5 hoofdingrediënten voor het leveren van topprestaties

Een topprestatie leveren gaat niet vanzelf. Als je een topprestatie wil leveren, heb je te maken met allerlei invloeden die zowel bevorderend als belemmerend kunnen werken op je succes en plezier in presteren. Nachtenlang doorzakken in de kroeg, weinig slaap en slechte voedingsgewoonten zijn in ieder geval geen goed idee als je een topprestatie wil leveren. Discipline is een belangrijke eigenschap die het karakter van een echte toppresteerder kenmerkt. Hoe kun je discipline vasthouden? Wij geven je vijf concrete tips gebaseerd op het gratis e-book ’10 tips voor het Leveren van Topprestaties’. 

1. Visualiseer je topprestatie

Visualiseren is het denken in een plaatje, of eigenlijk een film. Je haalt een levendig beeld in je hoofd van hoe het zou zijn als je je doel behaald hebt. Visualiseer je doel tot in de diepste details en gebruik hierbij al je zintuigen. Beschrijf wat je ziet, voelt, hoort, ruikt en/of proeft. Zie jezelf op dat podium staan en dé beker in ontvangst nemen. Zie jezelf die mega-deal binnenhalen. Blijf die film constant afspelen in je hoofd. Focus nóg meer op het beeld als je te maken krijgt met uitdagingen of tegenslagen.

2. Focus op milestones

Als een voetbalclub zichzelf ten doel heeft gesteld om wereldkampioen te worden, focussen zij zich als eerst op de aankomende wedstrijden. Het is namelijk moeilijk om focus te ontwikkelen op een finale die pas over vier maanden is. De wedstrijden die gespeeld en gewonnen moeten worden om in de finale te komen, zijn de milestones. Elke behaalde milestone brengt hen een stap dichterbij het doel en dit tussentijds behaalde succes wordt over het algemeen goed gevierd.

  • Benoem concreet je doel
  • Zet de te behalen milestones uit in tijd
  • Vier de behaalde milestones
  • Concentreer je vervolgens weer op de volgende stap

3. Slapend werken aan succes

Het leveren van topprestaties en een goede nachtrust gaan gelijk op. We hebben slaap nodig om productief en alert te blijven, de juiste beslissingen te maken, er goed uit te blijven zien en ons lijf topfit te houden. Wow! Wie wil dat nou niet? Een goede nachtrust bereik je mede door zeven á acht uur te slapen in een geventileerde kamer van 18 graden Celsius. Verder:

  • Zorg voor een vast ritme van opstaan en naar bed gaan
  • Maak je hoofd leeg door zorgen op te schrijven voor je gaat slapen
  • You snooze, you lose!

4. Check de GI

De wat? De glycemische index (GI) staat voor de snelheid waarmee de suikers in een bepaald voedingsproduct in onze bloedstroom terechtkomen en hoe snel deze worden afgebroken middels de spijsvertering, om ons of voor korte of langere tijd energie te geven.

Voedsel met een lage GI (het langzaam vrijkomen van suikers) geven ons een langdurige energieboost. Denk hierbij aan meergranenproducten, appels, grapefruits en noten.

Voedsel met een hoge GI geeft een snelle en korte energieboost. Denk daarbij aan sportdrank, witbrood en cornflakes.

5. Eet vijf tot zes keer per dag

Dit is de gouden regel in eetfrequentie om je productiviteit te maximaliseren. Het betekent een constante en consequente aanvulling van je energieniveau, waardoor je geen hongergevoel hebt en je energiedips en -pieken worden verkleind.

Win, winnaar, winst!

Wil jij meer lezen over het leveren van topprestaties? In het gratis e-book lees je meer over De Cirkels van Invloed op Succes. De auteurs van dit boek, Christina Moen-Althof (zelfstandig managementcoach/projectmanager) en Frank Thewessem (algemeen directeur van Topsport Amsterdam), dagen je in dit boek uit om aan de slag te gaan, te ontdekken waar jij invloed op uit kunt oefenen, een plan te maken en actie te ondernemen. Laat je inspireren en download het e-book hier.