Cursist Middle Management voor Zorg en Welzijn: “Het allermooiste van deze opleiding is dat het mij aanzet nog meer te leren, elke dag weer”

Ben je nieuwsgierig naar de opleiding Middle Management voor Zorg en Welzijn en wil je weten wat je als cursist kunt verwachten? Ellen Boonen, hoofd Opgroeien & Opvoeden bij Zorggroep Alliade, ging je voor. In dit artikel lees je over haar ervaringen.

Ellen, kun je iets over jezelf vertellen? Waarom besloot je de opleiding te volgen?

“Ik ben recent van baan geswitcht van locatiemanager bij de Kinderopvang naar Hoofd bij Alliade waar ik drie woongroepen onder mijn hoede heb: kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking. Ten tijde van de opleiding werkte ik als teamleider bij VluchtelingenWerk Noord-Nederland op diverse integratiekantoren. Ik besloot de opleiding Middle Management voor Zorg en Welzijn te volgen omdat ik meer wilde leren over teamprocessen, teamculturen en over hoe je aansluit bij teams en hoe je talenten inzet binnen teams. Ik was heel nieuwsgierig naar hoe dit allemaal werkt. Daarnaast was het behalve cursussen en trainingen alweer jaren geleden dat ik een opleiding heb gevolgd.”

Hoe kijk je terug op de opleiding?

“Het heeft me veel gebracht. We zijn bijvoorbeeld uitgebreid ingegaan op het belang van het goede voorbeeld geven, informatie delen, verwachtingen verhelderen en jezelf blijven. Dat heeft mij, mede door de vele oefensessies, veel inzichten gegeven. Ook ben ik me bewuster geworden van het goed luisteren en zorgen dat ik aanspreekbaar blijf op het resultaat van het hele team.

Daarnaast heb ik nu scherp dat draagvlak creëren en het meenemen van zowel het team als de individuele medewerker enorm belangrijk is in een teamproces. Het is belangrijk dat ieders rol duidelijk is waarbij het aan mij is om het gezamenlijke belang goed te benadrukken en naar het doel toe te werken.”

“Ook verdiepten we ons in het geven van Vertrouwen, Vrijheid en Verantwoordelijkheid. Deze stijl van leidinggeven past bij mij. Medewerkers willen Vertrouwen voelen. Ze mogen dingen op hun eigen manier doen en moeten gewaardeerd, gehoord en gezien worden. Als medewerkers dit voelen en ook nog eens veel Verantwoordelijkheid en Vrijheid krijgen, dan gaan ze zich echt inzetten en ontstaat maximale betrokkenheid en intrinsieke motivatie.”

“Daarnaast heb ik geleerd om te coachen op zelfkracht en initiatief. Binnen mijn teams zijn veel verschillende talenten aanwezig, die op basis van al deze talenten goed in staat zijn om veel voor elkaar te krijgen en zelf te kunnen regelen.”

Was de opleiding wat je ervan had verwacht?

“Ja, ik denk het wel! Ik had niet verwacht dat ik zo intensief zou gaan samenwerken met de andere cursisten. Daar had ik een hele fijne samenwerking en band mee. Een mooie bijkomstigheid! Dat kwam voornamelijk door het uitwisselen van ervaringen. We werkten met een peer reviewer die je meenam in jouw proces, en vice verca. Heel prettig, want daar leer je ontzettend veel van. Ook als het gaat om een heel ander soort zorginstelling. Dat geeft je eigenlijk ook een bepaalde zekerheid: als ik dit in de vingers heb, dan maakt het eigenlijk niet uit of ik met mensen met een verstandelijke beperking werk, met kinderen, met vluchtelingen of wie dan ook. Het gaat om de teams en de teamprocessen, en om de implementatie van de zaken die op je pad komen.”

Wat maakte deze opleiding specifiek geschikt voor mensen die werkzaam zijn in de zorg- en welzijnssector?

“In deze opleiding leer je bijvoorbeeld heel goed verder te kijken als het gaat om kwaliteitseisen en wetswijzigingen in de zorg- en welzijnssector. Je leert in te schatten: wat wordt de situatie op het moment dat de wetswijziging intreedt? En welke implementatie is nodig? Dat vraagt goede voorbereiding en secuur werk.”

Waar heb je achteraf gezien het meest aan gehad?

“Dat is toch wel het bewustzijn van het positieve effect dat je als leidinggevende hebt door de juiste dingen te doen of juist niet te doen. En de opleiding heeft mij ook wel een bepaalde zekerheid gegeven. Het maakt niet uit hoe ingewikkeld of complex jouw werk of team is. Heel toevallig moest ik in mijn vorige baan een ander team waarnemen. Die kregen de zoveelste manager en ze gingen behoorlijk in de weerstand, maar ik had zoiets van: ik vind het eigenlijk wel leuk, ik snap ook wel dat ze in de weerstand gaan. Ik vond het een mooie uitdaging om met hen te kunnen werken. Het heeft mij zeker zelfverzekerdheid in mijn vak meegegeven. Ik voel dat ik de boel goed in de smiezen heb en daardoor onder controle heb. Het allermooiste van deze opleiding is dat het mij aanzet nog meer te leren, elke dag weer.”

Lees hier meer over deze opleiding. Ben je benieuwd welke opleiding het beste aansluit bij jouw leerdoelen? Onze studieadviseurs denken graag met je mee. Bel naar 030 – 29 19 888 voor vrijblijvend studieadvies.