Wist je dat je sneller groeit wanneer je energie investeert in het ontwikkelen van je sterke kanten, in plaats van het corrigeren van je tekortkomingen? Toch is dat laatste vaak wat we doen. Ga maar eens na: in bijna elke cultuur denkt het overgrote deel van de ouders dat de laagste cijfers van een leerling de meeste aandacht en tijd verdienen. Ouders en docenten investeren te weinig tijd in dingen waar een kind de potentie heeft om in uit te blinken. Uit het boek ‘Strenghtsfinder 2.0’ halen wij 10 tips die je helpen je te ontwikkelen door juist de aandacht te verplaatsen naar je sterke kanten.
1. Blijf bij jezelf
Het doel van veel leerprogramma’s is om ons te veranderen in iemand die we nog niet zijn. Als je natuurlijke talent niet bij cijfertjes ligt, word je nog steeds geforceerd om een basisniveau wiskunde te halen. Soms stoppen we meer tijd in onze tekortkomingen dan in onze talenten. Als kind hoorden velen van ons:
‘‘Je kunt alles zijn wat je maar wilt, als je maar hard genoeg werkt’’
Maar is dit wel zo? De realiteit is dat iemand die altijd al moeite gehad heeft met cijfertjes nooit een geweldige accountant of statisticus wordt. Tom Rath, de auteur van ‘Strenghtsfinder 2.0’, stelt een aangepaste, meer realistische versie van deze spreuk voor:
‘‘Je kunt niet alles zijn wat je maar wilt – maar je kunt een hoop meer dan je nu al kunt’’
2. Ken je talenten
Laat je beperkingen dus los en focus op waar je wel goed in bent: je talenten. Waar haalde jij op school juist hoge cijfers voor? Waarvoor komen vrienden en collega’s naar jou toe? Wat is voor jou vanzelfsprekend? Kun je die talenten goed in je werk kwijt en kun je daar meer uit halen dan wat je momenteel doet? Kortom: is er ruimte voor ontwikkeling van je talenten?
3. Investeer in je talenten
Jouw sterke kanten zijn meer dan je talenten alleen. Het vergt werk en tijd om je talenten te ontwikkelen. In het boek ‘Strenghtsfinder 2.0’ wordt gesteld dat jouw sterke kanten een optelsom zijn:
Sterke kant = talent + investering (vaardigheden + kennis + oefening)
Bij investering in je talenten kun je denken aan het volgen van trainingen en opleidingen, sparren en intervisiesessies met collega’s, coaching of het om feedback vragen in je omgeving.
4. Doe de ‘Strenghtsfinder 2.0’ test
Vaak hebben je talenten een gemene deler: een ‘thema’ dat hen verbindt. Stel bijvoorbeeld dat je goed bent in verhalen vertellen, je de natuurlijke neiging hebt om gedachtes te delen en altijd de goede woorden vindt om iets te zeggen, dan is een overkoepelend thema ‘communicatie’. Goede manieren om zo’n thema bij jezelf te ontdekken is door hierover met anderen te praten, feedback te vragen of bijvoorbeeld de
CliftonStrengths test te doen. Dit is een test van het research & consulting bedrijf Gallup. De test bevat 34 talententhema’s en geeft je als resultaat jouw vijf dominantste talenten. In het boek ‘Strenghtsfinder 2.0’ staan alle talententhema’s beschreven, met bij elk talent 10 ideeën om actie te ondernemen dit talent te ontwikkelen.
5. Ken je zwakke kanten
Welk beroep of welke rol je ook hebt, het is altijd zinvol om ook je mindere talenten te kennen. Dat is zeker het geval als de vereisten van je werk je in die richting duwen, zodat je mindere talenten leiden tot zwaktes. Je kunt ongetwijfeld ook dingen bedenken waar je geen talent voor hebt. Wanneer je je hier simpelweg van bewust bent, kan dit je helpen om blokkades te vermijden en hier omheen te werken.
6. Zoek een manier om jouw zwakke kanten op te vangen
In het ideale geval lukt het je om taken waar je minder goed in bent te vermijden. Helaas is dat niet altijd haalbaar. In dat geval zal je jouw zwakke kanten moeten managen. Heb je bijvoorbeeld moeite je dagelijkse planning te hanteren, dan kun je werken met een online agenda of dagplanner. Ook kun je met iemand samen gaan werken die meer talent heeft op gebieden waar dat bij jou ontbreekt. Zo kun je elkaar aanvullen.
7. Zorg dat je baan past bij jouw talenten
Kun je in je huidige beroep niet om taken heen die je niet liggen? Of merk je dat er onvoldoende ruimte is om je talenten te exploiteren? Dan is het geen gekke gedachte om eens om je heen te kijken naar nieuwe mogelijkheden, of die nu binnen of buiten je huidige werkomgeving liggen. Informeer tijdens sollicitatieprocedures naar ontwikkelmogelijkheden, benoem je talenten maar wees ook niet bang om je zwakkere kanten te delen. Mocht dat juist zijn wat een baan van je vraagt, dan is daar in ieder geval duidelijkheid over.
8. Betrek je omgeving bij je ontwikkeling
Hoewel leren over je sterke kanten een interessante ervaring is, haal je er weinig voordeel uit als je dit in isolement doet. Het ‘Strenghtsfinder’ boek, de test en de ontwikkelingstips gaan niet voor niets allemaal over toepassing. Als je je eigen leven en de levens om je heen wilt verbeteren, moet je actie ondernemen. Gebruik de ontwikkelingstips in het boek om jouw baan en doelen in lijn te brengen met je natuurlijke talenten én betrek je omgeving hierbij.
9. Zorg dat je sterke kanten gezien worden
Uit onderzoek van Gallup is gebleken dat jouw intrinsieke motivatie verbetert, wanneer jouw sterke kanten worden gezien. Dit werkt ook andersom: wanneer jouw manager jouw sterke kanten over het hoofd ziet, kan dit zorgen voor negativiteit en onverschilligheid. Maak je behoefte op dit gebied dan ook duidelijk.
Als je manager regelmatig: |
De kans dat je niet actief betrokken bent bij je werk: |
Je negeert |
40% |
Focust op je zwakke kanten |
22% |
Focust op je sterke kanten |
1% |
10. Vergeet niet te lachen
Plezier en humor bieden motivatie en inspiratie, zeker wanneer het gaat om het ondernemen van iets nieuws. Wanneer je jezelf probeert te ontwikkelen zal je altijd een stap buiten je comfortzone moeten zetten, en dit is nu eenmaal leuker wanneer dit gepaard gaat met plezier.
Meer weten? Lees het boek!
Bron
Tom Rath. (2017). Strenghtsfinder 2.0. New York: Gallup Press.