Burn-out; van de bijrijderstoel terug achter het stuur

“Ik ben mezelf niet of al die jaren nooit geweest”. Ken je die zin nog, uit het nummer ‘Niet of nooit geweest’ van Acda en de Munnik? “Ik ben mezelf niet of al die jaren nooit geweest”… Wat een rare zin! Je bent altijd jezelf, toch?

Ik heb een hele poos vooral keuzes gemaakt op basis van ratio. Luisteren naar mijn gevoel? Luisteren naar mijn lijf? Luisteren naar mijn intuïtie? Dat stond niet echt in mijn vocabulaire. In ieder geval niet bewust. Op basis van doorzettingsvermogen,  een positieve instelling, een goed aanpassingsvermogen, sociale vaardigheden en mijn IQ trad ik de wereld tegemoet. Alles in de veronderstelling mezelf te zijn, maar eigenlijk wilde ik vooral voldoen aan de verwachtingen van de buitenwereld.

Burn-out

Met mij ging het ook altijd prima. Na mijn studie een goede baan gevonden, lekker hard en veel werken, vooral alle sociale contacten blijven onderhouden en sporten. Ik had het allemaal voor elkaar en toen … toen had ik opeens een burn-out… WAT? HELP!! Hoe kan dat?

In mijn hoofd gingen mijn gedachten met 180 km per uur over de gedachtensnelweg.

Verkeerd spoor, ik?

Ik heb het blijkbaar heel lang volgehouden om niet eerlijk tegenover mezelf te zijn, in een baan te blijven die ik niet meer leuk vond, continue in de doe-stand te blijven, veel te moeten van mezelf en niet te luisteren naar de (alarmerende) signalen van mijn lijf, gedachten en gevoelens. Ik vond het namelijk doodeng om in te zien dat ik op een verkeerd spoor zat en ik had geen idee wat ik werkelijk wilde.

Durf te luisteren

Achteraf ben ik heel blij dat mijn lijf uiteindelijk keihard op de rem trapte. Hierdoor kreeg ik eindelijk de tijd om eens bewust stil te staan bij mezelf en na te denken over mezelf. Wie ben ik eigenlijk, wat wil ik, wat vind ik belangrijk, wat zijn mijn kwaliteiten, waar word ik echt heel blij van, wat is mijn toegevoegde waarde op deze aardbol? Hoe kan ik leren luisteren naar mijn lijf, mijn hart, mijn intuïtie? Er zit een berg aan waardevolle informatie in jezelf! Je hoeft er eigenlijk alleen maar aandacht aan durven te geven en er naar leren luisteren, ook al is dat niet altijd een feestje.

Terug achter het stuur

Ik ben van de bijrijderstoel terug achter het stuur gaan zitten. Een plek die weer erg fijn zit inmiddels! Ik weet nu dat versnelling 5 heerlijk rijdt, maar dat altijd in versnelling 5 rijden niet gezond en realistisch is. Schakelen kan, mag en moet zelfs. En een groene golf, dat is natuurlijk top, maar het zit niet altijd mee. Daarentegen is file rijden ook wel eens lekker  en voor het rode licht staan trouwens ook. Kan je een beetje ontspannen, om je heen kijken, ademhalen, nadenken. Af en toe rijden met behulp van de ouderwetse wegenkaart is ook aan te raden, in plaats van altijd die navigatie aanzetten.  Dan rijd je maar eens lekker verkeerd, zo kom je nog eens op plaatsen waar je anders nooit zou komen, misschien bevalt het er wel heel goed. En zo niet, dan heb je altijd weer de kaart om op te kijken om je weg te vinden naar de hoofdweg.  Doen er zich mankementen voor? Ga tijdig naar de garage en zorg voor onderhoud. Zet fijne muziek op. Geniet van de reis. En niet te vergeten, ga op tijd tanken!

Wees bewust

Kortom, wees zuinig op je lichaam, je hebt er maar 1. Gun je hoofd af en toe eens rust; weg van de pc’s, mobieltjes, en iPads.  Gun jezelf de tijd om na te denken over jezelf, wie ben jij, wat maakt jou uniek, waar word jij blij van, welke keuzes zijn goed voor jou op dit moment? Benader mensen die je verder kunnen helpen als je daar behoefte aan hebt. Heb vertrouwen en geduld. Je hoeft niet direct de perfecte antwoorden te vinden, maar ga met zaken aan de slag als je onderbuikgevoel zegt dat het daar de tijd voor is. Als je echt het leven leidt waar jij veel energie van krijgt en goed zorgt voor jezelf, dan word je daar blij van en straal je dat geluk weer uit naar anderen.

Jezelf zijn

Inmiddels snap ik de zin beter. “Ik ben mezelf niet of al die jaren nooit geweest”. Ik ben niet een totaal anders mens geworden, maar ik sta wel veel bewuster in het leven, meer in mijn eigen kracht en meer in balans. Ik ben eerlijker geworden naar mezelf toe en ben beter in staat contact te maken met en te luisteren naar mijn lijf, gevoel, intuïtie en gedachten. Hierdoor ben ik veel meer mezelf geworden. Van HARTE aan te bevelen. 🙂