3 tips om non-verbale communicatie te interpreteren

Je non-verbale communicatie bepaalt voor een groot deel de eerste indruk die je bij iemand achterlaat. Ben jij je bewust van je non-verbale communicatie? In dit artikel geef ik je drie tips om non-verbaal gedrag van anderen te interpreteren. Als je weet waar je bij de ander op moet letten, kun je zelf ook bewuster omgaan met je non-verbale communicatie.

Wat is non-verbale communicatie?

Non-verbale communicatie is niet alleen je houding. Intonatie, mimiek en kleding behoren er ook toe. Het lastige eraan is dat het berust op de interpretatie van anderen. Er goed mee omgaan is daarom een uitdaging.

3 basistips

Om op je eigen non-verbale communicatie te letten is het handig om te weten hoe je non-verbaal gedrag moet interpreteren.

1. Bekijk en interpreteer gebaren altijd in clusters
In geschreven of gesproken taal heeft een woord ook andere woorden nodig om te snappen wat ermee wordt bedoeld. Het woord ‘bank’ bijvoorbeeld heeft meerdere betekenissen. Als iemand met de armen over elkaar zit, wil dat niet altijd zeggen dat iemand gesloten is. Hij kan ook gewoon zo lekker zitten.

2. Let op congruentie
Misschien valt het je op dat je gesprekspartner een herhalende gewoonte of tik heeft. Vaak aan het haar plukken is een veelvoorkomend voorbeeld. Dit zegt op zichzelf niets, maar wordt pas interessant als die handeling verandert of stopt in het gesprek. Op dat moment raak je een punt waar je verder mee op onderzoek kunt.

3. Beschouw gebaren in de juiste context
Gebaren zijn afhankelijk van de context waarin deze plaatsvinden. Is het koud buiten en staat iemand met de armen over elkaar heen of ineengedoken een beetje stil te wezen? Dit wijst niet meteen op introversie of onzekerheid. Hij heeft het waarschijnlijk gewoon koud.

Aan de slag

Nu je weet waar je bij non-verbale communicatie van anderen op moet letten, kun je ermee aan de slag. Wees je in je volgende gesprek bewust van je eigen non-verbale communicatie. Wat zegt je lichaam wat je eigenlijk niet wilt vertellen? Deze bewustwording helpt je jouw eerste indruk op anderen te beïnvloeden.