De 10 tips om dat ontspannen gevoel vast te houden na je vakantie

1. Durf te dromen

Waar wil je naartoe? Als alles kon, hoe zag je leven er dan uit? Welk werk deed je dan? En hoe zag het leven naast je werk eruit? Eerst maar eens dromen……. Schrijf alles op zonder oordeel, of maak een moodboard van jouw droomleven. Ontdek vervolgens welke elementen jouw droomleven bevat en hoe je die elementen nu al terug kunt laten komen in je dagelijkse leven.

2. Volg je eigen weg

Als je je laat leiden door alles wat op je afkomt, dan ben je in feite stuurloos. Je behaalt minder resultaat en bovendien creëer je stress. Je kunt je zelfs machteloos gaan voelen, omdat je denkt dat je geen enkele invloed kunt uitoefenen op de gebeurtenissen die je ‘overkomen’. Als je zelf aan het roer gaat staan, handel je proactief in plaats van dat je reageert op alles wat zich aandient. Je maakt bewuste keuzes en houdt focus. Je bekijkt steeds of je activiteiten bijdragen aan het bereiken van je doelen. Op deze manier werk je zowel effectief als efficiënt en voorkom je stress. Je vergroot je zelfsturend vermogen.

3. Visualiseer hoe je de dag wilt doorbrengen

Veel wetenschappelijke studies bevestigen het positieve effect van visualiseren. Met visualisatie creëer je beelden waarvan je wil dat ze werkelijkheid worden. Hierdoor kun je gemakkelijker je doelen behalen.De beelden voelen als de werkelijkheid, waardoor je de situatie al kent als deze zich in het echt voordoet. Als gevolg hiervan voel je je zekerder en weet je precies wat je moet doen.

Dus probeer je eerst in gedachten voor te stellen hoe het zal zijn als je die presentatie geeft, op die netwerkbijeenkomst bent of dat belangrijke verkoopgesprek hebt. En vooral: hoe perfect alles zal gaan. Hoe er geboeid naar je wordt geluisterd, hoe makkelijk je uit je woorden komt, hoe eenvoudig je de order binnenhaalt…Eigenlijk kun je visualisatie gebruiken voor elke situatie in je leven en daarmee je zelfvertrouwen en succes vergroten. Zoals Walt Disney het mooi verwoordde: ‘If you can dream it, you can do it!’

4. Begin de dag met de belangrijkste taak

Als je dat wat er écht toe doet afhandelt in de ochtend, begin je de dag met een voldaan gevoel. Laat je inbox daarbij even voor wat het is en begin direct aan de belangrijke taak. Laat je omgeving vooraf wel even weten dat je pas na het afhandelen hiervan weer goed bereikbaar bent.

5. Ga naar buiten en beweeg

Onderzoek wijst uit dat twintig minuten sporten in de ochtend onze gemoedstoestand en concentratie positief beïnvloedt. Sporten op gemiddeld niveau is al voldoende: een ochtendwandeling, yoga of fietsen naar het werk zijn allemaal manieren om de dag met een boost te beginnen.

6. Geef aandacht aan één ding tegelijk

Je functioneert optimaal als je je kunt focussen op één taak. We kunnen namelijk niet multitasken. Het lijkt soms alsof we meerdere dingen tegelijk doen, maar feitelijk schakelen we steeds tussen twee verschillende taken. Het switchen tussen taken kost energie en dat gaat ten koste van de kwaliteit van je denkwerk.

Elk brein heeft een soort ‘spamfilter’ die bepaalde prikkels kan blokkeren. Die spamfilter is alleen niet bij iedereen even sterk. Jezelf focussen wordt makkelijker door de filter te helpen door zelf al prikkels weg te nemen en je maar op één taak te richten. Sluit bijvoorbeeld alle tabs in je browser en zet de meldingsfunctie op je computer uit. Zodra je hersenen die berichten zien, leggen ze direct verbanden en ben je weer afgeleid.

7. Creëer overzicht

Zorg dat je regelmatig even gas terugneemt door stilte- en reflectiemomenten in te plannen. Houd daarnaast je hoofd leeg door je taken zo veel mogelijk te noteren. Je zult hierdoor niet alleen effectiever worden, maar ook meer ontspanning ervaren. Overzicht geeft immers rust!

8. Maak ruimte voor verandering

Merk je dat je iets moet veranderen om meer ontspannen te werken? Ook als je iets wilt veranderen, heb je ruimte nodig. Zowel in je hoofd als in je agenda. Het begint met de interne beslissing dat je echt iets anders wilt. Alleen als je echt toe bent aan iets nieuws, kun je iets veranderen. Daarnaast heb je de tijd nodig om erachter te komen wat je dan graag wilt veranderen. Dat gaat niet met een bomvolle agenda, dus zal je dingen moeten afzeggen. Alleen vanuit rust, ruimte en aandacht ontstaan nieuwe inzichten.

9. Zorg voor een goede balans

Dat is voor iedereen anders. De één werkt liever dan dat ze thuis is en andersom. Als je te veel of te weinig werkt, werkt dat demotiverend. Je wordt uiteindelijk gelukkiger als je tevreden bent met de mate waarin je werkt. Dat is voor iedereen persoonlijk.

10. Vergeet niet te lachen!

Als je humor gebruikt, wordt het makkelijker om met uitdagingen om te gaan. Je bent minder snel uit het veld geslagen en durft meer open te staan voor verandering. Vergeet ook vooral niet om jezelf te lachen. Het is heel stimulerend om jezelf niet al te serieus te nemen.