10 tips om via monotasking productiever te werken

Multitasken wordt vaak geassocieerd met productief en snel werken. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat het vooral veel energie kost en allesbehalve productief is. Ons brein kan namelijk maar één taak tegelijk met volle aandacht benaderen. Waartoe zijn we in staat als we gewoon weer focussen op één taak, in plaats van drie tegelijk? Kunnen we dan die promotie bemachtigen? Dat diploma eindelijk behalen? De klimaatproblemen oplossen? Mensen op Mars zetten? Goede kans, zegt Thatcher Wine, auteur van het boek Monotasking. In dit boek maakt hij duidelijk hoe belangrijk monotasken is. Aan de hand hiervan lees je hieronder 10 tips om beter te monotasken, zodat jij productiever kunt worden en je maximale potentie kunt benutten. Ik wil je hierbij alvast uitdagen dit artikel te lezen zonder ook maar één keer je telefoon te pakken of je door iets anders te laten afleiden.

Tip 1: Word je bewust van de voordelen van monotasking

Wist je dat monotasken ontzettend veel voordelen heeft? Je krijgt meer gedaan in minder tijd, je ervaart minder stress, je maakt minder fouten, het werken kost je minder energie en je kunt je beter en langer concentreren.

Ken je dat gevoel dat je een taak af hebt en van je to-do lijst kunt strepen? Vast wel. Hoe fijn is dit gevoel? Beeld je nu eens in dat je elke keer wanneer je aan een taak begint, deze zonder afleiding afmaakt en direct weer mag afstrepen. En hoe zeer dat motiveert om de volgende taak ook weer gefocust af te maken. Taken afhandelen wordt leuk!

Leuk feitje: een multitasker doet gemiddeld dubbel zo lang over twee taken als een monotasker over dezelfde twee taken. Besef je dus het belang van monotasking. Dit zal je motiveren het toe te gaan passen.

Tip 2: Oefen met monotasken met alledaagse monotaken

Thatcher Wine weet ons te vertellen dat monotasking helaas niet zo makkelijk is als simpelweg tegen jezelf zeggen dat je maar één ding tegelijk moet doen in plaats van te multitasken. Je monotaskspieren moeten getraind worden. Die zijn verslapt omdat we veel te lang hebben geprobeerd te multitasken, waardoor focussen op één taak er voor velen van ons niet meer bij is.

Om het monotasken te leren kunnen we de dingen die we nu dagelijks doen met vernieuwde focus en toewijding benaderen. Thatcher Wine maakt in zijn boek onderscheid tussen twaalf alledaagse bezigheden en hoe je ze als monotask kunt uitvoeren om je aandacht, productiviteit en geluk terug te vinden. Met deze taken kun je het monotasken oefenen en je monotaskspieren trainen. Hieronder de twaalf monotaken, die Wine in zijn boek uitgebreid uiteenzet zodat je precies weet hoe je het in de praktijk toe kunt passen.

  • Als je leest concentreren je ogen en je hersenen zich op één en dezelfde taak. Door dit artikel gefocust en zonder afleiding te lezen heb je de eerste stap in de goede richting al gezet!
  • Wandelen – Wandelen biedt je de mogelijkheid in verbinding te treden met de wereld om je heen. Tijdens wandelen kun je je aandacht richten op wat je ziet, hoort, ruikt en hoe de grond onder je voeten voelt.
  • Luisteren – Door luisteren naar anderen als monotaak te benaderen – en je dus alleen te focussen op wat de ander zegt, en op niks anders – kunnen we oefenen met monotasken. Bijkomend voordeel: hierdoor kunnen we ons ook veel meer verbinden met onze gesprekspartner dan wanneer we maar half luisteren.
  • Slapen – Wie slapen met aandacht benadert geeft het lichaam en de hersenen de mogelijkheid te herstellen. Goede slaap biedt je de mentale en fysieke basis om de dag gefocust en energiek door te komen. Goed voor je gezondheid en je productiviteit.
  • Eten – Eerlijk zeggen: hoe vaak eet jij terwijl je naar een scherm kijkt en eigenlijk niet echt stilstaat bij wat je naar binnen schuift of bij wie er met je aan tafel zit? Ikzelf in ieder geval behoorlijk vaak. De dagelijkse verplichtingen en afleidingen zorgen ervoor dat eten vaak niet meer onze volledige aandacht krijgt. Probeer meer aandacht te besteden aan eten. De smaak, de geur, hoe het eruitziet, wie het heeft gemaakt en hoe het op tafel is gekomen.
  • Ergens komen – Wie van a naar b reist heeft vaak veel tijd om ondertussen te whatsappen of mail bij te werken. Tenzij je zelf achter het stuur zit natuurlijk. Maar probeer de reis nu eens bewuster mee te maken. Focus je op de reis zelf en geniet ervan. Laat het idee vallen dat je elke minuut van de dag productief moet zijn en kijk eens wat meer om je heen.
  • Leren – Leren zorgt ervoor dat je nieuwe cognitieve en emotionele verbindingen in je brein aanlegt. Of je nu een nieuwe taal leert, je algemene kennis bijspijkert of traint voor je sport, wanneer je je op één activiteit tegelijk focust komt je ware (vrijwel oneindige!) potentieel naar boven.
  • Onderwijzen – Een van de beste manieren om zelf iets onder de knie te krijgen is het leren aan anderen. Door te onderwijzen kun je je daarnaast in meerdere opzichten beter focussen. Je neemt gas terug, kijkt zorgvuldig naar de stof en ziet erop toe dat de ander oplet.
  • Spelen – De meeste volwassenen zien de meerwaarde van spelen niet. Ze hebben het gevoel dat ze er tijd mee verspillen. Spelen zorgt echter voor meer productiviteit dan de meeste mensen denken. Je bent voornamelijk fysiek bezig en je laat je hersenen ontspannen. Deze ontspanning zorgt uiteindelijk voor meer vermogen om productief te zijn.
  • Zien – Focus je op wat je ziet. Kijk naar de schoonheid en complexiteit van de omgeving. Er is genoeg te zien, als je je maar niet laat afleiden. Door bewust te zien kunnen we de hoeveelheid prikkels die op ons afkomen reduceren en ons focussen op details om de algehele context beter te kunnen begrijpen waardoor dieper nadenken mogelijk wordt.
  • Scheppen – We zijn allemaal scheppers. Of het nu een nieuw muziekstuk is of een briefje voor je kinderen, je creëert. Door dit met volle aandacht te doen kun je je unieke kwaliteiten benutten en onbeperkte mogelijkheden verkennen.
  • Denken – Denk jij wel eens na óver denken? Kun jij denken als afzonderlijke taak benaderen? Soms denken we te veel na terwijl we onze aandacht eigenlijk volledig bij een activiteit moeten houden. Ook wordt veel denken vóór ons gedaan, bijvoorbeeld door apparaten, influencers en adverteerders. Het kan lastig zijn om alles wat hierdoor op je af komt in je hoofd in goede banen te leiden. Deze overbelasting kan zorgen voor uitstelgedrag, besluiteloosheid en onrust. Probeer stil te zijn bij alle ‘gedachtenbeïnvloeders’ en het denken weer in eigen hand te nemen. Met meer focus als gevolg!

