Ben jij de moderne leider?

Modern Leiderschap geeft een boost in sfeer, productiviteit en is bovendien voor iedereen weggelegd. Jeannette van der Hurk illustreert hoe het (her)kennen van meervoudige intelligenties je op weg helpt.

Geloof weer in sprookjes en zet meervoudige intelligentie in voor de beste resultaten

Modern leidinggeven is verheven tot kunst met een hoofdletter K. Moderne leidinggevenden kennen zichzelf als geen ander en hebben de gebruiksaanwijzing van hun medewerkers helder op het netvlies. Zij zijn blind te vertrouwen en zijn een voorbeeld en inspiratiebron voor hun directe omgeving. De belangrijkste tool voor de moderne leider om dit te bereiken is verschillende intelligenties te herkennen en benutten.

Meervoudige intelligentie

Intelligentie (talent) is er in verschillende vormen. Denk bijvoorbeeld aan iemand die goed is in taal of rekenen, iemand die uitblinkt in sport, iemand die beschikt over een groot zelfinzicht of over veel muzikaliteit. Om de moderne leider te zijn hoef je al deze intelligenties niet zelf in huis te hebben. Het is aan de moderne leider om deze verschillende intelligenties bij zijn medewerkers te ontdekken, herkennen en te stimuleren. Door zowel verschillende individuele intelligenties te benutten als ook de samenwerking hierop in te richten, vergroot je zonder meer het probleemoplossend vermogen van een team en organisatie.

Over het algemeen worden medewerkers vindingrijker, energieker, creatiever en intuïtiever onder deze leider. Daarnaast hebben zij minder last van stressklachten doordat ze gebruik kunnen maken van hun specifieke talenten. Ook heeft het een positieve invloed op de sfeer in een bedrijf en op de onderlinge samenwerking. De investering is gering en de resultaten veelbelovend.

Het ideale resultaat

Stel je eens voor dat je medewerkers ’s morgens wakker worden en hun bed uit springen omdat ze naar hun werk mogen. Tijdens het ontbijt vragen zij zich al af wat er vandaag weer te beleven valt.

Ze verschijnen veel te vroeg op het werk omdat ze niet langer konden wachten. Bij binnenkomst worden ze verwelkomd door een paar muzikaal ritmische collega’s die de meest prachtige muziek spelen. Vervolgens gaan ze lekker aan de slag en rond half tien wordt rondvraag gedaan wie van de lichamelijk-kinesthetischen in het team behoefte hebben om even te bewegen. Die mogen vandaag meehelpen bij het bakken van de appeltaarten of wortelcake.

In een inspirerende ruimte wordt iedereen uitgenodigd om deze heerlijkheden te nuttigen. Tijdens dit samenzijn wordt praktische bedrijfsinformatie uitgewisseld en ontstane knelpunten besproken en aangepakt. Voor de interpersoonlijken is dit echt dubbel smullen. De organisatie zindert van nieuwe energie en iedereen gaat dan ook na tien minuten weer fris en opgeladen naar de afdeling.

De intrapersoonlijken hebben afgedwongen reflectiemomenten in te bouwen om te onderzoeken waartoe dit alles leidt. De logsich-mathematischen hebben een kostenplaatje gemaakt en doorgerekend dat dit soort korte intermezzo’s zich dubbel en dwars terugverdienen.

Voldaan en vol energie van de ‘healthy’ lunch gaat het team terug naar de werkplekken. Daar zijn in de middagpauze, door de natuurgerichte collega’s die liever buiten lunchen, bloemen uit de omgeving verzameld. Deze zijn in prachtige vazen neergezet in de met beeldende kunst ingerichte ruimten. Deze kunst is door de visueel/ruimtelijk ingestelde collega’s met zorg uitgezocht.

Terwijl ze weer lekker aan de slag zijn horen ze plotsklaps het geluid van ruisende zijde achter zich. Halverwege de middag verschijnen er vanuit het niets een paar prachtig uitgedoste dansers. In het kader van de ‘after-lunch-dip’ worden de lichamelijk/kinesthetisch ingestelde collega’s uitgenodigd om te bewegen. Even voelen ze een lichte gêne opkomen, maar binnen de kortste keren verdwijnt dit gevoel als sneeuw voor de zon en ervaart iedereen het als een weldaad.

Aan het einde van de werkdag op weg naar de buitendeur lopen ze nog even langs het publicatiebord. Daar zijn door de verbaal-linguïstische medewerkers, deze keer in de vorm van een gedicht, de belangrijkste hoogtepunten van de dag weergegeven. Door de positieve formulering verlaat iedereen opgewekt en vrolijk het pand. Wanneer ze niet op kantoor zijn of weinig tijd hebben, kunnen ze dit bericht ook downloaden via hun smartphone of tablet.

’s Avonds aan tafel hebben ze de prachtigste verhalen waar iedereen graag naar luistert. Bij het naar bed gaan denken ze terug aan deze bijzondere dag en kijken vol verwachting uit naar wat er morgen weer komen gaat!

Realiteit

Bekijk eens welke intelligenties je binnen jouw afdeling herkent en ervaar hoe gemakkelijk het is om deze intelligenties te prikkelen. Stapje bij beetje zal je merken dat het daadwerkelijk effect heeft op het uiteindelijke resultaat.