Cursist ICM Trainersopleiding: “Op dag één was ik een bang vogeltje en nu kan ik gewoon trainingen ontwerpen en geven!”

Manon Meertens werkt als secretaresse in een zorginstelling. Om meer uitdaging in haar werk te creëren en om relevant te blijven in haar organisatie volgde ze de ICM Trainersopleiding. Hierdoor is haar zelfvertrouwen sterk toegenomen en is ze in staat zelfstandig trainingen te ontwerpen en te geven. In dit artikel lees je over Manons ervaringen met de ICM Trainersopleiding en wat het haar allemaal gebracht heeft.

Waarom besloot je de ICM Trainersopleiding te volgen?

“In het verleden heb ik op mijn werk weleens uitleg gegeven over het gebruik van Word en andere Microsoft-programma’s. Ik kon redelijk goed vanuit mijn deskundigheid uitleggen, maar het is wel handig als er iets van didactiek en een bepaalde flow in zit. Toen ben ik op zoek gegaan naar een opleiding die mij deze didactische vaardigheden bij kon brengen. Via Google kwam ik bij ICM terecht. Jullie stonden bovenaan in de zoekresultaten en onze instelling koopt vaker in bij ICM, dus toen was de keuze snel gemaakt.”

Was de opleiding wat je ervan had verwacht?

“De eerste bijeenkomst viel me echt heel zwaar, haha! Ik was echt een groentje. Buiten het feit dat ik een enkele keer iemand iets had uitgelegd had ik totaal geen idee wat training geven was of hoe het voor mij zou zijn om voor een groep te staan. Dit viel me in eerste instantie wat tegen.

Voor mij was didactiek en het ontwerpen van trainingen het belangrijkste leerdoel. Ik heb daarin veel aan de Trainersopleiding gehad. Ik heb de kennis en ervaring opgedaan waar ik voor kwam. Ik heb echt dingen geleerd waardoor ik nu een training kan ontwerpen, kan geven en kan aanpassen aan de groepsdynamiek.”

Wat is je het meest bijgebleven aan de training? Wat heeft het meeste impact gemaakt?

“Wat ik heel bijzonder vond is dat er voor iedere module een andere trainer was. Omdat iedere trainer anders is, geeft dit veel verschillende inzichten. Hierdoor leer je bijvoorbeeld dat je een training op verschillende manieren kunt geven.

Een belangrijke les die ik geleerd heb is dat je ook als trainer niet altijd alles direct hoeft te weten. Je kunt ook best een keer zeggen dat je iets even op moet zoeken en er later op terugkomt. Dit neemt een hoop druk weg.

Wat me ook erg is bijgebleven is het gevoel om voor een groep te staan, en het zelfvertrouwen dat ik daardoor gekregen heb. Op dag één kwam ik als een bang vogeltje binnen, en aan het eind stond ik gewoon een training te geven. Zonder al te veel stress en rode vlekken, haha!”

En je gaf tijdens de opleiding al echt trainingen?

“Ja. De eerste keer ging het er alleen om dat je jezelf voorstelde met een leuke werkvorm. En dan sta je daar, voor het eerst voor een groep onbekende mensen. Ik moest dus echt even uit mijn comfortzone stappen, maar toen bleek opnieuw dat dit lang niet altijd even eng is als het lijkt. Ik doe dat nu gewoon veel vaker; iets doen dat eigenlijk niet mijn ding is. Wie weet waar het goed voor is!

Gedurende de opleiding hebben we allemaal kleine trainingen gegeven aan de medecursisten, over bepaalde onderwerpen die in de modules behandeld werden. De een deed dit met slides, de ander met filmpjes en weer iemand anders met alleen een flipover. Zo deden we veel kennis op over werkvormen en groepsdynamiek.”

Waarover heb jij tijdens de opleiding trainingen gegeven?

“Over bijvoorbeeld reflectie, dat kwam veel naar voren. Wanneer je je in een onderwerp gaat verdiepen om als training aan anderen te geven leer je zelf vaak ook een hoop. Zelf reflecteerde ik voorheen eigenlijk weinig, maar nu steeds vaker. Aan het eind van de dag is het fijn om na te gaan wat je allemaal gedaan hebt en wat je daaruit meeneemt. Een mooie bijkomstigheid.

De trainingen die we gaven waren heel praktijkgericht en daardoor maakten we kennis met allerlei verschillende werkvormen. Ik heb bijvoorbeeld een keer een ganzenbord gemaakt om op een creatieve manier kennis over te kunnen dragen. Voor de cursisten wordt het met zulk soort dingen extra leuk. Er wordt niet steeds door één persoon gepraat, maar we zoeken de interactie op. De groep blijft zo beter betrokken en leert veel meer.”

Merk je sinds je de opleiding gevolgd hebt veranderingen in je werk en in privé?

“Ja, zeker. Qua zelfvertrouwen en communicatie, maar ook de oneliner ‘ik kan de ander niet veranderen maar wel mijn reactie op de ander’ heeft veel voor me veranderd. In het verleden ging ik bijvoorbeeld veel sneller in de aanval als ik het ergens niet mee eens was. Tegenwoordig pak ik dat heel anders aan, zowel privé als zakelijk. Door eerst wat meer door te vragen bijvoorbeeld, over waar precies de pijn zit of wat de echte reden is dat iemand iets zegt. Dit levert voor beide partijen veel meer op. Ook merk ik dat mensen op kantoor nu vaak naar mij toe komen wanneer er instructies nodig zijn of wanneer ze iets willen weten”.

Wil je zelf nog iets kwijt?

“Ik ben blij dat ik de stap heb gezet om de trainersopleiding te volgen. Ik heb er heel veel aan gehad en het was het allemaal waard. Ik wil zeker weten trainingen blijven geven in de toekomst!”

Interesse gekregen in de ICM Trainersopleiding? Bekijk de opleiding hier.