5 tips om jouw gezag als leidinggevende te ontwikkelen en/of vergroten

Waarom luisteren we graag naar de ene leider en hebben we in de andere leider maar weinig vertrouwen? We zoeken leiders waaraan we ons kunnen spiegelen, waar we graag naar luisteren en die ons inspireren. Deze leiders hebben in ieder geval één kenmerk gemeen: gezag. Evolutionair psycholoog Max Wildschut schreef verschillende boeken over gezag en leiderschap. Tijdens een ICM webinar gaf Max ons vijf sleutels voor het ontwikkelen en vergroten van gezag.

1. Verplaats je in de ander

Empathie is heel belangrijk. Waarom? Als jij als leider toegevoegde waarde wilt creëren in een proces, moet je wel weten wat dat proces inhoudt. Je moet aanvoelen en weten wat er speelt en wat de uitdagingen van mensen zijn.

2. Kies het juiste moment

Mensen zitten niet altijd te wachten op leiderschap, pak daarom enkel leiderschap wanneer het relevant is. Er zijn wat betreft timing twee redenen waarom leiderschap kan falen. De eerste reden is dat iemand leiderschap pakt wanneer het niet nodig is doordat diegene zich mengt in zaken die mensen zelf kunnen. De tweede reden is dat niemand leiderschap pakt wanneer het wél nodig is.

3. Ga na of jij de juiste persoon bent

Pak leiderschap waar jij waarde hebt voor de groep. Als formeel leidinggevende ben je altijd leidinggevende, maar het is niet handig om het ook overal en altijd uit te oefenen. Denk elke keer na: is het handig dat jij dit doet, of is iemand anders meer geschikt?

4. Sta met de juiste intentie voor de groep

Het is belangrijk om met de juiste intentie leider te zijn. Waarom sta je voor de groep? Voor jezelf, voor je eigen bonus? Mensen voelen dit haarfijn aan en reageren hierop. Je kunt hiermee snel je gezag verliezen.

5. Wees integer en eerlijk

Het is belangrijk om eerlijk en transparant te zijn. Meet niet met twee maten en behandel iedereen gelijk. Vanuit je positie als leidinggevende maak je hier snel fouten in omdat je meer macht hebt. Het is daarom belangrijk om hier bewust bij stil te staan.

Meer weten over leiderschap?

Neem dan eens een kijkje op de ICM Campus over Leiderschap, waar je inspiratie, evenementen en cursussen allemaal op één plek vindt.