5 simpele wetmatigheden waarop je als coach kunt vertrouwen

Talloze theorieën, modellen, methoden en instrumenten dienden zich in de loop der tijd aan in het vakgebied der coaching. Onder al deze inzichten, stijlvarianten en interventies ligt een diepere laag waarop simpele menselijke wetmatigheden gelden. Vertrouwen op deze wetmatigheden is 75% van het coachingswerk, maar vergt een flinke dosis zelfvertrouwen van de coach.

Over coachen kun je heel ingewikkeld doen, daarbij geholpen door de talloze theorieën, modellen, methoden en instrumenten die in de loop der tijd ontwikkeld zijn. En dat zijn er nogal wat. Ze komen ook allemaal voorbij in de Coachingsopleiding van ICM en het is goed om daar kennis van te nemen en mee te oefenen.

5 wetmatigheden

Maar het is ook goed om in gedachten te houden dat al die zaken er niet voor zorgen dat er iets gebeurt op het vlak van persoonlijke ontwikkeling. Onder alle inzichten, interventies, stijlvarianten en modellen ligt een diepere laag waarop simpele menselijke wetmatigheden gelden. En het is voor iedere coach en voor iedere gecoachte goed om op de universele werking van die wetten te durven vertrouwen. Hier zijn een paar van die fundamentele wetmatigheden:

  1. Als je liefdevol en met voldoende vrije aandacht aanwezig bent bij een ander mens, komt er altijd wat op gang bij die ander. Alle vormen van hulpverlening maken van dit principe gebruik. Of je nu therapeut bent, coach, counselor of streetcorner worker, het werkt voor wat je wilt bereiken. Mensen daargelaten die zo beschadigd zijn waardoor die fundamentele actie-reactie voor hen niet meer toegankelijk is.
  2. Vertrouwen in dit proces van liefdevolle aanwezigheid en wat het tot stand brengt is meer dan 75% van het coachingswerk. De rest is afstemming, fine-tuning en een beetje opsmuk om het professioneel te laten lijken.
  3. Hoe meer je als coach op dit proces durft te vertrouwen, hoe effectiever je zult zijn. Je kunt dan volledig ontspannen in je rol, je hoofd leegmaken (en houden) van alle ruis die er op de loer ligt, en er helemaal zijn voor de gecoachte.
  4. Als je op deze manier in het coachingsproces staat, zul je merken dat de gewenste interventies of de zogenaamde ‘juiste vragen’ zich als vanzelf aandienen.
  5. Deze mate van vertrouwen in het proces valt of staat met de mate van zelfvertrouwen die je hebt. Werken aan je zelfvertrouwen is dan ook een belangrijke taak in het leren voor coach.

Vaak is het zo dat we deze wetmatigheden weer ontdekken als we ons eerst door het formele leerproces hebben gewerkt, in dit geval de opleiding tot coach. Daarachter liggen deze wetmatigheden gewoon te wachten om weer (her)ontdekt te worden, als een soort beloning voor het harde werken, ook al klinkt dat een beetje dubbel. Maar dat ze er zijn, daar kun je op vertrouwen.