Het belang van een krachtige samenwerking

Voor organisaties zijn krachtige teams die goed samenwerken essentieel. Het betekent onder meer betere resultaten en hogere productiviteit. In veel organisatieculturen is teamwork daarom een hoge prioriteit. Maar ook voor werknemers zelf is het prettiger. Als ze merken dat ze een gezamenlijk doel hebben en als de communicatie goed loopt, hebben ze het gevoel dat ze onderdeel zijn van een groter geheel. Mensen zijn gelukkiger als ze een zinvolle bijdrage leveren aan een groter geheel. Zo draagt krachtig samenwerken bij aan werkgeluk!

Samen sta je sterk, maar hoe dan?

Een willekeurige groep mensen bij elkaar zetten leidt zelden tot een goed samenwerkend team. Een aantal mensen kan zich met elkaar verbonden voelen in zo’n groep, maar dit betekent niet dat ze een goed team zullen vormen. Een groep wordt pas een team wanneer de volgende drie factoren aanwezig zijn:

  1. Iedereen streeft hetzelfde doel na.
  2. Alle benodigde kennis en vaardigheden om het doel te bereiken, zijn aanwezig in de groep.
  3. De leden van de groep vullen elkaars kennis en vaardigheden aan.

Daarnaast zijn er volgens auteur en managementconsultant Jon Katzenbach vijf kenmerken van een succesvol team. Wanneer je team aan al deze kwaliteiten voldoet, is de kans groter dat je optimaal gebruikmaakt van de potentie van jouw team:

  • Toewijding. Alle neuzen staan dezelfde kant op; iedereen is op de hoogte van het gezamenlijke doel en wil het maximale doen om het doel te bereiken, zelfs als de eigen behoefte hier soms ondergeschikt aan is.
  • Aanvullende profielen. Variatie is ontzettend belangrijk! Je hebt daarom teamleden met verschillende, aansluitende competenties nodig. Een voetbalteam gaat immers niet winnen met alleen maar aanvallers.
  • Gezamenlijke aansprakelijkheid. Het team is één geheel, wat betekent dat iedereen verantwoordelijk is voor hoe het project verloopt. Je behaalt successen als een team of je verliest als een team: individualistisch denken zet je aan de kant.
  • Wederzijds respect. De teamleden respecteren elkaar en zijn open naar elkaar. Ieders bijdrage wordt gewaardeerd en er is ruimte om elkaar feedback te geven. Zo is het team in staat om van elkaar te leren en zichzelf te verbeteren.
  • Niet al te groot. Goede teams zijn niet té groot. Succesvolle teams bestaan uit maximaal 15 mensen. Als het team te groot is, kan werken in dezelfde ruimte bijvoorbeeld snel chaotisch en onprettig zijn.

Uitdagingen voor jouw team

Maar, zelfs als je team aan alle bovenstaande eisen voldoet, is goed samenwerken makkelijker gezegd dan gedaan. Verschillende uitdagingen kunnen samenwerkingen bemoeilijken. Werk verandert bijvoorbeeld door reorganisaties, innovatie en digitalisering. Of zelfsturing wordt ingezet als wens of noodzaak. Hoe houd je je team onder deze omstandigheden krachtig en efficiënt? En hoe bevorder je de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers in tijden dat ‘werk’ verandert en banen niet meer voor het leven zijn?

Leerinterventies op drie niveaus

Maatwerk leerinterventies kunnen helpen de samenwerking je team te verbeteren. Bij ICM spelen we hierbij in op deze drie niveaus, die bij samenwerkingen een belangrijke rol spelen:

  • De dynamiek binnen een team
  • De uitvoering van de rollen en taken van een team en
  • De organisatiecultuur en -strategie.

Deze drie niveaus staan continu in verbinding met elkaar. Stel dat binnen je team de communicatie slecht is of er onder water zaken als jaloezie spelen. Dan is de dynamiek slecht. Dit verstoort de samenwerking en heeft effect op de resultaten. Door gepaste teaminterventies in te zetten werk je toe naar een positieve werkrelatie en gaat de samenwerking weer stromen. Teamuitdagingen staan vaak niet op zichzelf; soms spelen er ook zaken op het niveau van teamdoelstellingen en -taken of breder in de organisatiecultuur. In dat geval kijken wij met de organisatie mee hoe we daar een positieve ontwikkeling kunnen creëren.

Problemen oplossen

Loopt de samenwerking binnen jouw team stroef? ICM lost problemen op met (team)interventies, trainingen en coaching. Interventie kan dus op alle drie niveaus en op verschillende manieren. Je kunt met een heel team aan de slag gaan, bijvoorbeeld met een klassieke kennis- of vaardigheidstraining. Ook maken we gebruik van teamopstellingen om onbewuste patronen zichtbaar te maken en werkt ICM regelmatig met methoden als Deep Democracy. Deze theorie gaat ervan uit dat elke mening telt, zeker ook de afwijkende. Deep Democracy draait om het benutten van de wijsheid van de minderheid bij besluitvorming en samenwerking.

Vaak lopen voor of naast een teaminterventie ook individuele trajecten. Medewerkers volgen dan losse trainingen op maat of een coach helpt leidinggevenden om de koers te bepalen. Neem gerust contact op met een ICM Learning & Development consultant om vrijblijvend te bespreken welke aanpak het beste past en werkt bij jouw organisatie.

Vrijblijvend advies

Ontdekken hoe je jouw team beter laat samenwerken? Onze Learning & Development Consultant Femke neemt je graag mee in de mogelijke leerinterventies. Ze is bereikbaar via femke.van.der.horst@icm.nl en 030 755 18 12.

Femke van der Horst

Learning & Development Consultant Telefoon 030 - 755 18 12 femke.van.der.horst@icm.nl

Onze mensen