5 Tips om je invloed op anderen te vergroten

Effectief beïnvloeden, wat klinkt dat mooi he? De ander beïnvloeden, zodat die sneller iets voor jou doet waardoor jij met minder moeite je doelen behaalt. Effectief beïnvloeden gaat om jouw gedrag laten aansluiten op de situatie. Ik geef je vijf tips om dat beter te doen.

Gedrag is datgene wat je bewust of onbewust en waarneembaar of niet-waarneembaar uitvoert of juist weglaat. Een hele mond vol. Ik zal het iets verder uitleggen. Waarneembaar gedrag is de meest duidelijke. Dat is bijvoorbeeld je non-verbale houding, jezelf op een krachtige manier uitspreken, je toon en intonatie. Niet-waarneembaar gedrag is veelal innerlijk gedrag, dat te maken heeft met nadenken en voelen. In de onderstaande vijf tips vertel ik je hoe je jouw gedrag het beste kunt inzetten om meer invloed uit te oefenen op anderen.

Tip 1: Geloof in jezelf

Geloven in jezelf heeft alles te maken met ‘sterk’ denken. Denk dus niet: dat zal wel weer niets worden, of: waarom moet ik dat nou op me nemen? Denk aan dingen die jou sterk maken van binnen zodat jij in jezelf gelooft en zelfvertrouwen uitstraalt. Juist dan nemen anderen eerder dingen van je aan. Denk dus bijvoorbeeld: wauw, wat leuk dat ik dat mag doen, en: ik heb er zin in, hier ga ik echt mijn best voor doen.

Tip 2: Laat een stevige houding zien

Je kunt jezelf heel schuchter opstellen, maar dat zal je waarschijnlijk niet helpen om meer invloed te krijgen. In de meeste situaties straal je zo onzekerheid uit. Behalve als het juist goed is in een bepaalde situatie rustig te zijn en niet te veel op de voorgrond te treden. Toon het juiste gedrag op het juiste moment. In de meeste gevallen is het juiste gedrag voor meer invloed een stevige houding vanuit kracht en duidelijkheid. Daarmee laat je zien dat je een stevige persoonlijkheid hebt en openstaat voor een ander.

Tip 3: Wees vriendelijk en glimlach

Vriendelijk zijn tegen een ander zorgt vaak voor veel invloed. Dus glimlach meer en wees vriendelijk. Dat zijn van die onbewuste dingen die we wel eens vergeten als we stress ervaren. Juist dan is het nodig om dit heel bewust te blijven oefenen, zodat je ook op die momenten daar beter in wordt.

Tip 4: Geef meer complimenten

Iemand wijzen op een fout komt drie keer harder aan dan wanneer je een compliment geeft. Als jij een relatie wilt verbeteren is het handig om vier keer een compliment te geven ten opzichte van één keer kritische feedback. Zoek bewust naar complimenten en geef ze veel vaker dan dat je gewend bent. Dan krijg je een betere relatie en zal de ander eerder geneigd zijn om iets voor je te doen.

Tip 5: Benoem de voordelen voor de ander

Uiteindelijk wil je met jouw invloed bijvoorbeeld bereiken dat de ander dat verslag als eerste verwerkt, vanmiddag nog. Juist dan is het heel handig om de voordelen te benoemen voor die ander. Wat wordt hij of zij er beter van als dat vanmiddag nog gebeurt? Verplaats je daarom in de situatie van de ander in en bekijk wat de voordelen voor hem zijn als hij of zij dat verslag vanmiddag nog afrondt.

Oefen elke week een andere tip en krijg zo deze vijf tips meer in je systeem. Je zult zien dat je uiteindelijk op onbewust niveau meer invloed hebt op anderen. Heel veel succes en plezier hiermee.


Tijdens de training Effectief Beïnvloeden leer je hoe je op natuurlijke wijze zaken voor elkaar krijgt. Hoe je draagvlak creëert, gebruikmakend van je eigen kracht en met respect voor de ander. Doordat je je persoonlijke invloed op anderen vergroot, win je aan vertrouwen, breng je jouw ideeën en standpunten helder over en ben je in staat om anderen te motiveren.