Cursist ICM Summer School – NLP: “Ik heb het ervaren als een levenstraining”

In de zomer van 2020 organiseerden we voor het eerst de ICM Summer School. Waar trainingen normaal gesproken tussenpozen hebben van 1 of meerdere weken, kon je nu een training van drie aaneengesloten dagen volgen met hotelovernachting in een bosrijke omgeving. Hans Neerken, zelfstandig trainer en manager van het Leren & Presteren team van ICM, koos voor NLP en deelt met veel enthousiasme zijn ervaringen.

Waarom koos je voor de training NLP in de Summer School setting?

“De training NLP stond al tijden op mijn bucketlist. Ik twijfelde tussen de driedaagse en de vijf maanden variant, maar het kwam er steeds maar niet van. In de zomer dacht ik: dit is het moment! Het is lekker rustig op het werk en in combinatie met wat extra vakantie leek het me heerlijk. NLP, neurolinguïstisch programmeren, was al tijden een begrip dat me nieuwsgierig maakte. Ik hoorde er boeiende verhalen over van anderen, wist dat het iets met effectief communiceren te maken had en misschien nog wel dieper ging. Ik had behoefte om het beter te begrijpen: wat is het? En wat kun je ermee?”

Was de training en de setting wat je ervan had verwacht?

“Haha, nee, dat was het niet! Ik dacht dat het relaxt zou zijn, lekker eten met elkaar, een beetje vakantie met tussendoor een training als rode draad. Maar eigenlijk was het gewoon een heel intensieve training. Hoe dan ook vond ik het geweldig! We waren een heel leergierige groep en hadden er gewoon zin in. Doordat je de hele tijd op locatie bent met dezelfde groep, ontstaat een unieke setting. Het was heel mooi hoe open de groep naar elkaar was en hoe kwetsbaar we ons opstelden.

Het heet een NLP training omdat je NLP gedachten en modellen behandelt en die meteen toepast op een stukje van je leven waar je nu eenmaal wat te dealen hebt. Ik heb deze training daarom vooral als een levenstraining ervaren, waarbij je met wezenlijke dingen in je leven bezig bent. NLP helpt om dingen vanuit nieuwe, verschillende kanten te benaderen. Voor mij ging dat heel diep.”

Kun je een voorbeeld noemen van een oefening die je hebt gedaan?

“Een wat meer luchtige oefening had te maken met up- en downchunken. Iemand vertelde een willekeurig verhaal, iemand observeerde en weer iemand anders gaf de spreker instructies om ofwel meer de details in te gaan (downchunken) ofwel op een hoger, abstracter niveau te spreken (upchunken). We werden zo heel bewust van hoe je op verschillende niveaus kunt praten, hoe je zaken breder kunt trekken of specifieker kunt maken en wat voor effect dit heeft.

Ik herken als leidinggevende nu nog sneller op welk niveau iemand praat en denk soms bewust: het gaat me niet zozeer om de details die je nu vertelt, maar om jouw verlangens, angsten of zorgen die hierachter zitten.”

Wat is je het meest bijgebleven aan de training?

“Deze training heeft me weer doen beseffen hoe sterk het verband is tussen je geest en lichaam. Hoe we ons uiten en wat mensen soms aan ons voelen is zoveel meer is dan wat we alleen zeggen. Alleen al zoiets als je energie en focus verleggen heeft een effect op je lichaam en hoe stevig je staat. Je mindset is zo belangrijk!

Tijdens een van de avondprogramma’s gingen we met Karin Karis aan de slag met Aikido (als onderdeel van de Summer School): een Japanse vechtsport met stokken. Het was bijna een dans die we uitvoerden. Karin gaf dingen aan in ons lichaam, bijvoorbeeld hoe we meer ons punt konden maken, dat we meer aanwezig mochten zijn en meer rechtop konden staan, of juist dat we milder mochten zijn in onze bewegingen. Het sloot naadloos aan op de training en waar we überhaupt al mee bezig zijn/waren in ons dagelijkse gedrag. Je houding in zo’n vechtsport vertelt zoveel over je diepere attitude over jezelf en de waarden die je hebt. Super mooi.”

Nieuwsgierig geworden naar de training NLP? Bekijk meer informatie.