De 10 tips om je werk los te laten tijdens je vakantie

De zomer heeft zijn intrede gedaan en je bent toe aan een welverdiende vakantie. Het laatste waar je zin in hebt is om straks op het strand of tijdens die mooie wandeling in je hoofd bezig te zijn met het werk wat op je ligt te wachten. Vind je het moeilijk om je werk los te laten? Of ervaar je momenteel veel stress? Deze tips helpen je je te ontstressen en werk los te laten. Op naar een zorgeloze vakantie!

De 10 tips

Tip 1. Vertel tijdig aan je collega’s wanneer je afwezig bent

Zorg dat je geen onafgehandelde zaken hebt voor vertrek. Laat je collega’s tijdig weten wanneer je afwezig bent en geef dit ook digitaal weer in je agenda.

Tip 2. Vertrouw op je collega’s als je er niet bent

Draag taken over waar nodig en vertrouw op de expertise van je collega’s. Hierdoor werk je mee aan een vertrouwenscultuur binnen je team.

Tip 3. Leef tijdens je vakantie in het ‘nu’ en ontspan

Herinner jezelf aan het feit dat er in het ‘nu’ geen problemen zijn. Ervaar je toch nog stress of drukte in je hoofd? Probeer het dan van je af te schrijven in een notitieboek.

Tip 4. Vermijd het bekijken van je e-mail

Sluit je mail voordat je weggaat en open hem pas weer bij terugkomst. Stel een automatische e-mail in waarin je je afwezigheid kenbaar maakt en zet notificaties uit.

Tip 5. Kom in beweging

Uit je hoofd en in je lichaam. Tijdens je werk ben je waarschijnlijk veel aan het nadenken en vraag je veel van je brein. Probeer nu eens je lichaam wat aandacht te geven. Kom in beweging of kies voor een ontspannend bad.

Tip 6. Schrijf voor vertrek openstaande zaken op voor na je vakantie

Noteer alle gedachtes en hersenspinsels die je bezighouden zodat je bij terugkomst direct weet waarmee je aan de slag kunt.

Tip 7. Spreek je uit

Zijn er dingen die je blijven bezighouden? Praat erover met een buitenstaander voor een nieuw perspectief.

Tip 8. Besef dat jouw vakantie je gegund wordt

Wees jezelf dankbaar voor je harde werk en uit die dankbaarheid naar jezelf.

tip 9. Laat je laptop thuis

Zet alle notificaties uit en laat alle werkgerelateerde apparatuur in huis of op kantoor.

Tip 10. Vergeet nooit te lachen!

Wil je meer tips lezen over bijvoorbeeld een goede werkbalans? Bekijk hier de andere ’10 tips’ artikelen.