3 tips voor een vitaal en mindful 2016

Vier uur per dag naar dat kleine schermpje loeren’, ‘10 daagse smartphone detox’ en ‘Appnek of tabletbochel’. Zo maar een greep uit de krant van afgelopen week. Dit jaar staat met stip op nummer 1 van de goede voornemens: minderen met het gebruik van de smartphone of tablet! 

De verleidingen van de online wereld

Bij de geringste verveling komt de smartphone uit de broekzak. Snel een berichtje lezen gaat bijna altijd over in twitteren, mail checken of facebooken. Uit Amerikaanse onderzoeken, voor Nederland zijn er weinig goede onderzoeken beschikbaar, blijkt dat volwassenen per dag ongeveer drie uur op hun smartphone kijken. Bij tieners gaat dat naar de vier uur.  Altijd en overal bereikbaar willen, kunnen (en steeds vaker moeten) zijn kan op termijn leiden tot een burn-out. Maar hoe ga je dan om met de verleidingen van de online wereld?

Vakantie voor de geest: 3 tips

1. Gebruik je smartphone alleen om te bellen of berichten te sturen

Van het een komt vaak het ander: haal daarom zo veel mogelijk functies van je smartphone. Aantekeningen maken kan ook in een boekje en de tijd kan je ook checken op je horloge (en als je die niet hebt weet je direct een leuk verjaardagscadeau).

2. Maak afspraken met je werkgever

Moet je echt altijd bereikbaar zijn of kan je mail ook wel wachten tot morgen? Stem met je werkgever af wat je van elkaar mag en kunt verwachten. Toon leiderschap door aan te geven dat je met het oog op vitaliteit graag met de afdeling op smartphone-dieet wilt. Energieke medewerkers zijn goud waard!

3. Telefoonloze (maan)dag

En voor de bikkels: zet je telefoon eens een dag uit. Kijk wat er gebeurt. Geeft het je rust of onrust? Waarschijnlijk onrust in het begin, maar op de lange termijn? Wel handig om ook dit met je werkgever en het thuisfront af te stemmen. Ik doe het al jaren iedere maandag en het voelt als vakantie voor de geest!

Bovenstaande tips helpen je hopelijk om er een mooi vitaal jaar van te maken: geniet ervan!

 

Vitale en ontspannen mensen halen meer uit zichzelf, hebben meer plezier in hun werk, zijn doelgerichter en succesvoller. In de training Vitaal en Mindful Werken onderzoek je hoe je op je eigen manier een betere balans tussen werken en leven aanbrengt. Met behulp van mindfulnesstechnieken ontdek je welke factoren je een prettig gevoel en persoonlijk evenwicht geven.  

Pijl en knop