Tip 3: Breng je voornaamste afleidingen in kaart

Welke factoren leiden jou het meest af? Grote kans dat je telefoon er een van is. Ga voor jezelf na wat je nog meer afleidt. Je e-mail? Je gedachten? De rommel in je werkkamer? Breng deze factoren in kaart en bekijk per geval wat je kunt doen om het afleiden te stoppen.

Soms kan het oplossen zo simpel zijn als je telefoon in een andere kamer leggen. Werk je op de computer? Zet de push-meldingen van je e-mail en van andere apps uit, of installeer een applicatie die alle afleiding blokkeert. Werp alles af tot er maar één ding overblijft en doe dat volledig gefocust. Besteed 100% van je aandacht aan die ene taak en je voert hem optimaal uit.

Tip 4: Bouw het op

Begin met monotasken met de focus op iets kleins en ervaar hoe fijn dat kan zijn. Kijk eens vijf minuten uit het raam. Of wandel tien minuten zonder je telefoon bij je te hebben. Of lees eens tien minuten een boek op een bankje in het park. Of doe de afwas gefocust en bewust. Gaat dit goed? Bouw het op! Monotask langer, en doe het met steeds meer activiteiten. Productiviteit gegarandeerd.

Tip 5: Maak een to-do lijst

Zet alle taken die je op een dag moet doen op een lijstje, op volgorde van prioriteit. Begin met de eerste (en dus belangrijkste) taak op je lijstje. Start pas met de volgende taak als de vorige afgevinkt is. Het is streng verboden om tussentijds van taak te wisselen, want voor je het weet ben je weer (onbewust) een poging tot multitasken aan het doen!

Tip 6: Las vaste momenten in voor afleiders

Whatsapp, Instagram en e-mail: allemaal in meer of mindere mate belangrijk. De meeste mensen besteden er minimaal dagelijks tijd aan. Las hiervoor vaste momenten in en laat je er de rest van de dag niet door afleiden. Dit zal afkicken zijn, maar je zult direct meer rust en focus krijgen.

Tip 7: Ontstress

Vul momenten dat je even niets doet niet met scrollen op je telefoon, maar neem de tijd om te ontstressen. Bouw rust in. Mediteer eventueel. Stress zorgt ervoor dat je je moeilijker kunt concentreren op je monotask. Je bent veel meer gehaast, gejaagd en in alle drukte meer geneigd om van taak naar taak te hoppen zonder iets af te maken. Onrust in het hoofd zorgt voor minder focus op je monotask.

Tip 8: Baken tijd voor productiviteit af

Ga voor korte maar intensieve periodes van focus. Probeer de Pomodorotechniek van Francesco Cirillo bijvoorbeeld eens. Je begint met 25 minuten gefocust werken. Na deze 25 minuten neem je een pauze van 5 minuten, gevolgd door weer 25 minuten focussen. Na de vierde keer 25 minuten te hebben gefocust neem je langer pauze, bijvoorbeeld een half uur. Zo neem je voldoende rustmomenten waardoor je in de perioden van focus extra productief kunt zijn.

Tip 9: Laat weten dat je niet wilt worden gestoord

Vertel je huisgenoten/collega’s/partner/kinderen dat je tussen de twee tijdstippen dat jij wilt focussen niet wilt worden gestoord. Zo kun je je beter concentreren (want je wordt niet gestoord), en het idee dat ze je met rust laten geeft jou ook rust en werkt je vermogen tot concentreren in de hand.

Tip 10: vergeet niet te lachen

Lukt het je niet om één taak tegelijk te doen? Word je alsnog door alles en iedereen afgeleid? En misschien nog wel het meest door jezelf? Die dagen heb je soms. Haal je schouders op en lach erom. Het kan niet altijd helemaal goed gaan. Morgen weer een dag. En misschien heb je vandaag wel hele leuke kattenfilmpjes op Instagram gezien. Dat is ook wat waard toch?

Wil je meer leren over monotasking? Bekijk hier de officiële site van het boek van Thatcher Wine.