt aan een groter geheel. Dit hoeft natuurlijk niet meteen wereldvrede te zijn. Werk je als plantsoenwerker, dan draag je bij aan een schone en mooie stad. Werk je bij een opleidings- en trainingsbureau, dan draag je bij aan groei en ontwikkeling van mensen. Waarin vind jij betekenis in je werk?

5. Monitor je progressie

Om jezelf te motiveren vraag je jezelf elke avond af of je beter bent geworden dan de dag ervoor. Heb je meer ervaring? Heb je meer gedaan? Heb je vooruitgang geboekt met het project waaraan je werkt? Ben je een stap dichter bij de deal die je wil sluiten? Weet je meer dan gisteren?

6. Neem een sabbatical

Daniel H. Pink beschrijft in Drive hoe designer Stefan Segmeister het rigoureus aanpakt. Elke zeven jaar sluit hij de deuren van zijn winkel, vertelt hij zijn cliënten dat hij een jaar weg is en neemt hij een sabbatical. Hij gebruikt de tijd om te reizen, om op andere plekken te wonen en te experimenteren met nieuwe projecten. Hoewel dit een hoop planning en geld kost, is het nemen van een sabbatical soms realistischer dan je zou denken. Bovendien kan het je veel opleveren in je persoonlijke ontwikkeling en kun je de lessen die je hieruit trekt toepassen in de jaren erna.

7. Maak dingen af

Door realistische doelen te stellen en hiernaar toe te werken haal je voldoening uit je werk. Het afmaken van dingen zorgt voor een tevreden en trots gevoel. Door grote of kleine doelen te behalen krijg je meer zelfvertrouwen en ben je eerder geneigd om je kennis en kunde te delen met anderen.

8. Vier je successen

Het vieren van successen zorgt voor plezier, trots, energie en motivatie. Het vieren van successen is belangrijk om stil te staan bij de reden van je werk (je bijdrage aan het grotere geheel).

9. Overwin je belemmeringen

Interne belemmeringen kunnen je demotiveren. Dat zijn negatieve gedachten waarvan jij denkt dat ze waar zijn. Bijvoorbeeld de gedachte dat je iets niet kunt of dat mensen je niet meer leuk vinden als je duidelijk zegt wat je wilt. Belemmerende overtuigingen zijn niet de waarheid, maar voelen vaak wel zo.  Lees in dit artikel hoe je van je belemmerende gedachten afkomt.

10. Vergeet niet te lachen

Humor zorgt voor motivatie en maakt het makkelijker om met uitdagingen om te gaan. Het is heel stimulerend om jezelf niet al te serieus te nemen! Als we lachen, maken onze hersenen endorfine aan en dat werkt ontspannend en pijnstillend. Lachen is dus stressverlagend en gezond. Er zijn zelfs onderzoekers die beweren dat je langer leeft als je vaak lacht en een optimistische kijk op het leven hebt. Goede redenen om ervoor te zorgen dat je veel plezier hebt in je leven!