3 stappen om je lichaam intelligenter in te zetten

Het ene moment liep de 23-jarige Fabio D’Agata genietend van een vakantie door de smalle steegjes van Italië, het volgende moment voelde hij zijn hart angstwekkend hard kloppen en brak het zweet hem uit op plekken waar hij niet eens wist dat hij kon zweten. Zijn zicht werd wazig en het voelde alsof zijn lichaam compleet op tilt sloeg. Is dit hoe een hartaanval voelt? Het bleek de eerste van vele paniekaanvallen.

Een gitzwarte periode brak aan, maar niet zonder lichtpuntjes. Elke keer als Fabio zijn lichaam actief maakte, verdwenen de doemscenario’s naar de achtergrond en voelde hij zich minder negatief en zwaar. In beweging zat de ingang naar iets positiefs. Hij besloot te onderzoeken waardoor dat kwam en ontwikkelde in zes jaar tijd een methode om ook anderen te helpen. Hieronder lees je hoe je via 3 stappen zijn bewegingsmethode toepast.

Stap 1: Vind je diepe motivatie

De eerste stap van Fabio’s methode begint bij: waar wil je naartoe in je leven? Je hoeft nog niet direct een link te leggen met sport of beweging. Het gaat om een dieper verlangen dat je hebt, bijvoorbeeld verhuizen, een boek schrijven, van baan veranderen of een goede ouder worden. Fabio’s verlangen was angstvrij leven.

Schiet je niet zo snel iets te binnen? Maak dan eens een wandeling buiten. Als je beweegt, dan wordt je brein op een andere manier actief waardoor er van alles gebeurt en je mogelijk op nieuwe ideeën komt:

  • De dorsolaterale prefrontale cortex wordt door beweging gedeactiveerd. Dit betekent dat je impulscontrole afneemt en dat impulsen meer binnenkomen.
  • Ook de superieure frontale gyrus wordt gedeactiveerd. Daar zit ons kritische stemmetje dat ons vertelt: ‘dat kun je beter niet’, ‘je bent dom als je deze vraag stelt’ of ‘doe maar voorzichtig’.
  • Je mediale prefrontale cortex wordt daarnaast actiever, waardoor kennis en ervaringen zich verbinden en je creatieve zelfexpressie meer ruimte krijgt.

Stap 2 Selecteer jouw vaardigheid

Allerlei vaardigheden kunnen je helpen je doelen te bereiken. Dat is vaak heel persoonlijk, bijvoorbeeld:

Zelfbeheersing Aandacht Creativiteit
Mildheid Lichaamsbewustzijn Geheugen
Assertiviteit Verbinding Emotioneel bewustzijn
Plannen Ontspanning Zelfvertrouwen

 

In de tweede stap van Fabio’s methode selecteer je de vaardigheid die voor jou relevant is om te versterken in je dagelijks leven. Een vaardigheid die bijdraagt aan het behalen van je persoonlijke doelen. Voor Fabio was dit zelfbeheersing. Hij raakte soms enorm in paniek als hij de controle kwijt was. Hij had de behoefte zichzelf te kunnen beheersen als de spanning opliep, in plaats van negatief te handelen of te vluchten.

Stap 3 Integreer dit in je beweegactiviteit

Alle bovenstaande vaardigheden zijn te trainen via bewegingsactiviteiten. Er zijn mooie combinaties denkbaar, zoals:

Zwemmen voor mildheid Yoga voor geduld
Tennis voor zelfbeheersing Klimmen voor planning
Boksen voor assertiviteit Hockey voor verbinding
Wandelen voor creativiteit

 

In Fabio’s geval bleek tennis een uitkomst. Voorheen voetbalde hij fanatiek, maar zijn competitiviteit leverde hem geregeld stress op. Gebeurden er dingen die voor zijn gevoel buiten zijn macht lagen, dan gaf hij de scheidsrechter en teamgenoten de schuld. Voortdurend ervoer hij negatieve gevoelens.

In de tijd van zijn paniekaanvallen besloot hij over te stappen op tennis en bewust dingen anders te doen. Rustiger, meer op zichzelf, zonder anderen de schuld te geven. Het gevolg: meer lol en minder stress. Hij trainde zijn zelfbeheersing, voelde zich positiever en merkte dat hij daardoor ook in het dagelijks leven rustiger werd. Pas achteraf zag en begreep hij het verband tussen zijn manier van sporten, de groei van zijn zelfbeheersing en de afname van zijn paniekaanvallen.

Een ander voorbeeld is hoe zwemmen kan bijdragen aan mildheid. Fabio sprak eens een vrouw die erg perfectionistisch en streng voor zichzelf was. Ging ze zwemmen, dan was ze niet tevreden totdat ze een specifiek aantal baantjes had gezwommen binnen een bepaalde tijd. Veel lol kwam hier op ten duur niet meer bij kijken. Onder begeleiding leerde ze meer zintuigelijk zwemmen: het water langs haar huid te voelen, de geur van het zwembad op te nemen en de bewegingen van haar spieren te ervaren. Ze zwemt voortaan zolang het goed voelt en ze stopt als het genoeg is geweest en ze geen energie meer heeft. Niet alleen in het zwemmen past ze deze vaardigheid toe, ook in haar werk en privéleven levert dit haar positieve resultaten op.

Redenen om wel of niet te sporten

Redenen waarom we nu bewegen zijn veelal ons gezond, fit en krachtig voelen, ontspannen, afvallen of ons hoofd leegkrijgen. Dit zijn overwegend individuele redenen, gericht op prestaties. Dat we het leuk vinden, dat het plezier of gezelligheid oplevert met anderen, zijn redenen die volgens Nationaal Sportonderzoek (NSO) in de loop der jaren minder belangrijk voor ons zijn geworden (zie bron).

Redenen waarom we niet sporten zijn vaak dat we moe of lui zijn, beperkte motivatie hebben en het sporten niet leuk vinden. Als je écht gemotiveerd bent, dan maak je wel tijd. Maar blijkbaar passen onze huidige manieren van bewegen soms nog te weinig bij ons leven en onze diepere behoeftes.

Fabio’s methode toont een nieuw perspectief op bewegen. Duidelijk is dat je lichaam slimmer is dan je denkt en dat je die intelligentie kunt inzetten voor wat echt belangrijk voor je is. Intelligent bewegen is geen panklaar stappenplan. Het is persoonlijk en het kost tijd om tussen het scala aan bewegingsmogelijkheden te vinden wat bij je past. Het is in ieder geval tijd om bewegen geen ‘moetje’ meer te laten zijn, om jezelf niet meer tegen wil en dank uit te putten, maar om plezier terug te vinden en je er op allerlei vlakken door te ontwikkelen.

Meer weten?

Fabio D’Agata omschrijft zijn methode in het boek Intelligent Bewegen. Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen voor hem? Mail dan naar fabio@spatverandert.nl. Hij beantwoordt ze graag!

Dit artikel is gebaseerd op het Webinar Intelligent Bewegen dat Fabio D’Agata op 25 augustus voor ICM verzorgde. Bekijk al onze (online) evenementen hier.