6 Tips voor een succesvolle Online Week van de Waardering

Jaarlijks vieren we bij ICM de Week van de Waardering. Deze best practice delen we graag ter inspiratie met andere organisaties. Op deze pagina delen we wat de week inhoudt en ook kun je hier gratis een box met benodigdheden aanvragen. Nu corona ons werkend leven beheerst en we voornamelijk thuiswerken, is het lastig om de Week van de Waardering gezamenlijk op kantoor te vieren. Daarom delen we op deze pagina tips om online waardering te delen. 

1. Zet je collega’s online in de kijker

Noem of tag je collega op LinkedIn of op een intern platform als jullie dat gebruiken, typ een leuk complimentje en gebruik een leuke afbeelding om je post op te fleuren. Je kunt ook aan je collega’s vragen of ze een compliment over een collega willen mailen zodat je dit (anoniem) kunt delen.

2. Maak een online complimentenpagina

Dit kun je groots aanpakken of kleiner, het is maar net wat er bij jullie past. Een paar tips:

  • Gebruik Trello (gratis): trello.com. Maak een account aan, creëer een bord en maak daarop voor iedere collega een kaartje aan waaronder mensen kunnen reageren met hun compliment. Als je de link van het bord deelt met collega’s, dan kan iedereen reacties onder elkaars kaartje achterlaten.
  • Richt op je intranet een pagina in met foto’s en/of namen van jouw collega’s, waar anderen opmerkingen bij kunnen plaatsen.
  • Gebruik Padlet (gratis): padlet.com. Dit is vergelijkbaar met Trello. Tip: zet de pagina in jouw huisstijl, met een mooie foto op de achtergrond!
  • Claim een domein (bijvoorbeeld www.jouwbedrijfweekvandewaardering.nl) en installeer hierop het WordPress thema Divi Child en plugin Photo Gallery: https://10web.io/wordpress-plugins/?utm_source=photo_gallery&utm_medium=free_plugin. Plaats hierop van iedere collega een foto en je krijgt een mooie fotowand.

3. Plan online waarderingssessie met maximaal 10 collega’s

Plan een online vergadering in met je collega’s per afdeling of team. Leg de context van de meeting uit en start zelf met het geven van een compliment aan het team en een collega. De volgende collega doet hetzelfde enzovoorts. Ga verder tot dat iedereen aan de beurt is geweest. Houd als organisator goed in de gaten dat elke medewerker een compliment heeft gekregen en gegeven.

4. Plan een online waarderingssessie met minimaal 10 collega’s

Plan een online vergadering met je team, afdeling of hele organisatie. Begin de meeting plenair en leg uit waarom iedereen samen is. Geef daarna het voorbeeld door je waardering te uiten naar je collega’s en geef ze de opdracht om hetzelfde te doen in break-out rooms. Maak break-out rooms met 3 tot 5 collega’s, geef ze een kwartier de tijd en sluit daarna plenair af.

5. Plan wandelende belafspraken

Spreek een tijd af met een collega om al wandelend te bellen. Ga even naar buiten, uit je waardering en geniet even van deze tijd samen. Spoor je leidinggevende collega’s aan om dit tijdens de Online Week van de Waardering ook op te pakken met hun teams en afdelingen.

6. Deel dagelijks leuke content

Vraag naar leuke anekdotes en herinneringen in het kader van waardering van collega’s onder elkaar en deel dit via mail, WhatsApp of jullie intern platform.