De 10 tips voor een frisse start na je vakantie

Voordat je het weet zijn je laatste vakantiedagen aangebroken en is het weer tijd om aan het werk te gaan.  Hoe begin je weer met frisse moed en hoe houd je het ontspannen gevoel dat je aan je vakantie hebt overgehouden zo lang mogelijk vast? Daar helpen onderstaande tips bij.

1. Neem tijd om te acclimatiseren

Houd de eerste twee dagen na terugkomst van vakantie zoveel mogelijk vrij van afspraken. Dat geeft je de tijd om de taken die je voor je vakantie hebt ingepland uit te voeren, bij te praten met collega’s en je mail weg te werken.

2. Zet goede voornemens om in een concreet actieplan

Vakantie is vaak het moment om na te denken over zaken als je ambities en de balans tussen werk en privé. Misschien heb je je voorgenomen om dingen anders te doen. Probeer algemene voornemens op te delen in kleine concrete stapjes. Start klein en realistisch voor groot resultaat. Deel je voornemens met je omgeving. Hoe meer mensen weten van jouw voornemens, hoe meer committent je voelt om het waar te maken.

3. Blijf prettige vakantiegewoontes aanhouden

Ga na wat je tijdens je vakantie prettig vond. Ging je vaak wandelen of fietsen? Las je veel boeken? Probeer hier ook na je vakantie aan vast te houden. Waarschijnlijk keek je op je vakantie ook (veel) minder tv en gebruikte je je smartphone minder, waardoor je tijd over had. Laat de tv nog even uit en beperk smartphonegebruik. Dit geeft je de ruimte om prettige vakantiegewoontes aan te houden.

4. Begin bij de meest recente e-mail

Puilt je inbox uit van e-mails die je tijdens je vakantie hebt ontvangen? Begin bij de meest recente e-mails. Vaak zijn zaken waarover je een paar weken geleden bent gemaild al opgelost. Ook wanneer collega’s op elkaar reageren via de mail is het handig om voor de laatste stand van zaken de meest recente e-mail te lezen. Je kunt dan in een keer de hele conversatie teruglezen en alle voorgaande mails verwijderen.

5. Sta open voor verandering

Veel mensen hebben na hun vakantie geen zin om weer aan de slag te gaan. Dat is niet erg, het duurt even een paar dagen om je draai weer te vinden. Blijft dit gevoel echter langere tijd aanhouden, dan kan het duiden op een structureel probleem. Als je werk je vooral veel energie kost en je weinig energie oplevert is het misschien tijd voor verandering.

Het vergt moed om open te staan voor verandering en je gevoel te volgen. Moed is onder meer de kracht om het oude en vertrouwde los te laten. Het betekent dat je uit je comfortzone moet komen en dat is meestal spannend. Soms blijf je daarom langer in een situatie hangen dan achteraf gezien goed voor je was. Of je blijft iets op dezelfde manier doen, terwijl je eigenlijk al beter weet.

6. Ga regelmatig naar buiten

In de vakantie veel buiten geweest en ervan genoten? Niet iedereen omschrijft zichzelf als een buitenmens. Maar één ding is zeker: niemand is volledig een binnenmens. We zijn helemaal niet gemaakt om de hele dag binnen te zitten. En toch is dat voornamelijk wat we doen: gemiddeld 21 uur per dag.

Buiten zijn heeft een positief effect op je geestelijke gezondheid. Want zeg nou zelf: wie wordt er niet blij van uitwaaien op het strand, een lange boswandeling maken of lekker in de zon zitten? Gebruik de natuur als tegenhanger van je drukke bestaan. Een wandeling zorgt al snel voor positieve gevoelens, minder piekeren en een betere concentratie. In de natuur voel je dat je onderdeel bent van een groter geheel en kun je de dagelijkse beslommeringen in het juiste perspectief plaatsen.

7. Geef aandacht aan één ding tegelijk

Een belangrijke bijdrage aan het vakantiegevoel is het feit dat je minder aan je hoofd hebt. Je hoeft minder te doen en je kunt de taken die je doet ook je volledige aandacht schenken. Dat is prettig, want wanneer je je optimaal kunt focussen op één taak functioneert je brein het beste. We kunnen namelijk niet multitasken. Het lijkt soms alsof we meerdere dingen tegelijk doen, maar feitelijk schakelen we steeds tussen twee verschillende taken. Het switchen tussen taken kost energie en dat gaat ten koste van de kwaliteit van je denkwerk.

Elk brein heeft een soort ‘spamfilter’ die bepaalde prikkels kan blokkeren. Die spamfilter is alleen niet bij iedereen even sterk. Je focussen wordt makkelijker door de filter te helpen zelf al prikkels weg te nemen en je maar op één taak te richten. Sluit bijvoorbeeld alle tabs in je browser en zet de meldingsfunctie op je computer uit. Zodra je hersenen die berichten zien, leggen ze direct verbanden en ben je weer afgeleid.

8. Houd een goede balans tussen werk en privé

Voor een frisse start na je vakantie heb je veel energie nodig om je tijd goed te benutten en ervan te kunnen genieten. Hoe meer energie je hebt, hoe beter je je voelt en hoe meer je kunt realiseren. Een goede energievoorraad is dus een basisvoorwaarde.

Een van de oorzaken voor een lage energievoorraad is stress. Eigenlijk is stress een prachtig mechanisme. Op de momenten dat je het nodig hebt, zorgt je lichaam ervoor dat je klaar bent voor een topprestatie, door de adrenalinekick. Je bloeddruk stijgt, je hartslag versnelt, je spieren worden geactiveerd. De stress kan je prestaties verhogen.

Maar te veel of voortdurende stress zorgt ervoor dat je lichaam niet herstelt; het blijft steeds in een actieve en alerte staat. Op den duur kunnen hierdoor allerlei lichamelijk en psychische klachten ontstaan.

Om dit tegen te gaan, is het essentieel om hersteltijd in te lassen. Je geeft je hoofd en lichaam de tijd om bij te komen na een piekmoment. Bijvoorbeeld door een andere activiteit te doen die minder intensief is, of door even een pauze te nemen.

Door inspanning en ontspanning af te wisselen voorkom je dat je in een ‘alerte modus’ blijft hangen. De ontspanning zorgt ervoor dat je klaar bent voor een volgende piek.

9. Zorg voor een fijne werkplek

Voorkom dat je direct terugvalt in routines waar je niet op zit te wachten. Houd het daarom afwisselend. Waar werk je het prettigst? Werk je graag op verschillende plekken terwijl je nu vastzit achter je bureau? Initieer flexplekken in je organisatie. En als je graag buiten bent, stel dan eens voor om een overleg buiten te houden tijdens een wandeling. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Op een fijne werkplek stijgt jouw productiviteit en werkplezier.

10. Vergeet niet te lachen!

Een frisse start na je vakantie? Lachen is heel gezond en het kost je niets. Een glimlach geeft je direct een goed gevoel en het ontspant je. Probeer het maar eens. Lach met anderen, met jezelf en zeker ook om jezelf!