4 tips om meer begrip te krijgen voor iemand die anders is dan jij
‘Waarom leert ze nou niet van haar fouten? Straks kan ze weer haar huur niet betalen!’ Hoor ik tijdens een coachsessie een bezorgde broer zeggen. Hij en zijn zus komen dan wel uit hetzelfde gezin maar blijken nogal anders over zaken te denken. Waar hij zekerheid en controle belangrijk vindt, gaat haar voorkeur uit naar lol, uitdagingen en nieuwe ervaringen. En dat zorgt bij hem voor heel wat zorgen.
Ze zijn beiden volwassen, dus hij kan haar haar leven laten leiden en ophouden met zich druk te maken. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Heb jij ook wel eens zo’n situatie waarin je je opvreet door andermans starheid, laksheid of juist afhankelijkheid? Ongetwijfeld komt dat onbegrip voort uit het feit dat jij zelf dingen heel anders aanpakt. Hoe ga je daarmee om?
Zo krijg je meer begrip
Tip 1: Ken je eigen gedragsvoorkeuren
Een mooi instrument hiervoor is DISC. DISC brengt gedrag overzichtelijk in kaart op basis van twee assen: de mate waarin je meer introvert of extravert bent, en de mate waarin je meer gericht bent op feiten en taken of juist op mensen en relaties. De combinatie van de twee assen levert vier voorkeursgedragingen op: daadkracht, interactief, stabiel en consciëntieus.
Naast dat DISC je inzicht geeft in je eigen gedragsvoorkeuren, leer je ook anderen begrijpen en te leren hoe en wanneer gedrag aan te passen.
Tip 2: Duld het gedrag van de ander
Laat de ander gedrag zien dat jij minder plezierig vindt? Bedenk je dan dat hij of zij dat niet doet om jou dwars te zitten. Het is gewoon ander gedrag. Niet meer, niet minder.
Tip 3: Geef of vraag feedback
Heb je echt last van gedrag van de ander? Geef dan feedback. Breng het niet als een veroordeling (de ander doet niets fout), maar spreek vanuit je behoefte (jij wilt het liever anders). Vraag ook zelf eens om feedback.
Tip 4: Maak gebruik van elkaars kwaliteiten
Wil je effectiever worden dan je nu bent? Maak dan gebruik van de kwaliteiten van de ander. Wie weet wat hij of zij kan toevoegen aan jouw kwaliteiten. Zo kan de broer uit het verhaal leren van zijn zus dat het best leuk kan zijn jezelf een pleziertje te gunnen, en de zus dat een beetje orde op zaken stellen toch wel rust geeft.