3 tips voor een leven vol energie


Derek Brouwer MSc is Psycholoog en Natuurgeneeskundig Therapeut. In zijn praktijk MinderMoe begeleidt hij professionals om minder moe te zijn. Hij is gespecialiseerd in (chronische) vermoeidheid, stress, burn-out, slaapproblemen en depressieve klachten.
In het bedrijfsleven geeft hij training en advies rondom duurzame inzetbaarheid en vitaliteit. Wij stellen hem hier vier vragen over en hij geeft jou 3 tips voor een leven vol energie

Kun je in het kort vertellen wat je doet?

Wat ik in het kort doe is personen helpen om minder moe te zijn. De oplossing is vaak simpel als je precies weet waardoor je minder moe zou willen zijn.

Om alles uit je leven te kunnen halen als Professional wil je genoeg energie hebben om alles te kunnen doen wat je wilt doen. Maar er kunnen veel verschillende oorzaken zijn waardoor je moe bent of meer energie zou willen hebben. In mijn praktijk MinderMoe lossen we je vermoeidheid in de kern op door juist die kleine dingen te veranderen die een grote impact hebben. Dit kan lichamelijk maar ook mentaal zijn.

Wat betekent vitaliteit voor jou?

Vitaliteit betekent voor mij dat je in balans bent. Dat je de mogelijkheid hebt om je aan te passen en om uitdagingen aan te gaan. Dat je zowel je lichamelijke als emotionele gezondheid weet te managen. Want vitaliteit is voor iedereen anders. Vitaliteit heeft eigenlijk met alles in het leven te maken. Het is de basis waardoor je met passie, vrijheid en succes door het leven kunt gaan.

Hoe zorg jij ervoor dat je vitaal blijft?

Voor mij is het gezegde ‘practice what you preach’ belangrijk. Hierdoor daag ik mezelf uit om altijd zo vitaal mogelijk te zijn. Dit doe ik door mezelf mentaal en emotioneel te ontwikkelen, zoveel mogelijk energiegevende voeding te eten, gezond te bewegen en voldoende rust en ontspanning te nemen. Daarnaast vind ik het belangrijk om niet obsessief met iets bezig te zijn. Zaken loslaten, weinig prikkels toelaten en genieten zijn belangrijke elementen voor mij om mijn batterij op te laden. Ook zoek ik uitdagingen op zodat ik van tijd tot tijd optimaal gestimuleerd wordt om het onderste uit de kan te halen.

Wat zijn jouw 3 tips voor mensen die een vitaler leven vol energie willen leiden?

1. Stel prioriteiten

Je hebt geen oneindige hoeveelheid energie om echt alles te kunnen doen wat je zou willen doen (of wat je denkt dat je van jezelf eigenlijk allemaal wel niet zou moeten doen). Besteed je energie alleen aan de dingen die je echt belangrijk vindt en die jouw energie waard zijn. Bewaak je grenzen en zeg op een vriendelijke manier nee. Durf gezond egoïstisch te zijn.

2. Richt je op kleine dingen die een groot effect hebben

Vaak weet je zelf best wat gezond en ongezond is. Richt je aandacht juist op kleine dingen die een groot effect hebben op je vitaliteit. Dat is makkelijker vol te houden dan wanneer je juist grote dingen in één keer verandert. Vitaliteit gaat voor mij niet om kwantiteit (dwangmatig drie keer in de week sporten, anderhalve liter water drinken en obsessief alle suikers vermijden) maar om kwaliteit. Welke investeringen jij wilt doen in je vitaliteit om meer kwaliteit in je leven te hebben, dat is persoonlijk. Er bestaat geen ‘one size fit’s all’. Kijk wat bij je past en goed voor je voelt.

Als je niet weet welke kleine dingen jou veel vitaliteit opleveren schakel dan hiervoor een hulplijn in. Iemand die je kan helpen met informatie en tips.

3. Maak tijd voor vitaliteit

De laatste onderzoeken laten zien dat Nederlanders steeds ouder worden. Maar het aantal ongezonde laatste levensjaren stijgt ook. Dit is nu gemiddeld tien jaar. Dus gemiddeld ben je de laatste tien jaar van je leven ziek of heb je een chronische ziekte.

Daarom vind ik het belangrijk om je nu al bewust te worden van je vitaliteit. Want hoewel je een grote kans hebt om heel oud te worden wil dat niet zeggen dat je laatste levensjaren ook kwalitatief en gezond zijn.