Cursist ICM Coachingsopleiding: “Ik help ex-kankerpatiënten hun draai te vinden”

Corien Plaisier rondde in februari 2020 de ICM Coachingsopleiding af. Hiermee scherpte ze coachvaardigheden aan die ze gebruikt in haar werk als organisatieadviseur en (team)coach én het gaf haar het vertrouwen en de stimulans om haar coachpraktijk doorleven na kanker op te richten. Tweemaal had ze zelf kanker, nu begeleidt ze andere ex-kankerpatiënten om de positieve kant te zien van wat ze is overkomen.

Waarom besloot je de ICM Coachingsopleiding te volgen?

“Ik adviseer nu bijna 7 jaar bij Perficio Adviseurs klanten over strategie- en organisatieontwikkeling. Ook via mijn eigen bedrijf Stippels & Co begeleid ik al 9 jaar teams en individuen naar focus en groei. Hier komt veel coaching bij kijken, maar dit deed ik eigenlijk vooral vanuit onderbuikgevoel en met wat ik in de loop der jaren heb opgepikt aan kennis en ervaring. Zo werkte ik eerder al 23 jaar als leidinggevende en coachte ik daarbij ook medewerkers. Maar ik wist niet of ik het goed genoeg deed en ik was bang dat ik mensen zou beschadigen als ik de verkeerde dingen zei of deed. Ik wilde het vak echt goed leren.”

Wat heb je dankzij de ICM Coachingsopleiding geleerd?

“In het begin werd ik bewust onbekwaam. Na twee bijeenkomsten raakte ik even de weg kwijt en dacht ik: wat heb ik al die tijd gedaan? Dat kwam met name doordat ik zoveel leerde over gespreksopbouw en het stellen van goede vragen. Geen suggestieve vragen, maar goede, open vragen. Ik ben steeds beter en geconcentreerder gaan luisteren en ben me nu bijvoorbeeld heel bewust van woorden als ‘eigenlijk’. Vaak zit daar wat achter. Ik vond doorvragen altijd al leuk en ik heb nu nog beter geleerd tot de kern te komen.

Voornamelijk het samen oefenen heeft me veel gebracht. Ik voerde enorm veel coachgesprekken met mijn medestudenten. Het leuke aan zo’n veilige oefensetting is dat je elkaar gewoon kunt vragen: wat vond je van mijn vraagstelling? Beviel hij je of juist niet? Als een vraag niet goed genoeg was, dan hadden we het er samen over welke vraag beter zou zijn. Vaak leverde die alternatieve vraagstelling dan een heel ander antwoord op.

Ook op empathisch vlak ben ik gegroeid. Eerder walste ik wat meer langs emoties heen en erkende ik ze te weinig. Dat is nu wel anders. Wat mij betreft is een goede coach iemand die luistert, empathisch vermogen heeft, een beetje wijsheid inbrengt én de ander zijn eigen vraagstukken laat oplossen. Dat kun je als coach niet doen, maar je kunt wel helpen door hem of haar met de juiste vragen aan het denken te zetten.”

Hoe is het om coach te zijn in coronatijd?

“In eerste instantie dacht ik: nu kan ik helemaal niets meer. Tot ik een webinar volgde via de NOBCO waarin onder andere Anne Ribbers uitleg gaf over e-coaching. Dat liet me inzien dat e-coaching een kans is voor coaches in deze tijd. Ik start binnenkort als e-coach bij een e-coachbedrijf omdat ik het zo interessant vind en er graag mee doorga.

Zo vind ik mail fantastisch werken. Het is asynchroon waardoor zowel de coach als de coachee tijd heeft om na te denken en dingen kan laten landen. Specifiek voor kankerpatiënten die ik begeleid vanuit mijn coachpraktijk is het fijn om gedachten en gevoelens van je af te kunnen schrijven. Dat kan heel nuttig zijn.”

Hoe help jij als coach kankerpatiënten?

“Ik ben tweevoudig ervaringsdeskundige op het gebied van kanker en dat heeft me ondanks alles veel waardevolle dingen gebracht. Mijn verhaal lees je hier. Nu is het mijn missie om andere mensen te begeleiden de positieve kant te zien van wat ze is overkomen. Dat doe ik via mijn coachpraktijk doorleven na kanker.

Als je klaar bent met je behandeling, dan zeggen ze in het ziekenhuis: tot over drie of zes maanden op de volgende controle. Je wordt als het ware de maatschappij weer ingekickt. Dan komt het moment dat je beseft wat je hebt meegemaakt. Zodra dat landt, gebeurt er wat met je. Je beseft dat het leven zo voorbij kan zijn waardoor je een ander perspectief inneemt en ook andere beslissingen wilt maken. Als iemand hulp nodig heeft dat perspectief te duiden, dan ben ik er als coach graag voor je. Zeker als je zorgverzekering en de hulp vanuit het ziekenhuis stopt, kan het fijn zijn om buiten je eigen kring te bespreken hoe het met je gaat.”

Heb je tips voor mensen die overwegen coach te worden?

“Het is menseigen om te twijfelen, maar als je vanuit je buik voelt: ‘dit wil ik’, dan moet je het gewoon doen. Niet nadenken over of je het kunt of niet, want de opleiding is zo verrijkend en brengt je veel. Denk niet in beperkingen maar in mogelijkheden.”

Corien is aangesloten bij Coachfinder: een platform waar coachzoekenden op basis van hun voorkeuren eenvoudig een coach kunnen vinden die goed bij ze past. Bekijk hier Corien’s profiel. Coaches die zijn aangesloten bij Coachfinder ontvangen nu 10% korting op het coachopleidingsaanbod van ICM.

(E-)Coach worden bij ICM

  • In de complete ICM Coachingsopleiding ontwikkel je je in 5 maanden tot professioneel coach. De opleiding is EQA geaccrediteerd door NOBCO & EMCC op practitionerniveau en geaccrediteerd door ST!R. De kennis en vaardigheden die je opdoet stellen je in staat zowel zelfstandig coach te worden of je te ontwikkelen tot (interne) bedrijfscoach.
  • In de training Online Coachen verdiep je je in alle mogelijkheden en handvatten om op afstand te coachen. Na afloop zet je impactvolle coachtrajecten op met online tools en hulpmiddelen.