3 tips om als anderstalige professioneler te communiceren op je werk

Je hebt een leuke baan, maar je voelt je toch onzeker: omdat Nederlands niet je moedertaal is, vraag je je vaak af of je een mailtje goed hebt geschreven. Onder directe collega’s is het nog niet zo’n probleem, want zij kennen je. Ze weten dat je inhoudelijk deskundig bent, maar dat je fouten maakt in je teksten omdat je het Nederlands nou eenmaal later pas geleerd hebt. Nee, waar je je zorgen over maakt, zijn de reacties van klanten en andere externe contacten. Je wilt in geschreven en gesproken tekst net zo professioneel overkomen als je je voelt. Hier drie tips om je professioneel Nederlands te verbeteren.

1. Puzzel eens met de kleine woordjes

Als de kleine woordjes op de goede plek staan, klinkt je Nederlands direct professioneel. Denk aan woorden als er, het, met, mee, naar, op, in enzovoort. De kleine woorden zijn vaak onderdeel van vaste combinaties. Ga in teksten van je collega’s of in de krant eens op zoek naar die kleine woorden en noteer dan de grondvorm. Lees je bijvoorbeeld: ‘Ze spreekt met de cliënt af dat ….’  dan horen de woorden met en af  bij het werkwoord spreken. De grondvorm is: afspreken met. Vanaf nu is met geen los element meer in de zin, maar weet je waar het bij hoort en probeer je het ook zo te gebruiken.

2. Oefen een aantal vaste zinnen

Moeilijker wordt het als de kleine woorden onderdeel uitmaken van een langere combinatie. Het is dan handig om een vaste zin met een aantal variaties uit je hoofd te leren. Een combinatie die in elk overleg terugkomt is bijvoorbeeld het ergens mee eens zijn. Schrijf eens een aantal variaties van deze zin op en ga daarmee experimenten. Allereerst de vorm die je heel vaak hoort: ik ben het ermee eens. Daarna de vorm met nadruk: daar ben ik het mee eens. En tenslotte de vorm met een versterking, bijvoorbeeld: ik ben het er absoluut niet mee eens of daar ben ik het helemaal mee eens.

3. Strooi met uitdrukkingen en gezegden

Op de valreep, het is vlees noch vis, de kogel is door de kerk, als puntje bij paaltje komt…. In het Nederlands gebruiken we zoveel uitdrukkingen dat het ons niet eens meer opvalt. Het is belangrijk om die uitdrukkingen en gezegden goed te begrijpen, omdat er een wereld aan informatie en emotie in een paar woorden zit. Als je ze zelf gaat gebruiken, geeft dat je Nederlands ook een professionaliteits-boost. Een tip van een van de deelnemers van de training Professioneel Nederlands voor anderstaligen: vertel je collega’s dat je uitdrukkingen en gezegden verzamelt. Het werd een uitdaging voor haar hele afdeling om er zoveel mogelijk te verzamelen.