6 tips om meer uit je brein te halen

Hoe vaak laat jij je afleiden? Dagelijks komen er bergen informatie en prikkels op ons af waar we iets mee moeten. Internet en social media maken het moeilijk voor je hersenen om te focussen. Daarom heb ik hier zes tips voor je om je brein te helpen beter te werken in ons informatietijdperk.

Tip 1: Weet hoe je brein werkt

Als je kijkt naar het westerse onderwijssysteem is er een sterke voorkeur om de linkerhersenhelft te ontwikkelen. De linkerhersenhelft richt zich onder andere op detail, logica, woorden en taal, volgorden en analyse. De rechterhersenhelft zorgt onder andere voor een holistische kijk, synthese, ruimtelijke waarneming, symbolen en beelden. Daniel Pink beschrijft in zijn boek A Whole New Mind waarom het Westen zich meer zou moeten richten op de ontwikkeling van de rechterhersenhelft.

Het valt op dat relatief weinig mensen zichzelf trainen in hoe zij meer uit hun eigen brein kunnen halen. Er zijn veel trainingen over effectiever werken, zoals Time Management en Persoonlijke Effectiviteit, en gelukkig komt er meer aandacht voor hoe de hersenen werken. Als je eenmaal weet hoe je brein werkt, kun je daar slim op inspelen en er veel meer uit halen zonder harder te werken. Een goed boek (handleiding) om meer te lezen over hoe je brein werkt is Breinwijzer van John Cliteur.

Tip 2: Maak het beeldend

Het merendeel van de mensen is een beelddenker. Hoe komt het dan dat wij toch relatief vaak informatie via het geschreven of gesproken woord tot ons nemen? Confucius wist het al: “Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.”

Een manier om informatie te visualiseren is het gebruiken van een mindmap. Je kunt een mindmap maken van een vergadering, presentatie die je bijwoont of tijdens een telefoongesprek.

In het boek Mindmappen van de grondlegger Tony Buzan wordt uitgelegd hoe deze techniek werkt. Om een mindmap te maken, gebruik je zowel je rechter- als linkerhersenhelft en sluit daarmee aan bij hoe je brein werkt. Je structureert informatie hiërarchisch langs takken (ieder een eigen kleur) zodat er een informatieboom ontstaat. Een mindmap heeft één onderwerp en maakt gebruik van tekst, codes en afbeeldingen.

Behalve met de hand kun je ook digitaal een mindmap maken. Er zijn vele applicaties. Een voordelige keuze is Xmind. Een creatieve en visuele keuze is Think Buzan iMindMap. En de beste keuze voor zakelijke gebruik, onder andere voor project management, is Mindjet MindManager. Als je uitsluitend online wilt mindmappen en ze eventueel met anderen wilt delen kun je het beste kiezen voor Mindmeister. Over welk onderwerp maak jij je eerste mindmap?

Tip 3: Ken je grenzen

Ken je de uitspraak ‘Vrouwen kunnen multitasken en mannen niet’? Daar klopt niets van. Beide geslachten kunnen namelijk niet multitasken. Vrouwen zijn alleen sneller in het schakelen tussen taken waardoor het lijkt dat ze dat kunnen. Mannen en vrouwen worden in de westerse wereld geacht steeds meer op elkaar te lijken; dat gaat ze goed af. Maar mannen en vrouwen zijn toch echt anders gewired. Daarom geldt nog steeds: waarom kunnen mannen niet luisteren en vrouwen geen kaarten lezen? Lees dit boek. Het zal veel herkenning oproepen, maar je vooral ook veel inzichten geven die je kunt toepassen in je werk en privé.

Tip 4: Hak je tijd in blokjes

Hoe kun je zelf gemakkelijk concentreren? Elk brein heeft een soort ‘spamfilter’ die bepaalde prikkels kan blokkeren. Die spamfilter is alleen niet bij iedereen even sterk. Jezelf focussen wordt makkelijker door de filter te helpen door bijvoorbeeld zelf al prikkels weg te nemen en je maar op één taak te richten. Sluit bijvoorbeeld alle tabs in je browser en zet de meldingsfunctie op je computer uit. Zodra je hersenen die berichten zien, leggen ze direct verbanden en ben jij weer afgeleid.

Een goede time management werkwijze is de Pomodoro techniek. Hiermee deel je (grote) taken op in blokjes van 25 minuten en dan 5 minuten pauze. Je laat je geheel niet afleiden in die 25 minuten. Je doet bewust je telefoon uit, deur dicht, bent niet beschikbaar voor collega’s/chats en browserstabs doe je dicht. Een app die je hiermee kan helpen is de Focus Booster, deze werkt goed samen met de Pomodoro Techniek.

Tip 5: Let op je houding

Je houding bepaalt ook hoe effectief je bent in informatie opnemen, verwerken en toepassen. Zit je ergonomisch goed? Laptopgebruikers kunnen het beste een laptopstandaard gebruiken zodat je recht vooruit kijkt. Veel mensen werken vele uren per week achter hun scherm (laptop, desktop). Vaak is het grootste deel van het scherm wit (Word, Excel, websites, etc). De gehele tijd naar een ‘bak wit licht’ kijken is erg vermoeiend voor je ogen. Met F.lux, een gratis softwareprogramma, kun je de mate van fel wit (blauw) licht temperen. Het scherm geeft in plaats van koud en kil licht warm licht. De mate van roodheid past zich aan de tijd van de dag aan. Later op de avond voor het slapen gaan wordt het licht roder, wat beter is voor je concentratie.

Tip 6: Gebruik de kracht van muziek

Geluiden en muziek kunnen afleiden, maar juist ook helpen in het houden van focus en productiever werken. Een rapport maken in een kantoortuin werkt bijvoorbeeld niet. Beter is het om je twee uur af te zonderen met een headset. De populaire muziekstreamingdienst Spotify heeft tegenwoordig afspeellijsten voor verschillende stemmingen. Neem eens een kijkje bij het thema Focus en de lijsten die daarbij horen. Neem een goede headset en luister bijvoorbeeld naar de lijsten Brain food, Thinking machine en To do list. Je zult merken dat je veel meer focus hebt en tot meer in staat bent.


In de training Breintraining, Snellezen en Mindmappen leer je in 2 dagen hoe je sneller en ontspannender leest en leert. Zo zet je je brein creatiever en effectiever in.