Controller, wat is jouw toegevoegde waarde?

‘Wat doe je voor werk?’, is voor een controller niet makkelijk te beantwoorden. Er zijn namelijk vele antwoorden mogelijk. Als controller ben je zelf verantwoordelijk voor jouw toegevoegde waarde voor de organisatie. Weet jij wat die van jou is? Lees hier hoe je daar achter komt en hoe je daarmee meer kunt bereiken.

Let’s start with ‘why?’

Het is van belang dat je zelf zorgt voor een zichtbare meerwaarde waar jouw organisatie, klant of opdrachtgever baat bij heeft. Dat bereik je door jouw competenties te combineren met jouw vakinhoudelijke kennis. Zonder een zichtbare meerwaarde heb je als controller geen bestaansrecht.

Meerwaarde dus….maar hoe dan?

Als je niet weet wat er van je verwacht wordt, kun je hard rennen maar zal je de finish nooit in het vizier krijgen. Zorg er dus voor dat je weet wat er van je verwacht wordt. Het is een valkuil om als controller te denken dat je dit zelf moet bepalen. ‘Dat hoor je te weten als professional’, is een veelgehoorde opmerking die dat bevestigt, maar creëert dus valse verwachtingen. Verzin de meerwaarde dus niet zelf, maar haal deze op binnen de organisatie.

1. Stel vragen
Vraag het management en de directie naar de plannen en uitdagingen voor de komende periode. Begin met de missie, visie en doelstellingen. Werk vanuit daar naar concrete vraagstukken en kom erachter hoe jij daarbij kunt helpen.
2. Fill the gaps
Stel, de doelstellingen zijn nog niet helemaal duidelijk waardoor jouw rol ook nog niet helder is. In dat geval ligt dan daar de mogelijkheid om jouw toegevoegde waarde als controller te laten zien. Help de organisatie in het creëren van focus, met doelen stellen en met de invulling van jouw rol daarnaartoe.
3. Kom afspraken na
Na een mooie start van een dergelijk traject zijn er vele valkuilen die je af kunnen leiden. De dagelijkse werkzaamheden, spoedvragen tussendoor: noem maar op. Resultaat is dat je je afspraken niet na kunt komen richting de organisatie en dan raak je nog verder verwijderd van je doel om je toegevoegde waarde te bepalen en te laten zien.

Wat is dan het resultaat?

Als je weet wat de organisatie vanuit de rol finance & control nodig heeft, kun je je daar op richten en de benodigde tools inzetten om een daadwerkelijke toegevoegde waarde te leveren. Hoe je dat doet, daar heb je jouw competenties voor. Kennis zorgt er daarbij voor dat je weet wat je moet doen. Zorg dus dat je beide hebt. Wij helpen je daar graag bij verder!

Maurice Suddaby
Trainer ICM Opleidingen & trainingen