5 vragen die helpen om werk en privé in balans te brengen

Als er balans is tussen werk en privé ervaar je meer levenslust, meer voldoening en meer innerlijke rust. Uitstekende redenen om deze 5 vragen aan jezelf te stellen en de verandering aan te brengen die je nodig hebt.

Wat is je verlangen?

Waar wil je naartoe? Als alles kon, hoe zag je leven er dan uit? Welk werk deed je dan? En hoe zag het leven naast je werk eruit? Eerst maar eens dromen……. Schrijf alles op zonder oordeel, of maak een moodboard van jouw droomleven. Ontdek vervolgens welke elementen jouw droomleven bevat en hoe je die elementen nu al terug kunt laten komen in je dagelijkse leven.

Wat zijn jouw kernwaarden?

Niets is zo bevredigend als je eigen weg gaan. Met andere woorden, om te leven en te werken volgens je kernwaarden. Kernwaarden zijn die dingen die voor jou essentieel zijn in het leven. Voorbeelden van kernwaarden zijn liefde, gezondheid, harmonie, creativiteit, zekerheid, vrijheid, inspiratie, ontwikkeling, zingeving.

Als je eenmaal weet wat je kernwaarden zijn, heb je een perfect kompas in de hand. Bij elke keuze die je maakt kun je jezelf vragen: wat doe ik in deze situatie als ik me laat leiden door mijn kernwaarden?

Wat is je automatische reactie op stress?

Elke verandering begint met bewustwording, met zelfonderzoek. Wat ben je automatisch geneigd te denken, te voelen en te doen als je onder druk staat? En hoe effectief is deze automatische reactie? In hoeverre verschilt je automatisme van je kernwaarden?

Nog even één klein dingetje; zelfonderzoek is niet hetzelfde als zelfkritiek. Dus reflecteer op wat je denkt, voelt en doet met liefdevolle aandacht voor jezelf, dat werkt het beste!

Hoe laad jij op?

Wat heb jij nodig, op dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse basis om gezond en gelukkig te blijven? En hoe kun je deze behoeften voor jezelf vervullen? Als je je eigen aard serieus neemt, en goed voor jezelf zorgt, word je daar niet alleen zelf gelukkiger van, ook de mensen om je heen hebben dan het meest aan je. Geluk is aanstekelijk!

Wat is je eerste stap?

Als je voelt dat er echt iets moet veranderen in de manier waarop je met jezelf omgaat, maak dan een plan. Jouw inspiratieplan! Neem een middag voor jezelf, stel bovenstaande vragen en beantwoord ze naar alle eerlijkheid. Maak een plan, deel het met iemand die je lief is en zet direct de eerste stap. Heel veel succes!

Monique Crooij


Meer leren?

In de 3-daagse training Vitaal en Mindful Werken onderzoek je hoe op je eigen manier een betere balans tussen werken en leven aanbrengt. Met behulp van mindfulnesstechnieken ontdek je welke factoren je een prettig gevoel van persoonlijk evenwicht geven. Vitale en ontspannen mensen halen meer uit zichzelf, hebben meer plezier in hun werk, zijn doelgerichter en succesvoller. Klik hier om meer te weten te komen over de inhoud van deze cursus: