Cursist Coachen op Vitaliteit: “Het gaat om samen bedenken wat iemand nodig heeft”

Met veel liefde en plezier runt Petra van der Linde al bijna 20 jaar de kinderopvang Woelewippie. Ze is energiek, staat positief in het leven en haalt veel voldoening uit de samenwerking met de 60 werknemers van Woelewippie. In de training Coachen op Vitaliteit leerde ze haar eigen energie en geluk te behouden en deze op een juiste manier over te brengen op haar werknemers.

Wie en wat is Woelewippie?

“Woelewippie is de kinderopvang die ik bijna 20 jaar geleden samen met mijn man begon vanuit de vraag: hoe wil je als ouders dat je kind opgevangen wordt? Bij Woelewippie is het belangrijk dat je als ouder het gevoel krijgt: ‘mijn kind wordt gezien’. We zijn een bijzonder bedrijf waar zowel de werknemers als het kind centraal staan. Als een kind echt gezien wordt, zal het meer zelfvertrouwen ontwikkelen en zo hopelijk een makkelijkere overstap naar de basisschool maken. Wanneer een werknemer zich gezien voelt, verschijnt deze met meer plezier op de werkvloer.”

Waarom koos je voor deze training?

“Als ondernemer sta ik eigenlijk te dicht op mijn team. Ik heb een hele fijne band met mijn 60 werknemers, maar omdat ik ook hun leidinggevende ben brengt dat soms lastige situaties met zich mee. De laatste jaren werd mij het belang van een vitaal team steeds duidelijker. Als onze werknemers zowel fysiek als mentaal goed in hun vel zitten, heeft dat een positieve invloed op de werksfeer en vooral op de kinderen. Voor mij is vitaliteit: een pedagogisch medewerker die met vertrouwen en een lach op haar gezicht de dag begint. Ze knuffelen de kinderen en stralen uit ‘laat deze dag maar komen’. Helaas zie ik soms ook werknemers de dag zonder energie beginnen. Natuurlijk kun je af en toe de dag beginnen met het gevoel ‘pfoe, het zal vandaag weer zo’n dag worden’, werken in de kinderopvang is immers op momenten heel uitdagend. Maar deze houding levert je niks op, hierdoor ervaar je alleen maar minder werkplezier. Zelf heb ik heel veel energie en ben ik een heel gelukkig mens. Ik wilde leren hoe ik dit over kan dragen op mijn werknemers om te voorkomen dat negatieve houdingen zouden overheersen.’’

Grootste leerpunten

“In de training heb ik mijn gesprekstechnieken sterk verbeterd. We kregen de mogelijkheid een eigen casus voor te leggen en dat deed ik. Vervolgens speelde de docente mijn situatie na en dat deed erg veel met me. Ik kreeg een spiegel voorgehouden. Hierdoor merkte ik dat ik met mijn beste bedoelingen soms averechtse dingen bereik. Ik ben heel oplossingsgericht en dat werkt voor mijzelf goed, maar ik leerde dat het ook een obstakel kan zijn. Iedereen zit anders in elkaar en ik kan problemen van anderen niet voor ze oplossen. Het enige dat ik kan doen is goed luisteren, een fijne gesprekspartner zijn en samen bedenken wat iemand op het werk nodig heeft.

Verder weet ik nu hoe ik moet omgaan met mijn emoties. Als deze opspelen weet ik dat ik het gesprek niet aan moet gaan of een pauze moet nemen door bijvoorbeeld even naar de wc te gaan. Als ik klaar ben voor het gesprek, kunnen we het best een rustige ruimte opzoeken of samen een stukje lopen. Om vervolgens zelf mijn hoofd leeg te kunnen maken ga ik sinds kort wandelen in het bos. Dat deed ik voorheen nooit, maar ik ben erachter gekomen dat het me erg helpt. Hoewel ik altijd al heel vitaal en energiek was, heb ik sinds de training zeker gewonnen aan vitaliteit.

Tenslotte kwam ik er tijdens de opleiding achter dat we het bij Woelewippie al erg goed doen met z’n allen. Die bevestiging vond ik fijn. We organiseren jaarlijks uitjes en zetten onze werknemers geregeld in het zonnetje. Zaken gerelateerd aan vitaliteit worden ook besproken tijdens de tweewekelijkse maandagochtend bespreking. Soms gaat het om kleine dingen, zoals de vraag of er wel of geen chocola beschikbaar moet zijn. Toch is het allemaal relevant en vind ik het belangrijk dat wij als werkplek een rol spelen in het geluk van onze werknemers.”

Hoogtepunten van de training

“Wat ik erg fijn vond aan de training is dat er geen prestatiedruk was, het ging echt om de inhoud. De docent was erg goed en wist me op de juiste manier uit te dagen. Bijzonder was ook dat we in no-time heel diep gingen. Hierdoor leerde je de mede-cursisten heel snel heel goed kennen. Dat was vreemd, maar ook heel prettig. Met sommigen heb ik nog weleens contact.”

Naar de training