10 tips voor een ontspannen start na je vakantie

Je hebt je vakantiebestemming nog niet achter je gelaten of je gedachten dwalen af naar werk: daar ga je weer. Hoeveel mailtjes zullen er op je wachten? Welke projecten komen er allemaal aan? Maar nog belangrijker: hoe houd je je tevreden en uitgeruste vakantiegevoel zo lang mogelijk vast? Het HR-team van ICM, Lieke en Mariëlle, ontfermden zich over dit vraagstuk en schreven deze 10 tips:

1 Laat je out-of-officebericht langer aanstaan

Je eerste werkdag: je telefoon staat roodgloeiend, je mailbox overstroomt met verzoeken die om snelle reactie vragen en je collega’s hebben je agenda ook nog eens volgepland met afspraken. Daar gaat je vakantiegevoel. Hoe je hiermee omgaat? Doe net alsof je een dagje later terugkomt van vakantie en communiceer dit zowel in je agenda als in je out-of-officebericht. Dan kun je eerst eens even lekker beginnen met een kop koffie en ongestoord je mail bekijken.

Overigens ook geen gek idee: je out-of-office twee of drie dagen vóór je vakantie aanzetten. Zo hoef je op het laatste moment niet allerlei spoedklusjes af te handelen, waardoor je je vakantie ontspannen begint én eindigt.

2 Blok het begin van je dag

Ben je die eerste werkdag rustig opgestart, dan smaakt dat ongetwijfeld naar meer. Blok de eerste week de eerste twee uur van de dag zodat je elke dag ontspannen begint. Merk je dat je tijdens deze eerste twee uur geconcentreerd kunt werken? Maak hiervan dan een routine.

3 Waan je regelmatig in vakantiesferen

Weet je nog? Die strakblauwe zee, imposante bergen of juist die idyllische straatjes? Iedere avond je vakantiekiekjes erbij pakken om te zien hoe je er een week eerder bijzat, geeft je direct dat ontspannen en/of avontuurlijke gevoel terug. Misschien kun je er ook nog een cocktail bij drinken of je wandelschoenen aan doen, net als die week ervoor! Dus knutsel dat fotoboek, werk je telefoonachtergrond bij en lijst geprinte foto’s in.

4 Maak er een spelletje van

Maak er een spelletje van om met je collega’s je gesprekken ongegeneerd te linken aan vakantie. Wie slaagt er het beste in om het vakantiegevoel vast te houden?

  • “Tjee, ik heb slecht geslapen joh vannacht…” – “Nou dat had ik in Spanje nou ook in de caravan, niet te doen dat matras!”
  • “Fijn dat het weer mooi weer wordt hè deze week.”- “Je had er bij moeten zijn op Cyprus! Nog nooit zo’n blauwe lucht gezien!”

5 Goede voornemens bedacht op vakantie? Plan ze in en voer ze uit

De meeste mensen beginnen hun goede voornemens op 1 januari. Nieuw jaar, nieuwe start… Maar wist je dat je veel beter na je zomervakantie goede voornemens tot uitvoering kunt brengen? Dan heb je veel meer frisse energie! Zet het ook in je agenda, zodat je zeker weet dat je eraan toekomt. Of plan tijd in om je voornemens verder uit te werken tot concrete plannen.

6 Gooi er af een toe een woordje Spaans/Frans/Zeeuws in

Op vakantie heb je elke dag je best gedaan om de taal een beetje onder de knie te krijgen en om goodwill te kweken bij de lokale bevolking. Je hebt zo vaak ‘bonjour, ‘tschüß‘ en ‘gracias’ geroepen dat je haast niet meer beter weet. Houd dit vast, ook op kantoor. Je krijgt meteen het gevoel dat je in dat barretje bent in Montpellier/Heidelberg/Malaga en niet in de rij voor de koffieautomaat staat met je collega Thea.

7 Breng variatie in je vakantieverslagen

Terugkomen op kantoor na je vakantie kan best vermoeiend zijn. Je collega’s zijn allemaal attent en vragen één voor één hoe je vakantie was. Je hoort jezelf elke keer steeds iets minder enthousiast hetzelfde verhaal vertellen over het weer en het eten en bent eigenlijk meteen weer toe aan vakantie. Maak er voor jezelf een spelletje van en probeer aan elke collega een ander hoogtepunt van je vakantie te vertellen. Werkt ook goed voor je eigen geluksgevoel om stil te staan bij deze mooie herinneringen.

8 Stel je vakantiefoto’s in als screensaver

Die standaard Windows achtergronden zijn doorgaans prima om vakantie-inspiratie bij op te doen. Maar nu heb je iets veel beters: je eigen vakantiekiekjes! Stel deze of zelfs een collage ervan in als achtergrond. Zit je even in een dipje op het werk na je vakantie? Klik dan alle schermen weg en je bent weer op vakantie. Genieten!

9 Boek een nieuwe vakantie

Dit is een hele goede tip. Eigenlijk is dit het eerste wat je moet doen als je terug komt van vakantie. Boek iets nieuws. Echt doen hoor, wat hoe fijn en motiverend is het om ergens naar uit te kunnen kijken? En al helemaal als dat het vooruitzicht is van een zalige vakantie.

10 Vergeet niet te lachen

Zo’n eerste week na je fantastische vakantie kan wat onprettig aanvoelen. Laat de moed je niet in de schoenen zinken en spreek vooral niet uit dat het voelt alsof je nooit bent weggeweest. Je moet de herinneringen aan je vakantie levend houden en dankbaar zijn dat je überhaupt op vakantie kon en mocht. Wees ook dankbaar voor je leuke baan en je fijne collega’s. Als je daaraan denkt, dan verschijnt die (glim)lach vanzelf weer op je gezicht.

ICM'ers op Ibiza tijdens Hemelvaart 2019

De hartelijke groeten vanaf Ibiza! Van links naar rechts: Mariëlle van Wieringen (HR adviseur), Christel Mulder (onze gastvrouw) & Lieke Bosch (HR manager)