Ben jij wie je wilt zijn?

“Vaak proberen mensen hun leven achterstevoren te leven. Ze proberen meer dingen of meer geld te hebben om meer te kunnen doen wat ze willen zodat ze gelukkiger zouden zijn. Het werkt eigenlijk net andersom. Je mag eerst zijn wie je werkelijk bent, vervolgens doen wat je wilt doen, om te hebben wat je wilt hebben.”Margareth Young

Deze quote van Margareth Young, een Amerikaanse zangeres en comédienne die rond de jaren 1920 leefde, sprak mij aan. Ze was haar tijd denk ik ver vooruit.

Wij willen nog steeds eerst hebben; werk, geld, roem, macht, huis, haard en gezin. Als we dat hebben kunnen we daarmee doen wat we willen; hobby’s, dingen kopen, op vakantie. En pas op latere leeftijd (soms rond de midlife) komen de ‘zijns’-vragen: Wie ben ik eigenlijk? Wat vind ik nu eigenlijk belangrijk in mijn leven? Doe ik wel wat ik eigenlijk wil doen? Tijdens de midlife-crisis gooit een aantal mensen met deze vragen het roer radicaal om. Sommigen durven het niet en raken teleurgesteld of verbitterd in zichzelf of in het leven.

Draai het om

Een vraag aan jongeren is nog steeds: Wat wil je later worden? Dat is gek, alsof ze nu nog niets zijn. Mijn voorstel is om deze gedachtegang om te draaien en al eerder in je leven bezig te zijn met wie je eigenlijk bent en wat jij belangrijk vindt in je leven. Wat zijn jouw waarden? Niet die van je ouders, niet die van je omgeving, de maatschappij, maar die van jou. Van daaruit kun je dingen gaan doen. Dan volgt het ‘hebben’ vanzelf.

Kies jouw top 3

Hieronder staan een aantal waarden. Kies jouw top 3 en kijk in hoeverre jij aan je waarden invulling wilt en kunt geven in je leven.

 

Kwaliteiten

 

Natuurlijk kunnen deze waarden gedurende je leven veranderen. Voor nu zijn ze echter een mooie leidraad in je ‘zijn’ en wat jij belangrijk vindt in je leven. Ook zijn ze een handvat voor je timemanagement, want met deze waarden kun je een check doen of jij wel aandacht besteed aan de activiteiten die voor jou belangrijk zijn in je leven en je werk.

‘Je hebt nooit genoeg tijd om alles te doen, doch wel genoeg tijd om het belangrijkste te doen!’