Cursist ICM Opleiding Werkgelukdeskundige: ‘Werkgeluk hoeft niet groots of duur te zijn’

Tal van onderzoeken laten zien dat het de moeite waard is om als organisatie te investeren in werkgeluk. Hiervoor hoef je niet meteen te denken aan grootste veranderingen, het zit hem juist in de kleine dingen. Dit inzicht deed Felice Postma op tijdens het volgen van de ICM Opleiding Werkgelukdeskundige (CHO). Hoe ze tot dit en andere inzichten kwam, deelt ze in dit interview.

Naar de opleiding

Wat was voor jou de aanleiding om deze opleiding te volgen?

“Ik ben van mening dat je altijd zelf verantwoordelijk bent voor je werkgeluk. Daar is productiviteit en zelfinzicht voor nodig: jezelf leren kennen en erachter komen wat jouw drijfveren en motivaties zijn. Ik weet zelf wie ik ben, waar ik harder voor loop en waar mijn talenten en valkuilen liggen. Helaas is niet iedereen daar dagelijks mee bezig. Ik was benieuwd hoe ik vanuit mijn functie het werkgeluk van anderen kan vergroten en hoe wij dit als organisatie nog beter en succesvoller kunnen faciliteren.

Wat ik prettig vind bij ICM en het mooie vind aan deze opleiding is de perfecte combinatie tussen theorie en praktijk. Zelf gebruik ik graag een quote van Aristoteles: ‘Intelligentie bestaat niet alleen uit kennis, ook het kunnen toepassen van kennis in de praktijk’. Dat beschrijft precies waar ICM voor staat en hoe ik het ervaar.”

Weten dat je werk ertoe doet

“Heel plat gezegd is werkgeluk voor mij: iedere dag met een glimlach het kantoor binnenlopen en met diezelfde glimlach de deur weer uitgaan. Persoonlijk vind ik het allerbelangrijkst dat je echt ziet dat je verschil maakt met je werk. Als medewerker van een woningcorporatie wil dit zeggen dat ik kan zien dat wijken opknappen en buurten opbloeien. Dat je kunt denken: ‘Hé tof, we zijn goed bezig!’. Dat geeft mij de meeste voldoening. Maar niet alleen ik. Mijn ultieme doel is dat iedere collega gaat zien dat ze echt iets betekenen in een buurt, zelfs de mensen die eigenlijk nooit de wijken in gaan.”

Combinatie theorie en praktijk

In de opleiding Werkgelukdeskundige nemen cursisten elke bijeenkomst een kijkje in de keuken bij organisaties waar werkgeluk al goed zichtbaar is.

“Fantastisch vind ik de ultieme combinatie tussen theorie en praktijk in de opleiding. Ten eerste krijg je de kennis uit de wetenschap. Dit zijn cijfers die je nodig hebt om draagvlak te creëren. Je kunt wel roepen ‘we moeten aan de gang’, maar om mensen te overtuigen moet je dat ergens op baseren.

Daarnaast deed ik veel inspiratie op bij de organisaties die we bezochten. Zo viert een bedrijf iedere maand zijn fouten aan de hand van een grabbelton met leuke prijzen. De grootste blunders draaien ze zo om naar een leermoment. Heel bijzonder hoe ze daar zo positief mee omgaan. Een echte eye-opener ervaarde ik in de organisatie waar de eerste Werkgelukdeskundige van Nederland werkzaam is. De dingen die zij doet, zijn helemaal niet groot of heel duur. De organisatie investeert in werkgeluk door een werkgelukdeskundige aan te stellen, maar voor de rest hoeft het niet veel te kosten. Het maken van een wandeling of het voeren van een gesprek met je werknemers kan al een enorm verschil maken. Werkgeluk is voor iedereen anders. Het belangrijkste is om goed te kijken en te luisteren naar wat je collega’s nodig hebben. In je eigen enthousiasme verzin je allerlei toeters en bellen, maar die zijn vaak helemaal niet nodig. Houd het klein en persoonlijk.”

Wat ga je zelf doen in de praktijk?

“Al een tijdje coach ik een team binnen mijn organisatie. Hierbij wil ik de opleiding verder gaan inzetten. Ook wil ik kleine dingen initiëren. Bijvoorbeeld het wandelen met werknemers of het voeren van een persoonlijk gesprek. Of het koppelen van nieuwe werknemers aan een persoonlijke buddy, zoals ik bij een van de bezochte organisaties zag. Daarnaast lijkt het me leuk een adviserende rol aan te nemen. Onder andere door bij te dragen aan het worden van een Great Place to Work. Voor nu is mijn ultieme doel dat iedere collega ziet dat ze echt iets betekenen in een buurt. Dat iedereen ervaart dat zijn of haar werk van groot belang is.”

Naar de ICM Opleiding Werkgelukdeskundige