Innovatie is voor de meeste organisaties noodzakelijk om te blijven bestaan. Maar hoe innoveer je en wat heb je als organisatie nodig om vernieuwing soepel en succesvol te laten verlopen?

Voor succesvolle innovatie heb je draagvlak nodig. Je kunt als werknemer of organisatie wel allerlei vernieuwende ideeën hebben, maar je hebt ook mensen nodig die helpen deze uit te voeren. Zowel werknemers als leidinggevenden moeten enthousiast worden over de ideeën. Bedenk goed wie kan helpen bij de uitvoering en wie je nog moet overtuigen. Denk daarbij altijd in oplossingen. Innovatie draait niet om wie binnen een organisatie gelijk heeft of wie de beste ideeën heeft.

Noodzakelijke vaardigheden

Kijk daarnaast eens goed naar de vaardigheden van alle medewerkers binnen een team of de organisatie. Voor innovatie zijn mensen nodig die denken in problemen én mensen die denken in mogelijkheden. Deze mix is noodzakelijk om succesvol te innoveren. Ben je leidinggevende en wil je je team of bedrijf de ruimte geven om te vernieuwen? Om dat zo goed mogelijk te doen, moeten jij en je teamleden beschikken over een paar essentiële vaardigheden.

Om te beginnen moet je goed kunnen associëren. Denk hierbij aan het kunnen leggen van verbanden tussen minder voor de hand liggende thema’s en vraagstukken. Ook ondervragen is een onmisbare vaardigheid voor de naar vernieuwing strevende werknemer. Ondervragen is niets meer of minder dan steeds vragen stellen over waarom de organisatie dingen op een bepaalde manier doet. Zo stel je de status quo ter discussie.

Een derde belangrijke vaardigheid is het kunnen observeren van situaties en mensen. Zo kom je erachter waar kansen voor vernieuwing liggen. Heb je eenmaal ideeën, dan is experimenteren de volgende stap. Experimenteer om te leren wat wel en niet werkt. De mens ontwikkelt creativiteit door dingen anders te doen en te leren van nieuwe ervaringen. Tot slot is netwerken onmisbaar in het proces naar vernieuwing. Door te netwerken met mensen uit uiteenlopende organisaties en functies kom je tot andere en vaak verrassende inzichten.

Missen bepaalde vaardigheden binnen je team of organisatie? Onze consultants denken graag vrijblijvend met je mee welke trainingen of interventies jullie verder kunnen helpen.

Creativiteit benutten

Wil je met je collega’s of team aan de slag om meer ruimte aan innovatie te geven? Stel en bespreek dan iedere dag een paar vragen die discussies stimuleren over de huidige situatie of manier van werken binnen de organisatie. Nieuwe input leidt namelijk tot nieuwe ideeën en dus innovatie. Bepaal van tevoren wel duidelijke kaders om ervoor te zorgen dat iedereen doelgericht en gefocust aan de slag gaat en blijft gaan. Dankzij deze kaders geef je de creativiteit van zowel jezelf als je team alle ruimte en kun je deze optimaal benutten. Komt er een concrete vernieuwing uit deze discussies voort? Analyseer de resultaten dan goed. Hierdoor krijg je belangrijke informatie voor toekomstige innovaties.

Neem een kijkje bij ons opleidingsaanbod

Vrijblijvend advies

Wil je vrijblijvend met een Learning & Development Consultant bespreken welke leerinterventies bij jouw innovatievraagstuk passen? Joost helpt je graag verder! Hij is bereikbaar via joost.moerdijk@icm.nl of 030 – 75 51 885.

Joost Moerdijk

Learning & Development Consultant Telefoon 030 75 51 885 joost.moerdijk@icm.nl

Onze mensen