‘Als je de R van Realistisch als uitgangspunt neemt, bereik je weinig nieuws’

Oud-volleybalcoach Joop Alberda maakte als keynotespeaker tijdens HR Live een frisse koppeling tussen talent en performance. In dit artikel lees je als samenvatting 3 tips om talent te ontwikkelen en te activeren in jouw organisatie.   

HR heeft eind 2015 weer een andere focus. Na jarenlang bezuinigingen en reorganiseren, is er bij organisaties namelijk weer ruimte om te investeren in het personeel. Dat bleek wel uit HR Live, een jaarlijks congres dat dit jaar op 13 oktober veel vakgenoten uit HR trok.

Centrale vraag was: hoe kun je ervoor zorgen dat medewerkers effectief en productief hun werk doen? Als je voor ‘antwoorden’ op die vraag naar de 80 workshops keek, dan kwamen drie onderwerpen steeds naar voren:

  1. talent recruiten en doorontwikkelen
  2. meetbaar maken van productiviteit
  3. stimuleren van vitaliteit en mobiliteit.

Een spreker die een frisse koppeling maakte tussen talent en performance was Joop Alberda, keynotespeaker op HR Live.

Joop Alberda won in 1996 als coach van het Nederlandse mannenvolleybalteam de gouden medaille tijdens de Olympische Spelen in Atlanta.

Hieronder vind je in een samenvatting de 3 tips die Alberda heeft om talent te laten performen:

1. ‘Talent moet je eerst afwikkelen, voordat je doorontwikkelt’

Alberda heeft de overtuiging dat iedereen een bepaald talent heeft en dat diegene zelf dit het beste weet. Veel mensen kunnen dit talent alleen nog niet concreet benoemen. Help daarom iemand eerst met het vinden van zijn of haar talent (‘afwikkelen’ totdat je bij de kern komt), voordat je de ruimte geeft om dit talent door te laten ontwikkelen. De belangrijkste taak van een coach is om, na het vinden van een kerntalent, iemand te helpen zelfvertrouwen op te doen en te helpen groeien.

2. ‘Doorbreek de hang naar conformiteit’

Toen Alberda begon als volleybalcoach viel het hem op dat succesvolle Amerikaanse sporters in een andere volgorde dachten dan Nederlandse sporters. Hoewel in beide landen het individu voorop staat, ligt de nadruk in Amerika veel meer op presteren en het werken naar een vooraf bepaald doel. In Nederland ligt de nadruk in eerste instantie op conformiteit (het streven naar een ‘win-win situatie’ en ‘polderen’) en sociale zekerheid voordat men praat over presteren.

Amerikanen zijn hoe dan ook supporters van talent en blijven altijd positief en zien kansen. Alberda ervaart Nederlanders soms als ‘successupporters’. Er zijn fans als het goed gaat, maar bij tegenslagen bouwen mensen zekerheid in. Alberda waarschuwt ervoor dat deze (sociale) zekerheid wereldwijd alleen maar minder wordt. Ook in Nederland staan er banen op de tocht en wordt er door de overheid flink bezuinigd.

Voor medewerkers wordt het nog belangrijker om na te denken over hoe je goed kunt presteren, je talent kunt laten renderen in je werk en kansen te zien. Vanzelfsprekend is dit voor HR een speerpunt.

3. ‘Ga voor een inspirerend doel en blijf doorzetten’

Alberda heeft geen hekel aan SMART doelen an sich, maar wel aan de letter R van Realistisch. Want dat maakt de ambitie weer meteen een stuk lager. Alberda heeft ervaring met ‘onrealistische’ doelen die het beste in mensen naar boven haalde, zodat ze meer presteerden dan ze ooit zelf voor mogelijk hielden. ‘Een wereldrecord is iets wat iemand nog nooit presteerde. Als je de R van Realisme als uitgangspunt in de sport neemt, is de sport dood. Als we alleen haalbare doelen najagen, had ik nu nog in Friesland gezeten’.

Benoem dus in je werk je droom of je ambitie, en werk stap voor stap naar deze droom toe. En vergeet niet, de omgeving bepaalt wat talent is. Neem anderen dus mee die je kunnen helpen bij je droom. Talent is dus niet iets wat je voor jezelf moet houden, maar groeit door de steun om je heen. Want alleen ga je snel, maar samen komen je verder. Alberda heeft bijvoorbeeld geleerd om bij nieuwe organisaties niet zijn oude team mee te nemen. De omgeving is namelijk iedere keer anders. De kern blijft steeds om verschillende talenten om je heen te verzamelen. Daarin zit een leider, een innovator en dienende spelers.