Ben jij veranderd na je cursus?

Na een training moet je iets veranderen om het geleerde in de praktijk te brengen. Maar afscheid nemen van de huidige situatie is lastig. Op een andere manier naar de situatie kijken is de eerste stap. Ik geef je tips om daarmee te beginnen.

Van comfort zone naar learning zone

Wij trainers proberen deelnemers anders te laten kijken naar hun situatie. Dat heet: uit de comfort zone (doen zoals je het altijd deed) naar de learning zone (je werkwijze anders bekijken en nieuwe dingen uitproberen). En als trainer dienen we te voorkomen dat iemand in de panic zone (de gedachte: ‘Ik kan het niet dus laat maar zitten.’) terecht komt.

Zie jij het verschil?

Zo’n paradigma-verschuiving lukt alleen als je bereid bent om moeite te doen om anders te kijken. Je hersenen zijn namelijk ingesteld op bepaalde herkenbare patronen. Iedereen kent wel het volgende plaatje van de oude en de jonge vrouw.

Oude en jonge vrouw

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar er is nog veel meer materiaal om anders te gaan kijken. Een mooi timemanagement filmpje van Stephen Covey over hoe je prioriteiten stelt, een ander filmpje om te beseffen hoe ieder in zijn eigen werkelijkheid leeft en een grappig filmpje over hoe afhankelijk we ons kunnen opstellen.

Zorg dat je vertrouwen hebt

Als je eenmaal ziet dat het ook anders kan, dan is het oude achterlaten nog steeds niet makkelijk. Soms doet dat werkelijk pijn. Je overtuigingen en je vaste patronen achterlaten terwijl je het nieuwe nog niet beheerst. Sterker nog je weet vaak niet eens wat het nieuwe je zal brengen. Dat vraagt moed. Dat vraagt oefening. Dat vraagt om fouten mogen maken. Dat vraagt om je kwetsbaar op te stellen. En dus vraagt dat om vertrouwen, zowel van als in je medestudenten, je trainer, je omgeving. En vooral in jezelf!

Heb jij pas afscheid genomen van het oude om het nieuwe te verwelkomen? Of loop je nog ergens tegen aan? Deel je verhaal hieronder.