Er is behoefte aan (jouw) vrouwelijk leiderschap en dit is waarom

Weet je als vrouwelijk leidinggevende soms niet goed hoe je je moet presenteren? Moet je je masculien opstellen om serieus genomen te worden als vrouwelijk leider? Hoe staat het er eigenlijk voor met vrouwelijk leiderschap in de wereld en welke leiderschapsstijlen kun je aannemen als vrouw? Lees verder om meer te weten over vrouwelijk leiderschap en de gelijknamige training bij ICM.

Behoefte aan vrouwelijk leiderschap

Alhoewel mannen het overgrote deel van topfuncties in organisaties bekleden, toont onderzoek aan dat het daadwerkelijk vrouwen zijn die over kwaliteiten beschikken die hen in staat stelt effectief leiding te geven (bron: Harvard Business Review). Opvallend genoeg blijft het aantal vrouwen in leiderschapsposities laag. ‘Het is om te huilen’ waren de woorden van Ingrid van Engelshoven (Minister van Emancipatie) toen zij de Bedrijvenmonitor Topvrouwen 2017 in ontvangst nam.

Feminien leiderschap versus Masculien leiderschap

Vrouwelijk leiderschap is dus van belang. Maar wat is dat nou precies? Als we het hebben over feminien leiderschap hebben we het dan ook over vrouwelijk leiderschap? Niet per se.

Vrouwelijk leiderschap is het leiderschap van een vrouw. Feminien leiderschap is leiderschap dat gekenmerkt wordt door eigenschappen die als vrouwelijk worden gezien, zoals: gevoelig, geduldig en loyaal. Op diezelfde manier is mannelijk leiderschap het leiderschap van een man. Masculiene leiderschapskwaliteiten zijn bijvoorbeeld assertiviteit, daadkracht, moed en ondernemend.

Of iemand feminien of masculien leiderschap toont is dus onafhankelijk van diens geslacht. Je hebt vrouwen die voornamelijk masculien leiderschap laten zien en mannen die voornamelijk feminien leiderschap laten zien. Over het algemeen laten mannen overwegend masculien leiderschap zien en gezien zij momenteel het grootste aandeel hebben in leidinggevende functies, overheerst de masculiene leiderschapsstijl binnen het bedrijfsleven.

Het verschil tussen masculien- en feminiene organisaties:

Overwegend masculiene organisaties:

  • Hiërarchische structuren
  • Top-down besluitvorming
  • Prestatie- of taakgerichte cultuur
  • Communicatiestijl is zakelijk en top-down
  • Snelle besluitvorming

Overwegend feminiene organisaties:

  • Genetwerkte organisaties
  • Mensgerichte cultuur
  • Werk-privé balans, collegialiteit en duurzaamheid
  • Communicatie stijl is open, verbindend en bottom-up.

Als je wilt toewerken naar optimalisatie van leiderschap in een organisatie en innovatie, is het van belang dat masculien en feminien leiderschap in balans zijn.

Bij te veel masculien leiderschap loop je het risico dat er persoonlijke aandacht voor mensen ontbreekt. Bij te veel feminiene leiderschapskwaliteiten kan het lang duren voordat er beslissingen worden genomen. Juist de combinatie van beide stijlen is dus heel waardevol. Wat is daarvoor nodig? Meer vrouwen!

Uitdagingen binnen vrouwelijk leiderschap

Meer vrouwen in leiderschapsrollen dus. Makkelijker gezegd dan gedaan wellicht, want vrouwen hebben te maken met een aantal uitdagingen op de weg naar de top. Vrouwen moeten over het algemeen meer persoonlijke barrières overwinnen om een leidinggevende rol te krijgen, zoals de combinatie met het gezinsleven en maatschappelijke verwachtingen. Daarnaast kan het uitdagend zijn om in een door mannen gedomineerde omgeving tot je recht te komen als leider wanneer je vrouw bent. Moet je je als vrouw dan maar harder en mannelijker opstellen om gehoord te worden? Of moet je juist bij jezelf blijven? Hoe pak je dit aan en hoe zet je jezelf in positie als leider als vrouw? Dat is precies waar we in de training ‘Vrouwelijk Leiderschap’ bij ICM aandacht aan besteden.

Wat kun je verwachten van de training Vrouwelijk Leiderschap bij ICM?

Ons voornaamste doel van de training is om vrouwen te ondersteunen bij (de weg naar) het leiderschap en om te ontdekken wat voor soort vrouwelijke leider jij bent of wilt zijn.

Het programma begint bij onderzoeken wie jij bent. We kijken naar jouw sterke kanten, patronen, overtuigingen en communicatiestijl. We helpen je om in contact te komen met zowel jouw feminiene leiderschapskwaliteiten als je masculiene leiderschapskwaliteiten en hoe je deze kunt inzetten binnen jouw organisatie. Daarnaast focussen we op het vergroten van jouw zichtbaarheid en impact in de organisatie.

Een individueel coachgesprek is ook een belangrijk onderdeel van het programma, waarin alle aandacht is voor jouw persoonlijke uitdagingen. Wat zijn bijvoorbeeld jouw overtuigingen die je tegenhouden om de leiderschapsrol op je te nemen?

Tot slot kijken we naar feminien en masculien leiderschap binnen jouw eigen organisatie en de toepassing in de praktijk.

Ben je benieuwd of deze training aansluit bij jouw leerbehoefte? Onze studieadviseurs denken graag met je mee. Ze staan op werkdagen tussen 08.30 en 17.30 uur voor je klaar.