De 10 tips om nieuwe uitdagingen aan te gaan

Via de regeling ‘NL leert door’ kun je nu gratis ontwikkeladvies aanvragen!

Meer informatie


1. Durf te dromen

Waar wil je naartoe? Als alles kon, hoe zag je leven er dan uit? Welk werk deed je dan? En hoe zag het leven naast je werk eruit? Eerst maar eens dromen……. Schrijf alles op zonder oordeel, of maak een moodboard van jouw droomleven. Ontdek vervolgens welke elementen jouw droomleven bevat en hoe je die elementen nu al terug kunt laten komen in je dagelijkse leven.

2. Maak bewust keuzes

Bewust keuzes maken is een belangrijke vaardigheid. In feite is de invloed die we op ons eigen leven hebben vaak veel groter dan wij denken. Bewust keuzes maken betekent dat je de tijd neemt om een goede afweging te maken. Overhaast jezelf dus niet, maar ga na of het nieuwe pad dat je zou willen bewandelen aansluit bij je einddoel, droom of ideaalbeeld.

3. Vertrouw op jezelf

Voor elke stap in onze ontwikkeling is zelfvertrouwen nodig. Want geloof in jezelf is één van de belangrijkste voorwaarden om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Wanneer het je ontbreekt aan zelfvertrouwen wordt de kans van slagen een stuk kleiner.

Helaas zijn we gewend geraakt om vooral te luisteren naar het negatieve ‘stemmetje’ in ons dat vertelt wat er allemaal mis kan gaan: welke eigenschappen we missen, waar we niet goed in zijn en wat vooral niet mogelijk is.

Dit negatieve stemmetje wordt ook wel de interne criticus genoemd en weerhoudt ons van succes, groei en ontwikkeling. Het is een soort stoorzender die continu aan staat. Iedereen heeft zo’n interne kritische stem, maar sommige mensen hebben deze stem tot grote hoogte ontwikkeld.

Deze stem kun je uitzetten door vooral alert te zijn op de situaties waarin deze actief is. Het is voldoende om te merken dat de negatieve stem er op dat moment is en dat hetgeen hij je wilt vertellen niet de waarheid hoeft te zijn. Laat hem voor wat het is en ga over tot hetgeen je wel wilt creëren.

4. Gebruik je drijfveren als brandstof

Heb jij je wel eens afgevraagd waarom je de dingen doet die je doet? Dit is een uitermate waardevolle vraag om jezelf te stellen, want achter alles wat we doen zit een diepere overtuiging. En deze kan ons helpen of juist in de weg zitten. Wat zijn de overtuigingen die jou de kracht geven om tot actie over te gaan, om jouw dromen en doelen na te streven?

Als we onze diepere overtuigingen expliciet weten, kunnen deze als een enorm krachtige brandstof fungeren voor onze ontwikkeling en groei. We kunnen onze drijfveren namelijk zien als een psychologisch DNA; het is de basis achter elke keuze die we maken. Ze hebben daarom grote invloed op onze acties, energie, effectiviteit én de uitdagingen die we aangaan!

5. Treed buiten je comfortzone

Plannen zijn soms eenvoudig gemaakt, ideeën makkelijk uitgesproken, maar om nieuwe uitdagingen aan te gaan is actie nodig. Zonder een stap te zetten – van waar we nu zijn naar waar we willen zijn – gebeurt er niets.

De comfortzone is dat plekje waar ons denken en doen een bepaalde routine of gewoonte hebben. Dit patroon zorgt voor zo min mogelijk stress en risico. Met hele fijne bijwerkingen: een regelmatige dosis geluk en weinig tot geen zenuwen.

Maar buiten de comfortzone zijn de meeste beloningen te halen. Je doet nieuwe ervaringen op die je later helpen beter om te gaan met nieuwe en onverwachte veranderingen, je komt in contact met je oplossingsgerichte en creatieve skills en je kunt steeds beter met spanning omgaan.

6. Leer van anderen

We doen het ons hele leven al: modelleren, ofwel het leren van anderen. Vaak onbewust. Modelleren is eigenlijk het bestuderen van iemands succesvolle strategie en deze input toepassen op onze eigen manier. Er zijn namelijk mensen die het pad al voor ons bewandeld hebben. Hun verhalen, levenslessen en dwalingen kunnen helpen om ons pad met succes af te leggen. Welke acties hebben deze mensen ondernomen en hoe? Veel inspiratie ligt voor het oprapen. Als we ervoor kiezen om onze ogen en oren te openen is hulp werkelijk overal. Soms recht voor je neus, soms iets verder weg.  Alle hulp die jij nodig hebt om nieuwe uitdagingen aan te durven gaan is zonder twijfel aanwezig!

7. Creëer zelf je werk

Job crafting bestaat uit de activiteiten die werknemers ondernemen om hun werk en carrière vorm te geven en te herdefiniëren. Jobcrafting kan best spannend zijn in het begin. Vindt mijn werkgever het wel goed als ik dit doe? In welke mate mag ik zelf dingen aanpassen? Maar bij jobcrafting is er sprake van een wederzijds belang. Het uitgangspunt is namelijk: een gelukkige medewerker is een productieve medewerker! Dus twijfel niet, bespreek het met je werkgever, en waarschijnlijk worden jullie er beiden gelukkiger van.

8. Train je verbeelding

Veel wetenschappelijke studies bevestigen het positieve effect van visualiseren. Met visualisatie creëer je beelden waarvan je wilt dat ze werkelijkheid worden. Hierdoor kun je makkelijker je doelen behalen. De beelden voelen als werkelijkheid, waardoor je de situatie intuïtief al herkent wanneer deze zich in het echt voordoet. Hierdoor voel je je zekerder en weet je precies wat je moet doen. Veel topsporters passen deze techniek met succes toe.

Probeer in gedachten voor te stellen hoe je bepaalde activiteiten aanpakt. Hoe je het woord neemt tijdens vergaderingen, hoe je verandertrajecten hebt aangepakt, hoe je verkoopgesprekken aanpakt. En vooral: hoe perfect alles zal gaan. Hoe er geboeid naar je wordt geluisterd, hoe makkelijk je uit je woorden komt, hoe eenvoudig je de order binnenhaalt.

9. Zet voornemens om in een actieplan

Probeer algemene voornemens op te delen in kleine concrete stapjes. Start klein en realistisch voor groot resultaat. Deel je voornemens met je omgeving. Hoe meer mensen weten van jouw voornemens, hoe meer committent je voelt om het waar te maken.

10. Vergeet nooit te lachen!

Lachen is heel gezond en het kost je niets. Een glimlach geeft je direct een goed gevoel en het ontspant je. Probeer het maar eens. Lach met anderen, met jezelf en zeker ook om jezelf!