10 Best Practices van ICM om thuiswerken leuk te houden

Niet samen lachen aan de lunchtafel, geen vrijdagmiddagborrels, geen praatjes bij het koffieapparaat: we missen ons kantoor, het samenzijn en de verbinding. Daarom bedenken we al sinds de eerste lockdown wat we bij ICM kunnen doen om het thuiswerken leuk te maken en in verbinding te blijven met elkaar, ondanks alle beperkingen. We delen graag een paar van onze best practices!

Best practice 1: Webinar

Om onze collega’s op de hoogte te houden van wat er speelt organiseren we regelmatig een webinar voor het hele bedrijf. Hier komen nieuwe doelstellingen aan bod en laten we ons bijpraten over projecten van andere afdelingen.

Best practice 2: Yammer

Yammer werd voor corona al flink gebruikt en daar plukken we nu de vruchten van. Via dit interne sociale platform informeren we elkaar over van alles, zowel over werk als over niet-werkgerelateerde zaken.

Best practice 3: Thuiswerkbudget

Thuiswerken aan je keukentafel of een oud bureau? Nu het ernaar uitziet dat thuiswerken blijft, ook na corona, hebben we een budget ter beschikking gesteld waarmee medewerkers hun werkplek goed en conform Arbo kunnen inrichten. Er is al van alles besteld: van upstaa’s (zodat je staand kunt werken) en draadloze muizen tot goede bureaustoelen en planten (want ook dat is goed voor je!). Daarnaast blijft het mogelijk om een bureaustoel, beeldscherm en muis van kantoor in bruikleen te nemen.

Best practice 4: Ommetje

De dagen vliegen voorbij. Soms vergeet je de tijd en zit je ongemerkt veel te lang zonder pauze achter je beeldscherm. Daarom geven we graag aandacht aan vitaliteit. We gebruiken de app ‘Ommetje’, een initiatief van de Nederlandse hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. We hebben een competitie in het leven geroepen (en doneren daarmee ook aan de hersenstichting), dat ons stimuleert om iedere dag minimaal 20 minuten te lopen. Hoe meer ommetjes je loopt, hoe meer punten je verdient!

Best practice 5: Online mindfulness workshop

Ook “zoomen we even uit” met de online mindfulness workshop van het Trainingsbureau voor Mindfulness. Tijdens deze workshop leren ICM’ers wat mindfulness voor ze kan betekenen en hoe ze mindfulness kunnen toepassen tijdens een werkdag.

Best practice 6: Ontspannen met Christel

Ook onze gastvrouw Christel plant soms een mindfulness moment in: alleen geluid aan, camera uit en ogen dicht. Het helpt even je aandacht te verleggen. Ook plant ze regelmatig momentjes in de ICM-koffiecorner in. Een halfuurtje in je agenda waarin je gewoon kunt bijpraten met je collega’s. Niet alleen over werk, gewoon over van alles.

Best practice 7: Online borrels

En dan nog de sociale activiteiten! De kerstborrel was dit jaar online, inclusief bierproeverij en acts. Ook hadden afdelingen eigen online teamuitjes. Zo organiseerde het HR-team een escaperoom via whatsapp en praatten ze daarna bij met een drankje.

Best practice 8: Bij uitzondering

Thuiswerken is een must; we promoten kantoorwerk niet. Uitzonderingen mogen er wel zijn: als het beter is voor jouw welzijn, dan mag je af en toe op kantoor komen werken. Altijd met afstand tot je collega’s en met doekjes in de aanslag om je bureau te ontsmetten.

Best practice 9: Oppasbudget of extra vrije tijd

Met kinderen in huis en thuisonderwijs is werken geen optie. We leven mee met onze collega’s met kinderen, bieden flexibiliteit en als het echt niet gaat ondersteunen we in de vorm van een oppasbudget of extra vrije tijd.

Best practice 10: Extra verlofdagen

De coronacrisis vroeg afgelopen jaar om veel aanpassingen in onze dienstverlening. We kunnen wel zeggen dat we met z’n allen extra hard hebben gewerkt om onze opleidingen en trainingen online te kunnen blijven verzorgen. Dat wordt gezien en gewaardeerd. Daarom hebben we alle collega’s van ICM twee extra verlofdagen gegeven. Zo kan iedereen in 2021 een keer een lang weekend voor zichzelf nemen!

Het ziet ernaar uit dat thuiswerken nog lang niet over is. Daarom blijven we nadenken over hoe we het zo aangenaam mogelijk kunnen maken voor de thuiswerkers. We kijken natuurlijk vooral uit naar een tijd waarin we weer zonder beperking elkaar mogen ontmoeten!

We hopen dat we je met deze best practices hebben kunnen inspireren. Heb jij ook mooie tips te delen? Laat het ons weten via LinkedIn! #bestpracticesthuiswerken